Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
klon
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 573
Od: 8 sty 2014, o 12:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: województwo śląskie

Re: Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana

Post »

W dawnej Galicji ta kiełbasa jest dla starszego pokolenia nawet nieznana i nie jest popularna.
Awatar użytkownika
Iochroma
500p
500p
Posty: 575
Od: 6 sty 2012, o 17:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Kurpie Zielone C9

Re: Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana

Post »

U nas to przysmak :wink:
Udanych plonów.
Magda
Awatar użytkownika
ElleBelle
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Posty: 7327
Od: 5 paź 2009, o 15:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Łódź

Re: Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana

Post »

Odkryłam Twój wątek i jestem bardzo zadowolona ;:215 Mieszkam w dużym mieście ale posiadam przy domu ogródek i od zawsze wędziliśmy oczywiście zawsze w beczce teraz mam już super wędzarnie i to wędzenie jest częstsze teraz też będziemy wędzić na święta.Ja z córką przygotowujemy mięso do wędzenia bo takie nie jest do zastąpienia nawet to z najwyższej półki ;:185 Kiełbasy jeszcze nie robiłam ale może się skuszę i odważę czytając Twoje proste przepisy ;:180
Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
boggi
500p
500p
Posty: 552
Od: 8 maja 2013, o 23:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Dębica

Re: Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana

Post »

Kiełbasa to nie jest trudna rzecz, na początek spróbuj tę z połcia, lub zrób biała i ja uwędź.
Trzymam kciuki :)
Awatar użytkownika
franus
50p
50p
Posty: 99
Od: 16 wrz 2011, o 13:48
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: wielkopolska

Re: Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana

Post »

Zaglądam tu od czasu do czasu i nie wiem czy wypada mi tutaj coś doradzić. Kiełbasę białą robimy zawsze na święta, do białej kiełbasy nie dodajemy wołowiny ani peklosoli, biała ma mieć kolor szary pozdrawiam Longina.
Pozdrawiam Longina.
boggi
500p
500p
Posty: 552
Od: 8 maja 2013, o 23:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Dębica

Re: Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana

Post »

Witam Cię Longino, oczywiście, że możesz coś doradzić. Nawet powinno się, w końcu to jest forum dyskusyjne na którym jak nazwa wskazuje dyskutujemy :)
Nie jestem typowym smakoszem białej zresztą w moim regionie sporo ludzi nie wie o tej kiełbasie.
Wiem,że nie powinno się dodawać peklosoli do białej, nawet zamieszczając zdjęcie napisałem, że niestety na peklosoli zrobiona.
Jeśli chodzi o dodatek wołowiny to pozwolę sobie nie zgodzić się z Tobą.
Nie wiem skąd z jakiego przepisu korzystasz.
Awatar użytkownika
tralaluszy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3302
Od: 5 sty 2010, o 18:46
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana

Post »

Mnie też się wydaje,że wołowina jest za twarda do tej kiełbaski. Ona ma być miękka i soczysta.
Pozdrawiam - BabajAGA
boggi
500p
500p
Posty: 552
Od: 8 maja 2013, o 23:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Dębica

Re: Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana

Post »

Jak już wspomniałem nie jestem smakoszem tej kiełbasy, mam natomiast starą recepturę z bardzo dobrej książki Przepisy Wewnętrzne nr 16 . Zbiór receptur i skrótów instrukcji na wędliny i wyroby wędliniarskie przeznaczone na rynek krajowy
Opracowana przez Centralny Zarząd Przemysłu Mięsnego wydany w roku 1959

Myślę,że moderatorzy będą wyrozumiali i nie będą robić problemu.
Niestety ale jak się dyskutuje to trzeba pokazać argumenty. Nie , mam tej książki tylko sam skan ale nie mogę go wkleić, bo jest z innego forum a chcę być lojalny i nie przenosić tego co gdzieś pozyskałem.
Znalazłem w necie i wklejam http://zyrardow24h.eu/forum/attachment.php?aid=3741

Nie upieram się też przy wołowinie a jedynie podpieram się starą recepturą :)
Awatar użytkownika
wosiek67
500p
500p
Posty: 826
Od: 26 lut 2012, o 14:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: okolice Poznania

Re: Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana

Post »

Wołowinę dodaje się w niewielkiej ilości, zmieloną na najdrobniejszym sicie daje lepszy klej przy wyrabianiu niż wieprzowina przez co kiełbasa jest bardziej spójna.
Historia magistra vitae
Pozdrawiam Wojtek
boggi
500p
500p
Posty: 552
Od: 8 maja 2013, o 23:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Dębica

Re: Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana

Post »

Dokładnie tak jak piszesz :)
W moim przepisie podane jest właśnie niby kutrowanie 3 razy na najmniejszym sitku :)
Awatar użytkownika
franus
50p
50p
Posty: 99
Od: 16 wrz 2011, o 13:48
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: wielkopolska

Re: Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana

Post »

Jeżeli chodzi o białą kiełbasę to ja nadal twierdzę że u nas nie dajemy wołowiny, nie korzystałam z przepisu z żadnej książki tylko pamiętam czasy jak przychodził rzeżnik który brał praktyki jeszcze przed wojną, tak samo do mielonki słoikowej nie dolewał wody.
Pozdrawiam Longina.
boggi
500p
500p
Posty: 552
Od: 8 maja 2013, o 23:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Dębica

Re: Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana

Post »

Każdy robi jak mu pasuje i jak smakuje, ja przytoczyłem recepturę branżową.
W końcu nie robimy na zamówienie, nie jesteśmy masarniami żeby ściśle trzymać się norm i receptur. Masarnie o oni to dopiero kantują ;) Robimy to hobbystycznie i zawsze jakieś odstępstwa są dopuszczalne.
Najważniejsze że nam smakuje i mamy z tego pełną satysfakcję.
Awatar użytkownika
wosiek67
500p
500p
Posty: 826
Od: 26 lut 2012, o 14:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: okolice Poznania

Re: Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana

Post »

Święte słowa Bogdan :D
Historia magistra vitae
Pozdrawiam Wojtek
Awatar użytkownika
Rybka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1669
Od: 30 lip 2008, o 14:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Norwegia

Re: Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana

Post »

Białą robię tylko z wieprzowiny....bo wołowiny mi szkoda :D Na wołowinie wolę ugotować rosół a mięsko zmielić i zrobić pierogi :D
Mięsko dziele oczywiście na 3 grupy. Chude "mielę" na szarpaku, troszkę tłustsze na zwykłych oczkach a tłuszcz 2, 3 razy na sitku makowym.
Mięsa nie mieszam ręcznie tylko wrzucam do miksera i mieszam takim mieszadłem aż zacznie "mlaskać" :D

Obrazek

Zapewniam, że jest pyszna. Robię też na samej soli bo biała musi być szara :lol:


Kiedyś dawno temu była u nas "tradycja" przedświąteczna jeżdżenia po sklepach i kupowania po jednej białej na spróbowanie żeby mieć pewność że na stole świątecznym nie znajdzie się papier toaletowy z glutami ;:306
I tak później się cudowało i zapiekało w winie żeby była zjadliwa. A wystarczyłoby półtorej godzinki roboty i zamrażalnik zapełniony.

Wszystkim niezdecydowanym serdecznie polecam. Z jakiego mięsa byście nie zrobili i tak będzie o niebo lepsza niż ta pseudo ze sklepu ;:108
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
Awatar użytkownika
joannamm
500p
500p
Posty: 577
Od: 27 lut 2013, o 20:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: pomorskie, nad rzeką Brdą

Re: Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana

Post »

Witam się w tym wątku. Zaczęłam tu zaglądać i nabrałam ochoty na wyroby prezentowane, ale jestem laikiem w tej kwestii i w związku z tym mam pytanie dotyczące białej kiełbasy:
Parzymy w wodzie o temp. Ok.. 73 stopnie około 25- 30 minut.
I wtedy nadaje się już do jedzenia czy jest to obróbka wstępna? Czy jeżeli chcemy zamrozić tez parzymy ok.30 minut?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”