Ogród warzywny na balkonie,wątek emilijaie

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Zembolina
100p
100p
Od: 25 kwie 2014, o 23:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród warzywny na balkonie

Post »

Porządek... no powiedzmy jako taki ;P chciałam żeby to jakoś wyglądało. Zimno dziś było okropnie... u mnie jeszcze poziomki mają zawiązki młodych liści, a poza tym bez zmian. Mam nadzieję że w weekend będzie w miarę ciepło to coś poogarniam, bo przez zimę dokarmiałam ptaki i mam ufajdany balkon totalnie. Ale za to ćwierkanie wróbli i sikorek było baaaardzo miłe :) jeszcze nadal przylatują, póki nie ma cieplejszych dni to codziennie odwiedzają miskę.
Bardzo kuszą mnie pomidorki koktajlowe, bo je uwielbiam, ale jakoś nie mam odwagi ich posiać, bo nie wiem czy podołam z wyhodowaniem i czy się to opłaci. Nie ogarniam też tych odmian pomidorków, nie wiem którą by ewentualnie kupić, która najlepsza w uprawie i która daje największe plony. W przypadku poziomek na przykład miałam z 16 małych krzaczków odmiany rugia, może więcej i w sumie zebrałam małą garść poziomek, więc słabo. Jak u ciebie z truskawkami zwisającymi? Bo po zdjęciach widać że raczej całkiem nieźle? Ile miałaś sadzonek i ile wyszło z tego owoców?
emilijaie
200p
200p
Od: 18 lut 2014, o 08:28

Post »

Treść nie na temat została usunięta- mod.jokaer.

Pomidory to też nie był taki plon jak tu oglądam na zdjęciach u innych....ale będę próbować aż się uda, a co, kto chcącemu zabroni :-D
Także jak nie sróbujesz to się nie dowiesz :-)
Pozdrawiam
Emilia

Ogród warzywny na balkonie
emilijaie
200p
200p

Post »

:-D widzę że masz tak jak ja z tymi wizytami w ogrodniczym hehe
Ja na razie mijam szerokim łukiem :-)
Wszystko ładnie mi kiełkuje, niestety przez ten zanik słońca trochę się wyciąga, ale zapowiadają duże ocieplenie ;:3
Od tygodnia mam na balkonie sałatę którą kupiłam w lidlu i przesadziłam do doniczki :-) to tak czekając aż moja wyrośnie :-)
Powstawiałabym zdjęcia ale powiem szczerze że nie wiem jak, korzystam z tel i juz pisanie tutaj ledwo ogarniam :-)
Pozdrawiam
Emilia

emilijaie
200p
200p

Post »

Witam kolejnego gościa :-)
Mam nadzieję że będziesz sie dzielić swoimi doświadczeniami.

Przyniosłam sobie wczoraj wiadra po kwiatach w różnych wielkościach, porobię w nich dziury i myślę że to niezłe donice będą. Nie oparłam się też żeby kupić gotową szałwie, roślina byla tak śliczna, że po prostu musiałam ją mieć :-D. Córka jak ją zobaczyła to zaraz zabrała do siebie :-)
Poza tym to ostatnie pomidorki idą do ziemi z wacików. Czekam jeszcze na białe od Błażeja i na tą chwilę będzie wszystko.
Niestety choć wszystko już się zieleni to z braku słońca w ostatnich dniach trochę się powyciągało. Pomidory popikuję, zastanawiam się z ziołami, bo wysiałam je do docelowych doniczek, może jak podrosna to je ziemią podsypie? Czy lepiej też próbować? Jak radzicie?
Pozdrawiam
Emilia

emka29
200p
200p
Od: 8 lip 2012, o 17:54

Post »

Bardzo lubię odwiedzać cudze balkony, więc i tutaj będę częstym gościem :D zwłaszcza, że u siebie też już od paru lat uprawiam warzywka :D życzę powodzenia z siewkami, ja już w zeszłym roku z braku miejsca zrezygnowałam z wysiewania pomidorków i kupuje gotowe sadzonki, ale żałuję, bo to taka przyjemność!
Pozdrawiam, Marta
Roślinnik balkonowy
Danka56
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 2 sty 2014, o 17:12

Post »

A ja się nie odważę . Sadzonki kupię. W tym roku z pewnych względów przenoszę mój ogródek na Balkon. Jest duży.
emilijaie
200p
200p

Post »

Witam emka29 i Danka56 :wit
Balkon Emki zaraz odwiedzę a i mam nadzieję, że Danka będzie dzielić sie z nami i zdjęciami i swoi doświadczeniem :D
U mnie dziś poch :D urno deszczowo, znów brak ;:3
Kupiłam dziś nasiona lawendy, maciejki (uwielbia jej zapach) oraz nasturcji (jadł ktoś jej liście i kwiaty?)
Odzyskała dziś laptop po naprawie to powrzucam wkońcu zdjęcia ;:138

Zembolina co tam ostatnio nowego dokupiłłaś :D
Pozdrawiam
Emilia

Awatar użytkownika
Zembolina
100p
100p

Post »

Hahaha :wit właśnie mnie wyprzedziłaś z postem, ale się zgrałyśmy.
Ostatnio nic nie dokupywałam poza tymi pomidorkami, rukolą i miętą. Ale skończyła mi się ziemia, więc muszę się zaopatrzyć.

Pogoda u mnie identyczna. Ale wczoraj.... wczoraj było CUDOWNIE! Miałam na popołudnie do pracy, więc rano oczywiście codzienny obchód balkonu ;:65 i było tak ciepło że latałam w podkoszulku, moje krokusy wspaniale rozkwitły. Aż nie chciało mi się iść do pracy. W ogóle nie wiedziałam że krokusy na noc też zamykają kielichy, teraz jak jest pochmurno są zamknięte. Poza tym to co posiałam na razie mozolnie wschodzi. Nie zdążyłam jeszcze w całości posprzątać balkonu, została podłoga do umycia z ptasiego łajna :) w tym roku zaopatrzyłam się w medyczny preparat do dezynfekcji powierzchni więc będzie jak znalazł. Jak już będzie czysto to zacznę wypuszczać króliczka na balkon.

Nasturcji jeszcze nigdy nie jadłam, ale mam nasiona zwykłej i pnącej, więc niedługo będę siała :)

Obrazek
emilijaie
200p
200p

Post »

Gdzieś tu na forum widziałam kiedyś przekrój donicy jak sadzić cebulki, muszę coś pomyśleć na jesieni i zrobić jakąś fajną kompozycję.

Przyszedł mi do głowy jeszcze jeden pomysł na warzywo w moim "ogrodzie" groszek cukrowy. Myślę żeby posadzić go w skrzyni i puścić po ścianie a przed nim dwa krzaki cukini. Tylko nie wiem czy to da radę razem. Cukinie mam zieloną, chciałabym mieć jeszcze żółtą, ale już nie będę kupować paczki nasion żeby posadzić jeden krzak cukini ;:124

Powiem Wam tak mnie nawet do lekarza nie można puścić :;230
Wracając od lekarza weszłam do apteki po leki, obok jest rosman więc weszłam po szampon. Wchodzę i co widzę nasiona no wróciłam z kolędrą, groszkiem sześciotygodniowym, cebulą siedmiolatką oraz nasionami rzodkiewki na kiełki. Te ostatnie jak wykiełkują w kiełkownicy to wrzucę w ziemię zobaczymy co wyjdzie. :D
Pozdrawiam
Emilia

emilijaie
200p
200p

Post »

Niewiele jeszcze bo sama niewiele mam :D , ale pokażę te najdorodniejsze

Szałwia
Obrazek

Melisa
Obrazek

Budząca się mięta
Obrazek

Liść laurowy, który wkońcu zaczyna puszczać nowe listki
Obrazek

Jakość jest jak jest inna nie będzie no chyba że telefon zacznie robić zdjęcia lepsze :;230

edit
powiem tak czym więcej czytam tym więcej mam pomysłów, albo muszę przestać czytać, albo nie wiem poszerzyć balkon :;230
Pozdrawiam
Emilia

Awatar użytkownika
Zembolina
100p
100p

Post »

emilijaie chyba im więcej sadzisz tym więcej Ci się mieści na balkonie :)
A ta melisa i szałwia to kupione? Bo kiedy by to zdążyło urosnąć?
Hmm uwielbiam cukinię, ile cukinii wychodzi z takiego jednego krzaka?

Ja posiałam kilka pomidorków karłowych, rukolę, kiełkują słoneczniki ozdobne i aksamitki. Ziemię już mam bo się okazało że mama ma zachomikowane jeszcze 4 worki 50l ;:215 Ehh tylko słońca brak, ma padać tydzień...
Awatar użytkownika
kffiatek
100p
100p
Od: 1 maja 2009, o 18:00

Post »

Fajny pomysł masz na balkon, zazdroszczę słońca :) U mnie tylko tykwa raz się udała, poza tym miewam pomidorki koktajlowe ale na tym niestety koniec. Groszek sześciotygodniowy mi nie wyszedł, za małe były donice i za mało słońca.

Groszek będziesz mogła już wysiewać, wiesz o tym? Tylko do większej donicy, żeby nie przemarzł jakby co. I wydaje mi się że cukinie to jednak lepiej będzie posadzić osobno bo wszystkie te dyniowe warzywa są bardzo żarłoczne i potrzebują dużych donic i dużo nawozu. Bardzo ci kibicuję i będę tu zaglądać :)

Aha, a będziesz siać bazylię? Szybko i ładnie wschodzi, pięknie pachnie, będzie się dobrze komponować z pomidorkami :)
emilijaie
200p
200p

Post »

Zembolina melisa i szałwia kupione w lidlu i przesadzone, mam jeszcze tymianek w ten sposób :D
Potwierdza się tu przysłowie "w miarę jedzenia apetyt rośnie" ;:306 . Obawiam się mojego tygodniowego urlopu, co nowego wymyślę. Już by mogło być ciepło bo jakby te moje donice poszły na dwór i okazałoby się że już miejsca brak to może i pomysły by się skończyły. Jakoś to się ogarnie ;:215
Czytałam w dziale o cukinii, że jedna może dawać do kilkunastu owoców ;:138

Kffiatek na wstępie witam Cię serdecznie :wit
U mnie balkon jest od strony zachodniej i słońce mam tu tak od 13. Na pierwszej stronie jest zdjęcie skrzyni, jest ona dość spora i tam pójdą 2 cukinie. Tam też zamierzałam na ścianie posadzić ten groch. Mówisz że nie dadzą rady razem, kurcze a zamierzałam już w poniedziałek groch tam posadzić. To teraz nie wiem co zrobić, posadzić je w donicach 10l?
Bazylii mam posiane trzy odmiany, a widzę, że w wysianej mieszance ziół rośnie czerwona bazylia. Ziół i sałat mam sporo w tym roku, a jeszcze będę wysiewać. Staram się tylko mniej więcej trzymać terminów podanych wysiewów.
Zamierzałam do jednej takiej donicy 10l poprowadzić ogórka na pionowo. Ale ogórka to jeszcze głęboko przemyślę bo z jednej strony by były pomidory a z drugiej cukinie. Jak bym te ogóry postawiła po środku to do każdego by miały ok 1,5m nie wiem czy to nie za blisko. Ale jeśli nie to bardzo chętnie te ogórki bym miała ;:124

Zdjęcie nie na temat usunięte- mod.jokaer
Pozdrawiam
Emilia

Awatar użytkownika
Gekoon
500p
500p
Od: 24 gru 2014, o 23:00

Post »

Hej co planujesz na balkonie w tym roku?Podaj listę. :uszy
emilijaie
200p
200p

Post »

Hej Gekoon :wit :wit
Co ja planuje hmm miało być mało i na tym "miało być' się skończyło :;230
Będzie kilka odmian pomidorów po 1-2 krzaczki, będą to:
-yellow pearshaped (gruszka)
-bajaja
-vilma
-maskotka
-black cherry
-sungella
-indigo rose
- czekam jeszcze na białe :D
Będą różne sałaty liściaste, kruche, burak liściasty, pak choi, mizuna, rukola, roszponka, truskawki, melisa, lawenda, bazylia, tymianek, szałwia, 2 krzaki cukinii, nasturcja, aksamitki, maciejka, kilka papryk ostrych NN, kilka słodkich o długich owocach chyba włoska, rzodkiewki, groch sześciotygodniowy, zastanawiam się nad poprowadzeniem ogórka na pionowo i nad dynią krzaczastą ale to zależy od miejsca, trawa cytrynowa, szczypiorek, endywia, kolędra, kalarepa, mam małe drzewko laurowe, budzącą się mięte ale tej jeszcze dokupię.

Bosze jak to spisałam to jakoś tego strasznie dużo jest :D Ale myślę, że dam radę mam dużo donic :D Oby tylko się wszystko udało a z tym może być różnie, już mi czerwona bazylia padła nie wiem czemu zganiam na brak słońca, ale czerwona jak pamiętam zawsze mi padała niestety.
To niby wszystko ale znając siebie jak się sezon zacznie i sadzonki będą na rynku to pewnie się jeszcze skuszę na coś ;:124
Pozdrawiam
Emilia

ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”