Agata1980 pisze:.....Tylko one mają dużo korzonków na wierzchu. jak je przesadzałam to dokładnie je zakopałam, a po 2 tyg on maja korzenie na wierzchu....
asta6265 pisze:
Wychodzi na to, że zbyt płytko je posadziłaś.
Myślę, że Anka ma rację zbyt płytko hosty zostały posadzone lub inna przyczyna, to niedokładnie zostały ułożone korzenie i zbyt luźno przykryte podłożem. Gdy podłoże otrzymało trochę więcej wody zostało wypłukane i przeniosło się w szczeliny pomiędzy korzeniami kłącza.
Przy innej okazji (inny temat) pisałem o zlecanej głębokości sadzenia host
paco pisze:
Głębokość sadzenie kłączy ( liczona od powierzchni gruntu do korony kłącza) jest zależna od wielkości dorosłej hosty i tak:
miniaturowe ? około 1cm
małe ? około 2cm
średnie ? od 2 do 3cm
duże ? od 3 do 5cm
giganty ? od 5 nawet do 10 cm.
Te warunki będą prawidłowe, przy założeniu, że podłoże wiosną i jesienią nie będzie zalewane wodą czyli będzie odpowiednio przygotowane, aby nie było zastoin wody. Gdy ten warunek nie będzie spełniony to takie sadzenie może spowodować zagniwanie podstawy łodyg.
Jednak zauważyłem, że hosty lepiej rosną (są bardziej okazałe) gdy rosną raczej wsadzone głębiej niż za płytko.
Przy zauważeniu, że korony host wyłaniają się z gruntu można je zasypać 1-2cm warstwą kompostu, co poprawi warunki wilgotności i dodatkowo zabezpieczy na zimą.
Generalnie korona kłącza powinna zawsze znajdować się pod powierzchnią gruntu!!!