Ogródek przed domem

Oczka wodne, stawy kąpielowe, strumienie, kaskady, skalniaki, rośliny wodne, itp
ODPOWIEDZ
Mr_Andre
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 25 paź 2008, o 08:38
Kontakt:

Ogródek przed domem

Post »

Witam Was, jest to mój pierwszy post na tym forum więc jednocześnie chciał bym was przywitać ;]

Niedawno wziąłem się za ogródek przed domem, powyrywałem wszystkie chwasty, przekopałem, wysiałem trawę no i obłożyłem kamykami oczko co widać na zdjęciach. W planach na początku miałem wysianie trawy i posadzenie jakiś iglaczków na trawniczku żeby pusto nie było. No ale oglądając różne projekty na Waszym forum, postanowiłem troszkę rozwinąć bardziej projekt i być może również postawić jeszcze do oczka jakiś skalniaczek lub coś w tym temacie. Czy możecie mi podsunąć jakiś pomysł na skalniaczek, co by tam pasowało.

Poniżej postęp dotychczasowych prac przy ogródku:

1. Obrazek 2. Obrazek 3. Obrazek 4. Obrazek 5. Obrazek 6. Obrazek
Awatar użytkownika
AurorA
200p
200p
Od: 30 sty 2007, o 19:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Ja bym posadził jakieś pnącze na przy tym słupie coby go zamaskować np. powojnik. Mam taki sam problem ze słupem na działce. :?

jeszcze sporo pracy przed Tobą.
Pozdrawiam Arek.
Oczko wodne żaden problem
Mr_Andre
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Kontakt:

Post »

AurorA pisze:Ja bym posadził jakieś pnącze na przy tym słupie coby go zamaskować np. powojnik. Mam taki sam problem ze słupem na działce. :?

jeszcze sporo pracy przed Tobą.
To słup od prądu. Z energetyki nie będą mieli pretensji jeżeli cały zarośnie jakąś pnącą rośliną?
Awatar użytkownika
tok76
100p
100p
Od: 18 paź 2008, o 07:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Witaj między swoimi. Myślę że z energetyki nie będą mięć problemu w stosunku do przystrojonego słupa. Ogólnie prócz iglaczków możesz posadzić jakieś byliny i rośliny kłóre nie potrzebują zbyt dużo wody. Poza tym wokół wody pięknie prezentują się hosty choć nie wszystkie odmiany tolerują pełne słońce.No i jeszcze trawy... np festuca glauca,różne rodzaje miskantów,a nawet trawa pampasowa.
Pozdrawiam, Gosia
Awatar użytkownika
Kubaa7
50p
50p
Od: 21 cze 2008, o 12:58

Post »

Jakby jakieś Clematisy tu zasadzić na ten płot może. ;D. Więcej zieleni i będzie ok .:)
Awatar użytkownika
Renia 4
200p
200p
Od: 5 paź 2008, o 17:49

Post »

Witaj, oczko pomysł dobry, troche chłodu latem zawsze jest mile widziane.
Ogródek raczej malutki, i nie mogę wywnioskować, z której strony jest południe, a to ważne przy doborze roslinek.
Oto moja koncepcja: Żadnych powojników na metalowym płocie. Taki plot co jakiś czas trzeba (niestety)pomalować i wplątane powojniki musiałbyś po prostu zniszczyć. Ja zrobilabym mini płotek-kratę wokół słupa i posadziłabym winobluszcz pięcioklapowy " Murorum" ,
Obrazek
Pozatem jakieś płożące wokół oczka, i wzdłuż płotu, ew.byliny, jakąś kępkę tulipanów, czy szafirkow, aby wiosną było kolorowo. Podaję linka, może skorzystasz:
http://www.zielonyogrodek.pl/przeglad_r ... unkia.html
Zresztą , wiesz jak to jest, każdy ma swój gust, a najważniejsze, abyś był z niego zadowolony. ;:113
Pozdrawiam wiosennie
Pawel Woynowski
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 24 sty 2007, o 11:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Andre, gdybyś podał mi wymiary które zaznaczyłem na tych fotkach, oraz pokazał gdzie jest kierunek północny (I, II, III, czy może IV). Napisz mi również w którym miejscu w oczku jest najgłębsze miejsce.

FOTO 1. Obrazek FOTO 2. Obrazek

Spróbował bym coś wymyślić ze skalniaczkiem. Chociaż bardzo by mi tu pasowała kaskada na skalniaku. Wyglądało by to mniej więcej TAK.

Obrazek.

To fotka skalniaka z kaskadą w trakcie budowy, w maju tego roku. Więcej fotek z tej budowy masz TUTAJ

A tak wyglądał we wrześniu.

Obrazek
Fotka z wątku Ogród Goni@k

Teraz jedna uwaga w sprawie Twego oczka. Moim zdaniem, kamienie są trochę za duże, jak do tej wielkości oczka. Przytłaczają je, dobrze by było abyś wykorzystał na obrzeża nireregularne płyty grubości ok 5 cm z piaskowca lub jakiegoś łupku (serycytowy, gnejsowy, andezytowy czy jakiś inny).
Płyty takie, wysunięte delikatnie (5 - 10 cm), poza krawędzie oczka, wystarczająco je zamaskują i wyglądać to będzie bardziej naturalnie.
Inną sprawą jest prawidłowa eksploatacja, tego typu oczka.
Przede wszystkim bardzo trudno jest utrzymać w nim równowagę biologiczną, która owocuje czystą wodą bez glonów (woda koloru zupy szczawiowej), oraz rozwojem roślin rosnących w oczku. Bo to rosliny w główniej mierze odpowiadają za jej czystość. I tutaj moja rada, "śpiesz się powoli", odczekaj teraz kilka tygodni, a najlepiej do wiosny, z nasadzeniem roślin. Woda musi dojrzeć, musi się w niej rozwinąć życie biologiczne, miedzy innymi bakterie nitryfikacyjne, które są producentem azotanów, jednym słowem podstawowych składników pokarmowych dla roślin. Jak już zorientujesz się, po kilku miesiącach, że rośliny rosną dobrze, rozwijają się i mnożą, możesz powoli wpuszczać rybki. Powoli, to znaczy, nie od razu docelową obsadę oczka. Tak po dwie, trzy sztuki raz na dwa trzy tygodnie. Na zimę oczywiście rybki musisz przenosić do zimnego akwarium, nie przezimują w tak małym i płytkim oczku. Oczko może zamarznąć do samego dna, poza tym lód może uszkodzić trwale laminat z którego jest wykonane oczko. W związku z tym pomyśl o tym już teraz, aby przed przeniesieniem mieć dla nich odpowiedniej wielkości akwarium, z napowietrzaczem i oświetleniem.

Jak zwykle się rozpisałem :wink: :D

Gdybyś miał jakieś pytania to wal śmiało.
Pozdrawiam, Paweł Woynowski
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
Mr_Andre
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Kontakt:

Post »

Pawel Woynowski pisze: Spróbował bym coś wymyślić ze skalniaczkiem. Chociaż bardzo by mi tu pasowała kaskada na skalniaku. Wyglądało by to mniej więcej TAK.

Obrazek.

To fotka skalniaka z kaskadą w trakcie budowy, w maju tego roku. Więcej fotek z tej budowy masz TUTAJ

A tak wyglądał we wrześniu.

Obrazek
Fotka z wątku Ogród Goni@k
Powiem szczerze że właśnie o takim czymś myślałem ;] Wcześniej trafiłem już na Pański ogródek na forum i muszę powiedzieć że zrobił na mnie duże wrażenie!

Poniżej link do wymiarów ogródka. Na zachód, czyli poniżej ogródka stoi mój domek, w zasadzie około 12 godz. już jest cień w ogródku bo słońce chowa się za domkiem sąsiada. Na razie wokół płoty posadziłem szczepionki bukszpanu, miałem zamiar zrobić z niego żywopłot. Tylko podobno jest jeden minus, bukszpan bardzo wolno rośnie .

Zapomniałem dodać że oczko ma jednakową głębokość na całej powierzchni czyli jakieś 32 cm.

Obrazek
Pawel Woynowski
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 24 sty 2007, o 11:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Mr_Andre pisze:Powiem szczerze że właśnie o takim czymś myślałem ;] Wcześniej trafiłem już na Pański ogródek na forum i muszę powiedzieć że zrobił na mnie duże wrażenie!
Gwoli ścisłości, to nie mój ogródek, a jednej znajomej z forum (Goni@k)
Mój ogród znajdziesz w linku niżej (pod podpisem)
Zapomniałem dodać że oczko ma jednakową głębokość na całej powierzchni czyli jakieś 32 cm.
A ja myślałem że w jednej z "zatoczek" jest ok 60 cm. Wygląda więc na to, że będziesz musiał bazować na miniaturach roślin wodnych (grzybienie (Nymphaea Aurora) i (Nymphaea Albatros), grzybieńczyk wodny (Nymphoides Peltata), miniaturowa pałka (Typha minima) itp. Na zimę, na wszelki wypadek również wstawiane do zimnego akwarium.
Tak więc widzisz, jakie będą problemy z małym i płytkim oczkiem. A może pomyślał byś, o oczku na folii, a to wykorzystał jako ogródek roślin strefy płytkiej i bagiennej. Można by je było podnieść o jakieś 20 - 30 cm nad oczko na folii, i stanowiło by świetny filtr glebowo - korzeniowy, dla większego oczka położonego niżej. To mniejsze oczko można by było wkomponować w skalniak, i woda z niego poprzez niską kaskadkę wpływała by do oczka z większymi roślinami i rybami.
Łazi mi po głowie pomysł jak to zrobić, lecz muszę się z nim przespać i za kilka dni spróbuje Ci to rozrysować poglądowo. Piszę za kilka dni, bo w domku mam obecnie chaos, mówiąc najprościej, remont generalny. W związku z tym, nie zawsze jestem podłączony do sieci, bo meble latają po mieszkaniu jak UFO, a komputer razem z nimi. i w zależności w którym pokoju pracuje ekipa, meble lądują w innym.
Pozdrawiam, Paweł Woynowski
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
Mr_Andre
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Kontakt:

Post »

Myślę że nie musi Pan tworzyć projektu, postanowiłem oprzeć się na skalniaczku z linka podanego wyżej. Jak dla mnie jest on w zupełności tym czego chciałem. A co do rybek, na razie nie przewiduję ich w oczku.
Dziękuję i pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „OCZKA wodne, kaskady, skalniaki, rośliny wodne”