Tunbergia(Thunbergia alata ) Cz.1
- gaura
- 500p
- Od: 14 lut 2013, o 15:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Tunbergia - ( Thunbergia alata ) jak uprawiać?
Jak uszczykniesz czubek, to roślinka się rozkrzewi. Z kątów liści wyrosną nowe pędy.
Pozdrawiam, Kasia
- jofracy
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 2 kwie 2011, o 10:54
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Przekonaliście mnie Mam nadzieję, że ich nie zabiłam
-------------------------
Pozdrawiam! Magda
Pozdrawiam! Magda
- ona1234
- 200p
- Od: 25 mar 2013, o 16:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Dosiałam drugi raz tunbergie i to był dobry pomysł.
Z poprzedniego siewu mam tylko dwie a teraz wyszło 6 sztuk
Z poprzedniego siewu mam tylko dwie a teraz wyszło 6 sztuk
Zapraszam do mojego wątku ogrodowego
Niby nic a tak to się zaczęło
Niby nic a tak to się zaczęło
- Margo_margo
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 27 lip 2014, o 13:08
Ja dziś też odważyłam się uszczknąć ale tylko jedną. Jutro muszę przesadzić "najstarszą" z rodziny więc pewnie też uszczknę. Tylko nie wiem jeszcze ile
- Krzysztof59
- 200p
- Od: 29 lip 2013, o 17:39
Mam pytanie związane z przesadzaniem, pikowaniem młodych tunbergi z wykształconą parą liści właściwych. Czy sadzić na głębokość na której rosły , czy też zagłębić sadzonki aż po liścienie (podobnie jak pomidory).
Pozdrawiam - Krzysztof
- Rzepka
- Od: 30 mar 2014, o 14:55
Wsadż je jak najgłębiej, one i tak się wyciągną po jakimś czasie, ja jeszcze dodatkowo ugniatam, są wtedy stabilniejsze
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- Krzysztof59
- 200p
- Od: 29 lip 2013, o 17:39
Dzięki. Czeka mnie w przyszłym tygodniu pikowanie - dlatego pytałem - a nie chciałbym czegoś sknocić. Niektóre siewki są mocno wyciągnięte pomimo ,że stoją na południowym parapecie, to od powierzchni ziemi do liścieni jest około 10 cm.
Podobnie jak Ty zamierzam do jednej doniczki dać 3 do 4 rośliny.Powinno być ok.
Podobnie jak Ty zamierzam do jednej doniczki dać 3 do 4 rośliny.Powinno być ok.
Pozdrawiam - Krzysztof
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 25 lis 2014, o 17:02
"Krzysztof59"
cyt:wyciągnięte pomimo ,że stoją na południowym parapecie, to od powierzchni ziemi do liścieni jest około 10 cm."
z moimi miałam ten sam problem, wsadziłam po same pomidory=czytaj liścienie) do wiekszych doniczek jakies 3 tyg temu jak miały po 2 liście właściwe. Staneły- ale się cieszyłam:) bo strasznie mi bujały. Po przesadzeniu poszły najpierw w korzonki, wiec chwile był spokój. Poszczykałam końcówki. połowe nad 1szm reszte nad drugim liściem właściwym. oba sposoby dają bardzo dobry efekt. ale estetyczniejsze i bardziej zwarte w pokroju rośliny są te nieuszczypnięty nad 1szym liściem. wtyknelam im tez po jednej pałeczce nawozowej do doniczki bo są bardzo zarłoczne o ile mi wiadomo i jestem bardzo zadowolona z efektów jak na razie.... dalej strasznie sie wyciągają ale to przecież pnącze....tak to sobie tłumacze. bo słońca mają masę od 7 rano do 17.
cyt:wyciągnięte pomimo ,że stoją na południowym parapecie, to od powierzchni ziemi do liścieni jest około 10 cm."
z moimi miałam ten sam problem, wsadziłam po same pomidory=czytaj liścienie) do wiekszych doniczek jakies 3 tyg temu jak miały po 2 liście właściwe. Staneły- ale się cieszyłam:) bo strasznie mi bujały. Po przesadzeniu poszły najpierw w korzonki, wiec chwile był spokój. Poszczykałam końcówki. połowe nad 1szm reszte nad drugim liściem właściwym. oba sposoby dają bardzo dobry efekt. ale estetyczniejsze i bardziej zwarte w pokroju rośliny są te nieuszczypnięty nad 1szym liściem. wtyknelam im tez po jednej pałeczce nawozowej do doniczki bo są bardzo zarłoczne o ile mi wiadomo i jestem bardzo zadowolona z efektów jak na razie.... dalej strasznie sie wyciągają ale to przecież pnącze....tak to sobie tłumacze. bo słońca mają masę od 7 rano do 17.
U mnie 7 sztuk wykiełkowało, choć nierównomiernie. Będzie dobre towarzystwo dla kobei na balkonie.
Te w sklepach to inna, efektowniejsza pod względem kwitnienia odmiana.Z tego co wiem to jest rozmnażana in vitro, albo wegetatywnie.Rzepka pisze: ale nigdy nie miałam tak obficie kwitnących, jak te w sklepach ogrodniczych, nie wiem, czy to sprawa nawożenia, nasion, warunków uprawy.
Pozdrawiam
-
- 100p
- Od: 16 mar 2009, o 13:12
- Kontakt:
Moje siewki tunbergii wypadły mi z rąk i całkowicie się rozsypały. Nie ratowałam ich, nigdy mi nie wyszły takie ładne jak kupne. Zresztą te siewki też były takie jakieś niewydarzone.
Ania
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 25 lis 2014, o 17:02
selli7 pisze:Te w sklepach to inna, efektowniejsza pod względem kwitnienia odmiana.Z tego co wiem to jest rozmnażana in vitro, albo wegetatywnie.Rzepka pisze: ale nigdy nie miałam tak obficie kwitnących, jak te w sklepach ogrodniczych, nie wiem, czy to sprawa nawożenia, nasion, warunków uprawy.
Pozdrawiam
To bardzo możliwe bo cena sadzonki nie schodzi poniżej 10 zł.
- Margo_margo
- Od: 27 lip 2014, o 13:08