Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 sty 2014, o 12:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana
W dawnej Galicji ta kiełbasa jest dla starszego pokolenia nawet nieznana i nie jest popularna.
- ElleBelle
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 5 paź 2009, o 15:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Odkryłam Twój wątek i jestem bardzo zadowolona
Mieszkam w dużym mieście ale posiadam przy domu ogródek i od zawsze wędziliśmy oczywiście zawsze w beczce teraz mam już super wędzarnie i to wędzenie jest częstsze teraz też będziemy wędzić na święta.Ja z córką przygotowujemy mięso do wędzenia bo takie nie jest do zastąpienia nawet to z najwyższej półki
Kiełbasy jeszcze nie robiłam ale może się skuszę i odważę czytając Twoje proste przepisy 

Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
Kiełbasa to nie jest trudna rzecz, na początek spróbuj tę z połcia, lub zrób biała i ja uwędź.
Trzymam kciuki
Trzymam kciuki

- franus
- 50p
- Od: 16 wrz 2011, o 13:48
Zaglądam tu od czasu do czasu i nie wiem czy wypada mi tutaj coś doradzić. Kiełbasę białą robimy zawsze na święta, do białej kiełbasy nie dodajemy wołowiny ani peklosoli, biała ma mieć kolor szary pozdrawiam Longina.
Pozdrawiam Longina.
Witam Cię Longino, oczywiście, że możesz coś doradzić. Nawet powinno się, w końcu to jest forum dyskusyjne na którym jak nazwa wskazuje dyskutujemy 
Nie jestem typowym smakoszem białej zresztą w moim regionie sporo ludzi nie wie o tej kiełbasie.
Wiem,że nie powinno się dodawać peklosoli do białej, nawet zamieszczając zdjęcie napisałem, że niestety na peklosoli zrobiona.
Jeśli chodzi o dodatek wołowiny to pozwolę sobie nie zgodzić się z Tobą.
Nie wiem skąd z jakiego przepisu korzystasz.

Nie jestem typowym smakoszem białej zresztą w moim regionie sporo ludzi nie wie o tej kiełbasie.
Wiem,że nie powinno się dodawać peklosoli do białej, nawet zamieszczając zdjęcie napisałem, że niestety na peklosoli zrobiona.
Jeśli chodzi o dodatek wołowiny to pozwolę sobie nie zgodzić się z Tobą.
Nie wiem skąd z jakiego przepisu korzystasz.
- tralaluszy
- Od: 5 sty 2010, o 18:46
Mnie też się wydaje,że wołowina jest za twarda do tej kiełbaski. Ona ma być miękka i soczysta.
Pozdrawiam - BabajAGA
Jak już wspomniałem nie jestem smakoszem tej kiełbasy, mam natomiast starą recepturę z bardzo dobrej książki Przepisy Wewnętrzne nr 16 . Zbiór receptur i skrótów instrukcji na wędliny i wyroby wędliniarskie przeznaczone na rynek krajowy
Opracowana przez Centralny Zarząd Przemysłu Mięsnego wydany w roku 1959
Myślę,że moderatorzy będą wyrozumiali i nie będą robić problemu.
Niestety ale jak się dyskutuje to trzeba pokazać argumenty. Nie , mam tej książki tylko sam skan ale nie mogę go wkleić, bo jest z innego forum a chcę być lojalny i nie przenosić tego co gdzieś pozyskałem.
Znalazłem w necie i wklejam http://zyrardow24h.eu/forum/attachment.php?aid=3741
Nie upieram się też przy wołowinie a jedynie podpieram się starą recepturą
Opracowana przez Centralny Zarząd Przemysłu Mięsnego wydany w roku 1959
Myślę,że moderatorzy będą wyrozumiali i nie będą robić problemu.
Niestety ale jak się dyskutuje to trzeba pokazać argumenty. Nie , mam tej książki tylko sam skan ale nie mogę go wkleić, bo jest z innego forum a chcę być lojalny i nie przenosić tego co gdzieś pozyskałem.
Znalazłem w necie i wklejam http://zyrardow24h.eu/forum/attachment.php?aid=3741
Nie upieram się też przy wołowinie a jedynie podpieram się starą recepturą

- wosiek67
- 500p
- Od: 26 lut 2012, o 14:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wołowinę dodaje się w niewielkiej ilości, zmieloną na najdrobniejszym sicie daje lepszy klej przy wyrabianiu niż wieprzowina przez co kiełbasa jest bardziej spójna.
Historia magistra vitae
Pozdrawiam Wojtek
Pozdrawiam Wojtek
Dokładnie tak jak piszesz 
W moim przepisie podane jest właśnie niby kutrowanie 3 razy na najmniejszym sitku

W moim przepisie podane jest właśnie niby kutrowanie 3 razy na najmniejszym sitku

- franus
- 50p
- Od: 16 wrz 2011, o 13:48
Jeżeli chodzi o białą kiełbasę to ja nadal twierdzę że u nas nie dajemy wołowiny, nie korzystałam z przepisu z żadnej książki tylko pamiętam czasy jak przychodził rzeżnik który brał praktyki jeszcze przed wojną, tak samo do mielonki słoikowej nie dolewał wody.
Pozdrawiam Longina.
Każdy robi jak mu pasuje i jak smakuje, ja przytoczyłem recepturę branżową.
W końcu nie robimy na zamówienie, nie jesteśmy masarniami żeby ściśle trzymać się norm i receptur. Masarnie o oni to dopiero kantują ;) Robimy to hobbystycznie i zawsze jakieś odstępstwa są dopuszczalne.
Najważniejsze że nam smakuje i mamy z tego pełną satysfakcję.
W końcu nie robimy na zamówienie, nie jesteśmy masarniami żeby ściśle trzymać się norm i receptur. Masarnie o oni to dopiero kantują ;) Robimy to hobbystycznie i zawsze jakieś odstępstwa są dopuszczalne.
Najważniejsze że nam smakuje i mamy z tego pełną satysfakcję.
- Rybka
- Od: 30 lip 2008, o 14:22
Białą robię tylko z wieprzowiny....bo wołowiny mi szkoda
Na wołowinie wolę ugotować rosół a mięsko zmielić i zrobić pierogi
Mięsko dziele oczywiście na 3 grupy. Chude "mielę" na szarpaku, troszkę tłustsze na zwykłych oczkach a tłuszcz 2, 3 razy na sitku makowym.
Mięsa nie mieszam ręcznie tylko wrzucam do miksera i mieszam takim mieszadłem aż zacznie "mlaskać"

Zapewniam, że jest pyszna. Robię też na samej soli bo biała musi być szara
Kiedyś dawno temu była u nas "tradycja" przedświąteczna jeżdżenia po sklepach i kupowania po jednej białej na spróbowanie żeby mieć pewność że na stole świątecznym nie znajdzie się papier toaletowy z glutami
I tak później się cudowało i zapiekało w winie żeby była zjadliwa. A wystarczyłoby półtorej godzinki roboty i zamrażalnik zapełniony.
Wszystkim niezdecydowanym serdecznie polecam. Z jakiego mięsa byście nie zrobili i tak będzie o niebo lepsza niż ta pseudo ze sklepu

Mięsko dziele oczywiście na 3 grupy. Chude "mielę" na szarpaku, troszkę tłustsze na zwykłych oczkach a tłuszcz 2, 3 razy na sitku makowym.
Mięsa nie mieszam ręcznie tylko wrzucam do miksera i mieszam takim mieszadłem aż zacznie "mlaskać"

Zapewniam, że jest pyszna. Robię też na samej soli bo biała musi być szara

Kiedyś dawno temu była u nas "tradycja" przedświąteczna jeżdżenia po sklepach i kupowania po jednej białej na spróbowanie żeby mieć pewność że na stole świątecznym nie znajdzie się papier toaletowy z glutami

I tak później się cudowało i zapiekało w winie żeby była zjadliwa. A wystarczyłoby półtorej godzinki roboty i zamrażalnik zapełniony.
Wszystkim niezdecydowanym serdecznie polecam. Z jakiego mięsa byście nie zrobili i tak będzie o niebo lepsza niż ta pseudo ze sklepu

"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata
- joannamm
- 500p
- Od: 27 lut 2013, o 20:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witam się w tym wątku. Zaczęłam tu zaglądać i nabrałam ochoty na wyroby prezentowane, ale jestem laikiem w tej kwestii i w związku z tym mam pytanie dotyczące białej kiełbasy:
Parzymy w wodzie o temp. Ok.. 73 stopnie około 25- 30 minut.
I wtedy nadaje się już do jedzenia czy jest to obróbka wstępna? Czy jeżeli chcemy zamrozić tez parzymy ok.30 minut?
Parzymy w wodzie o temp. Ok.. 73 stopnie około 25- 30 minut.
I wtedy nadaje się już do jedzenia czy jest to obróbka wstępna? Czy jeżeli chcemy zamrozić tez parzymy ok.30 minut?