Na starych fundamentach

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
LysyRudy
200p
200p
Od: 28 cze 2012, o 17:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Na starych fundamentach

Post »

No to mam teraz do czytania, dziękuje. Zrobię sobie przerwę w pracy i zabieram się za lekturę. Jak zawsze można na was liczyć. ;:138
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 mar 2011, o 10:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mała rabatka.

Post »

LysyRudy pisze:Obrazek
Lewa i prawa strona drzewa dają trochę cienia, środek pusty i patelnia. W południe słońce jest na środku działki.
Chciałam zapytać o słońce na tym kawałku ale znalazłam tę fotę i już wiem.
Z roślinek wymienionych przez vimen - jakie takie doświadczenie mam z Milinem i Kielisznikiem (bo mam je u siebie). Milin to terminator - przetrwa wszystko ale podobno ma focha z kwitnieniem. Mój, posadzony jesienią 2013 był z 5 razy przenoszony. W 2014 ruszył w miejscu docelowym z kopyta - to bardzo szybko rosnący krzew. Jego głównym u mnie zadaniem jest osłonięcie domka z serduszkiem czyli kibelka.
Natomiast kielisznik - tu jest skrócona moja z nim przeprawa (trzeba zjechać trochę w dół strony)
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 9&start=84
Skoro pozwalasz wklejać propozycje - obejrzyj sobie w chwili wolnego czasu :
https://www.google.pl/search?q=clematis ... 80&bih=677

oraz
https://www.google.pl/search?q=clematis ... +jackmanii

Nie są kłopotliwe, ścina się je na krótko wiosną (łatwo więc formować) - no, fajne są. Wiem bo mam obydwa :uszy
Awatar użytkownika
LysyRudy
200p
200p

Post »

Mariolu bardzo Ci dziękuje za linki. Clematis purpurea plena elegans bardzo mi się podoba. Ma wiele zalet:
może być wsadzony w lekko kwaśną ziemię, jest bezproblemowy no i jest piękny. Ma jeszcze jedną zaletę ścina się go nisko co mi pasuje bo muszę tynki położyć w koło a jakoś mi się nie chce więc nie będzie przeszkody żeby zrobić to w przyszłym roku.
Awatar użytkownika
LysyRudy
200p
200p

Post »

Katarzyna Intryguje mnie to kiwi, żonka chyba będzie niezadowolona bo chciała działkę z trawą a ja powoli dosadzam i dosadzam, teraz chodzi mi po głowie to kiwi i clematisy. Jak się napalę na coś to czytam i czytam i normalnie nosi mnie jak nie wiem co.
Awatar użytkownika
wagabunga123
1000p
1000p
Od: 11 lip 2013, o 14:34

Post »

Możesz też rozważyć wiciokrzewy np. pomorski - rosną w każdej glebie i fajnie wyglądają a do tego kwitną naprawdę długo.
Jeśli pot­ra­fisz o czymś marzyć, to pot­ra­fisz także te­go dokonać - Walt Disney
Ciurkadełko wśród róż - moje miejsce na ziemi Tu na razie jest ściernisko ale będzie ... Pozdrawiam, Marlena
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21

Post »

Tylko jeśli zdecydujesz się na kiwi to uważaj, bo nie wszystkie są samopylne i wymagają zapylacza. A wiesz - jeszcze są piękne jaśminy pnące - tzn pseudopnące, bo trzeba je podwiązywać do podpór. I groszek szerokolistny - wygląda jak groszek pachnący, ale nie pachnie i jest wieloletni.
Awatar użytkownika
LysyRudy
200p
200p

Post »

Mam wiciokrzewy pięknie mi obrosły wędzarnie w ciągu dwóch lat, polecam je każdemu pięknie wyglądają. Muszę poczytać o groszku i jaśminie. :D
Awatar użytkownika
LysyRudy
200p
200p

Post »

:tan Dostałem wiadomość od kolegi, że w poniedziałek podłączamy prąd do nowej altany. W tamtym roku pracowałem u niego dwa dni przy budowie domku, dwa dni ciężkiej pracy przy betoniarce a teraz on mi pomoże bo jest elektrykiem. Starą altankę może uda mi się rozebrać jeszcze w marcu i będę mógł zrobić jakąś ładną rabatkę. ;:333
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 mar 2011, o 10:29

Post »

Wspaniale ;:215
Będzie już altanka "medialna" :D
Masz fajnych kolegów Krzysztof - kostkę podarują, w pracy pomogą :uszy
Jesteś pewnie dobrym człowiekiem i przyciągasz dobre dusze :D
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

To fakt że dobrze mieć dobre dusze wokoło. Ale jak się samemu jest dobrym to i dobro do nas wraca ;:333
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
LysyRudy
200p
200p

Post »

U nas na działkach jest fajna atmosfera, pomagamy sobie jak możemy. Jednego razu starsze małżeństwo poprosiło mnie żebym im wyciął połamane gałęzie jabłonki, 60 minut pracy. Nic w zamian oczywiście nie chciałem. Pomoc ta wróciła z nawiązką. Dostałem winko swojskie i piękną hortensje. Starszy pan pochodził u mnie na działce i powiedział że trzeba na wiosnę z czarną porzeczka zrobić porządek, zgodziłem się. Pięknie mi krzaczki poprzycinał i wytłumaczył co i jak. Dostałem instruktaż i odniosłem wrażenie że chyba był trochę zły, że moje porzeczki są w takim stanie, dopiero jak mu powiedziałem że dopiero kupiłem działkę to troszkę wyluzował.
Awatar użytkownika
wagabunga123
1000p
1000p
Od: 11 lip 2013, o 14:34

Post »

I to właśnie ta działkowa atmosfera jest taka fajna. W moim ROD również wszyscy są bardzo życzliwi i pomocni - to właśnie przez hojność innych działkowców muszę tyle roślinek poprzesadzać, bo jak tylko stałam sie posiadaczką mojej działeczki to co rusz ktoś, coś mi podarowywał ;:333
Jeśli pot­ra­fisz o czymś marzyć, to pot­ra­fisz także te­go dokonać - Walt Disney
Ciurkadełko wśród róż - moje miejsce na ziemi Tu na razie jest ściernisko ale będzie ... Pozdrawiam, Marlena
Awatar użytkownika
LysyRudy
200p
200p

Post »

Mamy po prostu szczęście, że trafiliśmy na fajnych ludzi. Poczytałem parę wątków zamieszczonych na naszym forum i niestety nie wszędzie jest tak kolorowo.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”