Szałwia błyszcząca (Salvia splendens )
- Butterfly1007
- 50p
- Od: 20 sie 2014, o 21:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Salvia splendens ( Szałwia błyszcząca )
Ja nasionka szałwii wysiewam nie przykrywając ich ziemią a czasem nawet ich nie dociskam do podłoża. Zauważyłam że te nasionka potrzebują dużo wilgoci dlatego kilka razy dziennie spryskuję i trzymam oczywiście pod folią jak najbliżej kaloryfera. Jeśli dobrze nasiąkną wodą to pojawiają się na nich takie niebieskie włoski a nasionka pokrywają się taka jakby błonką (przynajmniej ja to zauważyłam). Wtedy widzę, że już wystarczy i ograniczam spryskiwanie i zaczynam wietrzyć
Natalia
- Mariolaa555
- 50p
- Od: 31 maja 2014, o 12:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam Szałwiowych amatorów w tym roku też planuję wysiać sporo szałwii, begonie mi kiepsko wschodzą więc postawie w tym roku na nią. Z tego co czytam to obym trafiła tylko na dobre nasiona
Pozdrawiam Mariola
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja w tym roku najpierw podkiełkowywałem nasiona a dopiero później przenosiłem po 4-5 nasionek do pojemników z ziemią. Nasiona odmiany Czardasz ładnie skiełkowały ale później roślinki zostały zaatakowane przez grzyby (brązowiały końcówki liścieni). Na szczęście oprysk Topsinem okazał się skuteczny. Teraz mam problem jak to wszystko rozsadzić. Mam ok.280 roślinek.
- Eliza52
- Od: 7 wrz 2014, o 11:42
W tamtym roku wysiałam 2 paczuszki szałwi - czerwoną i fioletową. Prawie wszystkie wyszły, obdzieliłam sadzonkami wszystkich znajomych i każdego kto chciał. W tym roku już taka chojna nie będę wysiałam po kilka nasionek tylko dla siebie, bo co niektórzy mysleli że ja tak każdego roku będę robiła nadwyżki i oddawała
Pozdrawiam Ela
-
-
- Od: 11 wrz 2006, o 00:33
Jakie duże już są.
- calka
- Od: 14 paź 2012, o 19:56
Przemku, na Ruską z nimi Ale to chyba w maju?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Ewa
-
Miałem je opryskać regulatorem wzrostu ale chyba nic z tego nie będzie. One są takie równe bo wysiewałem kolejno kiełkujące na wacikach nasiona. Kiedyś w celu wyrównania wzrostu rozmnażano szałwie z sadzonek.
Moja szałwia błyszcząca zaczyna kiełkować. Posadziłam 7 marca, a więc po 9 dniach .
- paprotka882
- 500p
- Od: 13 sty 2012, o 12:26
A moja szałwia się na mnie wypięła, z całej paczki póki co zero wschodów, ale też nie powtórzę już wysiewów, mimo że jeszcze paczkę nasion mam, coś w tym roku do kapryśnych roślin nie mam cierpliwości, jak nie to nie, będę sobie podziwiała wasze
-
- 50p
- Od: 20 mar 2015, o 18:49
Ja pierwszy raz robiłam wysiewy szałwii. Miałam swoje nasionka szałwii czerwonej i fioletowej, do których zbiorów nie bardzo się przyłożyłam.... I o dziwo jakież było moje zdziwienie, jak chyba wszystkie pięknie wzeszły po ok. 10 dniach. Obecnie mam po 30 sztuk każdego koloru. Wsiałam także kupną fioletową szałwię z firmy PlantiCo i lipa. Wzeszło ok 10 sztuk i to byle jak. Zauważyłam tylko różnicę, że te kupne jakby od razu się rozgałęziały, tak że nie trzeba ich uszczykiwac.
Pozdrawiam, Monika