Andre, gdybyś podał mi wymiary które zaznaczyłem na tych fotkach, oraz pokazał gdzie jest kierunek północny (I, II, III, czy może IV). Napisz mi również w którym miejscu w oczku jest najgłębsze miejsce.
FOTO 1.
FOTO 2.
Spróbował bym coś wymyślić ze skalniaczkiem. Chociaż bardzo by mi tu pasowała kaskada na skalniaku. Wyglądało by to mniej więcej TAK.

.
To fotka skalniaka z kaskadą w trakcie budowy, w maju tego roku. Więcej fotek z tej budowy masz
TUTAJ
A tak wyglądał we wrześniu.
Fotka z wątku Ogród Goni@k
Teraz jedna uwaga w sprawie Twego oczka. Moim zdaniem, kamienie są trochę za duże, jak do tej wielkości oczka. Przytłaczają je, dobrze by było abyś wykorzystał na obrzeża nireregularne płyty grubości ok 5 cm z piaskowca lub jakiegoś łupku (serycytowy, gnejsowy, andezytowy czy jakiś inny).
Płyty takie, wysunięte delikatnie (5 - 10 cm), poza krawędzie oczka, wystarczająco je zamaskują i wyglądać to będzie bardziej naturalnie.
Inną sprawą jest prawidłowa eksploatacja, tego typu oczka.
Przede wszystkim bardzo trudno jest utrzymać w nim równowagę biologiczną, która owocuje czystą wodą bez glonów (woda koloru zupy szczawiowej), oraz rozwojem roślin rosnących w oczku. Bo to rosliny w główniej mierze odpowiadają za jej czystość. I tutaj moja rada, "śpiesz się powoli", odczekaj teraz kilka tygodni, a najlepiej do wiosny, z nasadzeniem roślin. Woda musi dojrzeć, musi się w niej rozwinąć życie biologiczne, miedzy innymi bakterie nitryfikacyjne, które są producentem azotanów, jednym słowem podstawowych składników pokarmowych dla roślin. Jak już zorientujesz się, po kilku miesiącach, że rośliny rosną dobrze, rozwijają się i mnożą, możesz powoli wpuszczać rybki. Powoli, to znaczy, nie od razu docelową obsadę oczka. Tak po dwie, trzy sztuki raz na dwa trzy tygodnie. Na zimę oczywiście rybki musisz przenosić do zimnego akwarium, nie przezimują w tak małym i płytkim oczku. Oczko może zamarznąć do samego dna, poza tym lód może uszkodzić trwale laminat z którego jest wykonane oczko. W związku z tym pomyśl o tym już teraz, aby przed przeniesieniem mieć dla nich odpowiedniej wielkości akwarium, z napowietrzaczem i oświetleniem.
Jak zwykle się rozpisałem
Gdybyś miał jakieś pytania to wal śmiało.