MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.4
- ullak
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2015, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.4
Tytuł: Re: MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.4 Odpowiedz z cytatem
Czy naprawdę tak ciężko jest zbić mały ulik z kilku płyt?
Może i nie ciężko, ale rura już jest zrobiona. Znalazłam miejsce w cieniu, gdzie nikt tego nie będzie oglądał. Jeśli cokolwiek się przyjmie, spróbuję coś kombinować z ulikami.
Czy naprawdę tak ciężko jest zbić mały ulik z kilku płyt?
Może i nie ciężko, ale rura już jest zrobiona. Znalazłam miejsce w cieniu, gdzie nikt tego nie będzie oglądał. Jeśli cokolwiek się przyjmie, spróbuję coś kombinować z ulikami.
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
- ewa2019
- 1000p
- Od: 6 sty 2012, o 21:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Chyba jednak, powkładam rurki do wydrążonych pieńków, tym bardziej, że nie nie będę ruszać rurek po sezonie.
Będą wisiały pod dachem altany -wys. ok. 2m, nie będzie za wysoko?
Będą wisiały pod dachem altany -wys. ok. 2m, nie będzie za wysoko?
Pozdrawiam Ewa
Lęku wysokości pewnie nie mają
sparks25 Temperaturę przechowania zalecają nawet obniżyć do 0C . Taka jest nawet korzystniejsza przy dłuższym przechowywaniu .
sparks25 Temperaturę przechowania zalecają nawet obniżyć do 0C . Taka jest nawet korzystniejsza przy dłuższym przechowywaniu .
- sparks25
- 500p
- Od: 14 lut 2010, o 22:15
ullak W cieniu, to można sobie posadzić krzesło przed słońcem.
Murarka to dziecko słońca, ona lubi słońce, ale nie lubi gorąca. Dlatego podejrzewam, że nic z tego nie będzie, bo dużo osób robi te butelkowe szklarnie, a potem jest lament, że albo jest pyłek, a nie ma murarki w środku, albo że jest już dorosła larwa, ale zasuszona, a to, z powodu zbyt wysokiej temperatury w środku butelki.
U mnie ule stoją centralnie na słońcu skierowane w kierunku południowym, i sama płyta, a dach pokryty papą.
Co do temperatury u mnie w lodówce, to spoko, jest na poziomie 1-2 stopni. Byle do wiosny
Murarka to dziecko słońca, ona lubi słońce, ale nie lubi gorąca. Dlatego podejrzewam, że nic z tego nie będzie, bo dużo osób robi te butelkowe szklarnie, a potem jest lament, że albo jest pyłek, a nie ma murarki w środku, albo że jest już dorosła larwa, ale zasuszona, a to, z powodu zbyt wysokiej temperatury w środku butelki.
U mnie ule stoją centralnie na słońcu skierowane w kierunku południowym, i sama płyta, a dach pokryty papą.
Co do temperatury u mnie w lodówce, to spoko, jest na poziomie 1-2 stopni. Byle do wiosny
- ewa2019
- 1000p
- Od: 6 sty 2012, o 21:42
No więc, zrezygnowałam z plastiku. Na dzisiaj niczego już nie wymyślę. Powieszę pod dachem altany,jak już wspomniałam.
Pozdrawiam Ewa
Ja zrobiłem ul ze skrzynki na jabłka.
- julcia1
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 maja 2011, o 08:26
We torek ma do mnie przyjść domek dla murarki z kokonami, jestem bardzo ciekawa czy dobrze rozpoznałam te które zasiedliły dziko moje rurki na działce , bo mam zamiar dołożyć nowe do starych
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Moje zielone zakręcenie
Ja jeszcze nie dostałem info.
Z tamtego roku mam niestety do wyrzucenia i spalenia, wszystko z roztoczami niestety.
Z tamtego roku mam niestety do wyrzucenia i spalenia, wszystko z roztoczami niestety.
Może nie podoba się wam to co napiszę , ale zastanawiam się dlaczego mając własne działki nie hodujecie pszczół miodnych. Przyjemne z pożytecznym ,podobne zachowanie, a przyjemność w degustacji miodów i wyrobów z nich( trójniak, czwórniak ) są nie do opisania . Wiem zaraz padnie pytanie dlaczego ja wysługuje się murarką , tylko ze względu na wydajność 10x większa niż miodna odnośnie zapylania. Aczkolwiek miodna nie jest mi obca do końca ,ojciec mój prowadził pasiekę i wiem jak smakuje miód pszczeli z miodarki, a jak smakuje miód ze sklepu ( cukier przerobiony przez pszczoły) Ale cóż skoro chce się miód tani, to i jego jakość jest niska . Według mnie cena litr miodu pobrana z nadstawki powinna być porównywalna do litra najlepszego spirytusu. Wtedy może pojawiłby się w sprzedaży uczciwy miód, aczkolwiek prawdziwy pszczelarz który kocha pszczoły nigdy miodu nie oszukuje.
Dobrze prawisz, nie każdy jednak ma warunki ku temu.
Wiąże się też z finansami, bo utrzymanie pszczół kosztuje.
Pracując, mieszkając na blokach i mając działeczkę na ROD czasami ciężko jest wszystko pogodzić.
Pszczoły moim zdaniem to jest pasja, to musi płynąć z nas samych.
Jeśli chodzi o miody to fakt swoje są najlepsze
Wiąże się też z finansami, bo utrzymanie pszczół kosztuje.
Pracując, mieszkając na blokach i mając działeczkę na ROD czasami ciężko jest wszystko pogodzić.
Pszczoły moim zdaniem to jest pasja, to musi płynąć z nas samych.
Jeśli chodzi o miody to fakt swoje są najlepsze
Dobre pytanie, czemu nie, tylko co na to sąsiedzi z sąsiednich działek. Ja na swojej bym się nie odważył, pamiętam problemy z sąsiadami jak zaczynałem zabawę z murarką, a co dopiero z miodną.alfamixi pisze:ale zastanawiam się dla czego mając własne działki nie hodujecie pszczół miodnych Przyjemne z pożytecznym
Pozdrawiam Józef
- kidaa21
- 200p
- Od: 6 kwie 2012, o 20:29
Heloo.
Co niektórzy są uczuleni na histaminę, konkretnie jad owadów.
Sporo dziś latało u mnie pszczółek miodnych wokół przebiśniegów i krokusów. Jak na razie murarki jeszcze śpią, choć u mnie w domu znalazłam pod oknem martwego samczyka ehh, gdzies zawieruszył się najwyraźniej jednen kokon, a że ciepło w domu to i maleństwo wyszło.
Co niektórzy są uczuleni na histaminę, konkretnie jad owadów.
Sporo dziś latało u mnie pszczółek miodnych wokół przebiśniegów i krokusów. Jak na razie murarki jeszcze śpią, choć u mnie w domu znalazłam pod oknem martwego samczyka ehh, gdzies zawieruszył się najwyraźniej jednen kokon, a że ciepło w domu to i maleństwo wyszło.
:)
- iser
- 10p - Początkujący
- Od: 17 lut 2015, o 21:22
Pozdrawiam Krzysztof
"Zarozumiałością oraz bezczelnością człowieka jest mówienie, że zwierzęta są nieme, tylko dlatego, że są nieme dla jego tępej percepcji" - Mark Twain.
"Zarozumiałością oraz bezczelnością człowieka jest mówienie, że zwierzęta są nieme, tylko dlatego, że są nieme dla jego tępej percepcji" - Mark Twain.