Rzodkiewka (Raphanus sativus)Rzodkiew zwyczajna.cz.1
Re: Rzodkiewka - jak uprawiać?
U mnie to się okaże dopiero czy taki sposób uprawy zda egzamin. To mój pierwszy rok z własnymi uprawami więc na razie eksperymentuję. I liczę, że się udaElfia pisze:Rosną wam normalnie rzodkiewki w doniczce na parapecie? Nie jest im zbyt ciepło? Obawiałabym się, że wybiją w liście, a zgrubienie byłoby ledwie widoczne.
Mam plan siania rzodkiewek za tydzień, dwa, jak tylko trochę się ociepli. Niestety przy tych temperaturach rzodkiewki w szklarni będą rosły wolno. Akurat na Wielkanoc doczekam się pierwszych. Taka doniczkowa rozsada kusi jednak
Orientuje się Ktoś czy rzodkiewkę strączkową można siać bezpośrednio do gruntu czy trzeba wysiać do doniczki wcześniej? Jakie terminy siewu są odpowiednie?
Pozdrawiam Janek
[quote="Elfia"]''Rosną wam normalnie rzodkiewki w doniczce na parapecie? Nie jest im zbyt ciepło? Obawiałabym się, że wybiją w liście, a zgrubienie byłoby ledwie widoczne.''
Nie zupełnie normalnie .Na uprawianie rzodkiewek, nowalijków i rozsady przeznaczam jeden pokój z dużym oknem na południe.Termostat CO w tym pokoju ustawiam na 15 st.C lub reguluję w zależności od fazy rozwoju roślinek .W dzień jest cieplej bo słońce dogrzewa.Ważne jest codzienne wietrzenie ,robię nawet lekki przeciąg .Jak pogoda za oknem pozwala to przenoszę roślinki do małej szklarni.Szklarnia jest ze starych okien.Od wschodu ,południa i zachodu swobodny dopływ słońca cały dzień a północna to ściana garażowa ,więc w szklarni szybko się nagrzewa no i słoneczko robi swoje.Dach też szklany ze skosem na południe.Tak wyglądają moje sztuczki. Pozdrawiam
Nie zupełnie normalnie .Na uprawianie rzodkiewek, nowalijków i rozsady przeznaczam jeden pokój z dużym oknem na południe.Termostat CO w tym pokoju ustawiam na 15 st.C lub reguluję w zależności od fazy rozwoju roślinek .W dzień jest cieplej bo słońce dogrzewa.Ważne jest codzienne wietrzenie ,robię nawet lekki przeciąg .Jak pogoda za oknem pozwala to przenoszę roślinki do małej szklarni.Szklarnia jest ze starych okien.Od wschodu ,południa i zachodu swobodny dopływ słońca cały dzień a północna to ściana garażowa ,więc w szklarni szybko się nagrzewa no i słoneczko robi swoje.Dach też szklany ze skosem na południe.Tak wyglądają moje sztuczki. Pozdrawiam
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wczoraj wysiałem 4 rządki podkiełkowanych nasion rzodkiewki Rondar F1. Skubana wykiełkowała w domu w ciągu 1 dnia a ja zostałem zaskoczony i nie miałem jeszcze gotowego na nią miejsca w tunelu. No ale postawiła na swoim i już rośnie.
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Przemek 1136 jak wysiewasz podkiełkowane nasiona ?,raz próbowałam i było to denerwujące,nasiona lepiły się do palców,musiałam strząsać je kupkami.Nigdy więcej nie odważyłam się powtórzyć eksperymentu,może patyczkiem należało przenosić po nasionku ?
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
Normalnie do przenoszenia nasionek używam pęsetę (moja akurat jest z gabinetu stomatologicznego). Ale właśnie wczoraj pęseta zaginęła i męczyłem się paluchami, patyczkiem i śrubokrętem. Nie polecam ale jakoś dałem radę. Nawet nasionka selerów przenosiłem wczoraj wykałaczką. Na szczęście dzisiaj zguba się odnalazła.
- justa_be
- Od: 26 lut 2014, o 08:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja sieję jak leci, bo młode malutkie rzodkiewki z przerywki wykorzystuję do surówek, całe z młodymi listkami, które też są jadalne
Pozdrawiam ;)
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Dzięki za odpowiedż,spróbuję trochę namoczyć a póżniej pęseta i patyczek do szaszłyków.
- lidkal8
- 100p
- Od: 15 lut 2013, o 15:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mam pytanie. Właśnie się dowiedziałam o dziwnej metodzie. Deptanie wyrośniętych roślin żeby ładnie zawiązywały się rzodkiewki i nie rosły w liście i kwiat. Czy ktoś słyszał o tym?
Pozdrawiam
Lidka
Lidka
Hmm możliwe ,że coś w tym jest na rzeczy.Mi się zdarzyło ,że gąsiaki weszły do ogródka i obdziobały zagonek rzodkiewki .To było w lipcu ,rzodkiewka rosła w liście i nie wiązałam z nią dużej nadziei.Nawet powiedziałam -dobrze ,że chociaż gęsi się najadły bo i tak by w kwiat poszła.Ale jakież było zdziwienie gdy prawie bez liści porosły okazałe zdrowe rzodkiewki.
Czyli co trzeba liście
Może to jest na zasadzie "wybij sobie z głowy że będziesz szła tylko w liście
Może to jest na zasadzie "wybij sobie z głowy że będziesz szła tylko w liście
-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Przy sianiu rzutowym rzodkiewki, zawsze mi kilka nasionek spadnie na ścieżkę - mam na ścieżce piękne, trochę późniejsze niż na grządce rzodkiewki, a ścieżkę regularnie depczę .
Moje nowe imię Szansa
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."