Identyfikacja - jaki to rodzaj storczyka
-
- 1000p
- Od: 16 cze 2013, o 15:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Co to za gatunek storczyka?
Tylko z nazwami odmian trzeba być ostrożnym - tylko roślina podpisana jako konkretna odmiana, może być tak nazywana
Wiadomo, że na własny użytek można przyporządkować nazwy swoim roślinkom, tak tylko przestrzegam
Wiadomo, że na własny użytek można przyporządkować nazwy swoim roślinkom, tak tylko przestrzegam
- Russski
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 lut 2013, o 13:32
Re: Co to za gatunek storczyka?
To hybrydy różnych rodzajów storczyków, bez etykiety nie będziesz w stanie jednoznacznie stwierdzić, nie ma sensu próbować.
To że storczyk jest do któregoś podobny nie oznacza że ma te same geny jak jego oznaczony podobny egzemplarz. Równie dobrze można samemu nadać nazwę.
To że storczyk jest do któregoś podobny nie oznacza że ma te same geny jak jego oznaczony podobny egzemplarz. Równie dobrze można samemu nadać nazwę.
Re: identyfikacja storczyków :)
Witam. Dostałam dwa kwity -. Ponieważ nigdy nie miałam do czynienia z tym gatunkiem proszę o indentyfikację.
oto pierwszy
i drugi
Oba na pierwszy rzut oka wydają się jednakowe, jednak przy bliższym spojrzeniu pierwszy z nich ma fioletowy meszek na kwiatach, kwiaty w drugim są gładkie. Proszę o pomoc i z góry dziękuję.
Z góry przepraszam, że post nie trafił do właściwego wątku. Cóż ................. ach ci początkujący
Post już trafił na swoje miejsce wanda
oto pierwszy
i drugi
Oba na pierwszy rzut oka wydają się jednakowe, jednak przy bliższym spojrzeniu pierwszy z nich ma fioletowy meszek na kwiatach, kwiaty w drugim są gładkie. Proszę o pomoc i z góry dziękuję.
Z góry przepraszam, że post nie trafił do właściwego wątku. Cóż ................. ach ci początkujący
Post już trafił na swoje miejsce wanda
Pozdrawiam storczykomaniaków. Monika
- 2iza
- 1000p
- Od: 15 mar 2009, o 13:27
Re: Identyfikacja storczyków :)
Pierwsza- wydaje mi się, że to może być Masdevallia welischii, a ta druga nie wiem.
-
- Od: 18 lip 2014, o 19:26
Re: Identyfikacja: jaki to gatunek storczyków?
Skoro na fiszce nie jest napisane jaka to hybryda to chyba takiej informacji nie otrzymasz. Traktuj je jak inne hybrydy phalaenopsisów.
hej, nie wiecie przypadkiem, czy Vandy, które można kupić w hipermarketach Obi, LM są to hybrydy bez nazw, czy mają może swoje nazwy?
-
- Od: 18 lip 2014, o 19:26
Jeżeli nie ma informacji na fiszce to hybrydy nn
- KwiAnna
- Od: 16 gru 2010, o 10:28
Piccolo red
Witajcie storczykarze
Powiedzcie mi, czy to może jest oryginalny piccolo red? Bo już sama nie wiem, a nie chcę kupić podróbki, no bo po co za tą kasę
Powiedzcie mi, czy to może jest oryginalny piccolo red? Bo już sama nie wiem, a nie chcę kupić podróbki, no bo po co za tą kasę
Widziałem i tego sprzedawcy te storczyki.
Według mnie nie są to picollo red,nie są oznaczone i na zdjęciach kolor jest dużo jasniejszy.
Ten co mam od Ani miał takie bardzo mocno czerwone kwiaty i był oznaczony
Według mnie nie są to picollo red,nie są oznaczone i na zdjęciach kolor jest dużo jasniejszy.
Ten co mam od Ani miał takie bardzo mocno czerwone kwiaty i był oznaczony
Re: NOWY STORCZYK
Widzę że pochodzi z JMP flowers,jest to phalaenopsis,a nazwę gatunkową będziesz miała napisaną na doniczce,przyglądnij się dokładnie doniczce jest tam na pewno data i nazwa.
- agamoz1
- 10p - Początkujący
- Od: 28 maja 2013, o 22:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Masz rację na doniczce jest nazwa-catalina.