Clematis - pielęgnacja, wymagania
- agnesik12
- 200p
- Od: 31 sty 2008, o 10:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Powojniki
W jednym z odcinków Gardeners World gdy sadzili powojniki to właśnie radzili sadzić głębiej. Tak posadzone powojniki są podobno mniej narażone na uwiąd.
Agnieszka
- Nanavel
- 200p
- Od: 5 mar 2014, o 11:10
Re: Clematis - pielęgnacja
Witam, w tamtym roku przy siatce wsadziłam powojniki odmiany carnaby, h.f. young, błękitny anioł i generał Sikorski. Rosły sobie i nawet zakwitły. Niestety na jesieni o nich zupełnie zapomniałam, a zimą musiał się z nimi rozprawić pies - przebiegł po nich i oderwał część nadziemną od korzeni bo suche badylki zostały na siatce ale u podstawy się połamały. I teraz się zastanawiam czy one jeszcze wypuszczą od korzenia nowe odrosty czy to już po nich ( jedyny nieoberwany to carnaby i ten na przyrostach zeszłorocznych ma pączki. Reszty nie zauważyłam żeby coś się z ziemi wykluwało Jeśli miałyby ruszyć z ziemi to mniej więcej kiedy?, muszę wiedzieć żeby czasem nie uszkodzić przy przekopywaniu.
- Krzysztof59
- 200p
- Od: 29 lip 2013, o 17:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Powinny wypuścić. Jeżeli były kopcowane przed zimą to z pewnością coś zostało pod usypaną ziemią, korą, jeżeli nawet nic nie zostało to jak najbardziej wypuści od korzeni nowe pędy. Oznacz jakoś to miejsce aby go nie skopać przypadkiem. Podobno od przyszłego tygodnia idzie wiosna to pozostanie Ci obserwowanie czy coś wyłazi z ziemi. Kiedy to nastąpi? - nie potrafię powiedzieć.
Pozdrawiam - Krzysztof
- janek45
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 sie 2012, o 07:01
-
- Od: 29 sty 2012, o 15:19
Nanavel, dobrze radzą. U mnie takie 2 sponiewierane pięknie odbiły z ziemi.
I tu i tam. Ni tu, ni tam... cz.2
Przyroda nie śpieszy się, a jednak ze wszystkim nadąża. Lao Tsy
Pozdrawiam....... Emilia
Przyroda nie śpieszy się, a jednak ze wszystkim nadąża. Lao Tsy
Pozdrawiam....... Emilia
- Ruda2011
- Od: 19 mar 2011, o 10:29
U mnie też odbiły
Pożarte przez ślimaki do gołej gleby, wyrzucone w momencie złości i rozpaczy, przyniesione i posadzone w kącie (w akcie skruchy) - są teraz flagowymi u mnie clemkami. Dadzą radę - czekaj i nie przeżywaj
Pożarte przez ślimaki do gołej gleby, wyrzucone w momencie złości i rozpaczy, przyniesione i posadzone w kącie (w akcie skruchy) - są teraz flagowymi u mnie clemkami. Dadzą radę - czekaj i nie przeżywaj
- Nanavel
- 200p
- Od: 5 mar 2014, o 11:10
)) Dzięki za uspokojenie mnie, teraz muszę cierpliwie czekać i obserwować a jak się uda i odbiją od korzenia to koniecznie zabezpieczyć przed psem.
-
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Czy usunąć już kopczyki przy powojnikach. W nocy jest dość często od - 1 do -5*C.
- Krzysztof59
- 200p
U mnie jest podobnie z temperaturami i jeszcze nie odkrywam.
Pozdrawiam - Krzysztof
- janek45
- Od: 5 sie 2012, o 07:01
-
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Usuwaliście już kopczyki przy powojnikach.
- Krzysztof59
- 200p
Moje jeszcze zakopcowane - bliskość rzeki powoduje,że jeszcze mam chłodne noce w porównaniu z kimś oddalonym ode mnie choćby o 100 m z działką na wzniesieniu. Nie podajesz w jakim regionie Polski masz działkę - dlatego trudno jednoznacznie odpowiedzieć na Twoje pytanie. Na odkrywanie moich w dolinie Beskidzkiej jeszcze za wcześnie, co nie oznacza, że w okolicach np. Szczecina można spokojnie już odsłonić powojniki.
Pozdrawiam - Krzysztof
- Ruda2011
- Od: 19 mar 2011, o 10:29
Kory trochę dostały u mnie tylko te, które jesienią posadziłam ale poza tym - nie kopcowałam powojników w ogóle.
Piilu i Mr. President mają już takie zielone pąki i wierzę, że marcowo - garncowa mieszanina nie popsuje mi tego
Piilu i Mr. President mają już takie zielone pąki i wierzę, że marcowo - garncowa mieszanina nie popsuje mi tego