Strelicja (Strelizia) - pielęgnacja, problemy w uprawie

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
pEtr
500p
500p
Od: 18 cze 2008, o 01:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Strelicja - tajniki uprawy

Post »

Mój egzemplarz zakwitnie za 2-3 tygodnie po raz drugi w swoim życiu.
Ma 7 lat i też jest z nasion. I działa jak w szwajcarskim zegarku, po raz drugi na przełomie roku pokazuje pąk.

Ale nie ma ze mną lekko ;-) Mimo że już chciałaby się przeprowadzić do większego lokum i ziemię wypycha z doniczki to jeszcze poczeka.
Po kwitnieniu przystąpimy do negocjacji.
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Coraz bardziej przekonuje się, że roślina aby zakwitnąć musi być odpowiednio stara. :) Czyli mówisz, że 7 lat minęło od wysiania? A jak sądzisz, ile maja takie sprzedawane w sklepach sadzonki wielkości około 20 cm?
Pokaż koniecznie. :)
anetola76
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 16 maja 2013, o 13:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam. Ja od wczoraj jestem właścicielką 2 sadzonek po ok 20-30 cm tego rajskiego ptaka. Dzisiaj zostały przesadzone no i zobaczymy co bedzie się działo. Od dawno podoba mi się ten kwiat ale nigdzie u mnie nie mogłam go zakupić kwitnącego. Więc przyjdzie mi poczekać kilka lat aż pokaże swój języczek :) Już nie mogę się doczekać.
Mam pytanie jakim nawozem ją nawozicie ? I czy mogę podać nawóz od razu po przesadzeniu?
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36

Post »

Nie, z reguły nawozi się rośliny dopiero kilka tygodni po przesadzeniu - po prostu w świeżej ziemi masz wystarczającą ilość składników mineralnych, gdybyś dodatkowo nawiozła roślinę, mogłoby by się to dla niej źle skończyć. :wink:
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
anetola76
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 16 maja 2013, o 13:30

Post »

Dziekuje Norbert za cenne informacje
Awatar użytkownika
Agnieszka Gie
100p
100p
Od: 15 maja 2008, o 16:41

Post »

Obrazek

Tak wygląda moja strelicja. Mam ją około dwóch lat.Została kupiona w Castoramie jako mała sadzonka. Z mojego doświadczenia wynika, że lubi bardzo dużo słońca i spryskiwanie. Do tej pory rosła na dwóch stanowiskach. Na pierwszym stała zaraz obok ogromnego okna od strony południowej, nie było tam firanek więc miała bezpośrednie słońce. W pomieszczeniu tym było bardzo gorąco latem, do tego suche powietrze. Od czerwca musiałam codziennie ją spryskiwać bo zwijała liście. Za to wypuszczała nowe jak szalona, w ciągu roku przesadzałam ją dwa razy, na początku i na końcu sezonu bo wychodziła z doniczki.
Po przeprowadzce znalazła się również w pokoju południowym, ale dużo chłodniejszym (nawet latem), i stała za firanką. Już nie musiałam spryskiwać, ale za to urosła dużo mniej, wypuściła może dwa liście. W tym roku planuję postawić ją na parapecie póki się jeszcze mieści. Może będzie lepiej.
pEtr
500p
500p
Od: 18 cze 2008, o 01:31

Post »

Coraz bardziej przekonuje się, że roślina aby zakwitnąć musi być odpowiednio stara. :) Czyli mówisz, że 7 lat minęło od wysiania? A jak sądzisz, ile maja takie sprzedawane w sklepach sadzonki wielkości około 20 cm?
20cm sadzonek w sklepach nie widziałem, ale moja strelicja 20cm miała w wieku ok.3 lat. Choć jasne że te sprzedawane pewnie miały lepsze warunki niż parapet i szybciej rosły. Ale 20cm to raczej dzieciątko. Po mojej było widać że w pewnym momencie te liście stały się ogromne i nagle zaczęły sięgać szpalety parapetu. Trzeba pamiętać też że bardzo często podchodzimy do roślin zbyt ludzko. Myślimy że jak im dogodzimy to będą nas cieszyć kwiatami, a im czasem trzeba stworzyć nie do końca komfortowe warunki by poczuły zagrożenie i potrzebę przedłużenia gatunku.

Jak pisałem wcześniej moja strelicja ma bardzo ciasno w doniczce. Pewnie więcej już jest tam jej korzenia niż ziemi i pewnie się nad nią zlituję latem. Ale musi jeszcze poczekać bo tymczasem wychyliła drugiego pączka ;-) Wygląda na to że jeszcze pierwszy nie zdąży przekwitnąć nim się drugi rozwinie.

No i z tego co czytałem i co mój egzemplarz pokazuje, strelicje hodowane u nas wypuszczają pączki gdy zaczyna przybywać dnia.

Agnieszko, Twoja jest mniej więcej takich gabarytów jak moja gdy pierwszy raz zakwitła.
Awatar użytkownika
Agnieszka Gie
100p
100p

Post »

To może mam szanse na kwitnienie niedługo.
Po przeczytaniu Twojego postu trochę żałuję, że nie przesadziłam jej do wyższej donicy, tzw.palmówki. Mogłaby wtedy dłużej w niej rosnąć, a tak niedługo znowu będę musiała przesadzać bo ziemia będzie się wysypywać górą. Za bardzo jej dogadzam.
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51

Post »

I ja sie cieszę, gdyż moja jest podobnej wielkości. Może w tym sezonie się uda?
Awatar użytkownika
Ekspresja
500p
500p
Od: 22 kwie 2014, o 18:18

Post »

Ja swoją dostałam w czerwcu...miała 12 cm. wys. i 4 liście. Teraz ma 28 cm. i 10 liści. Stoi na połudn-zach.parapecie, a latem stała na zewnątrz, ale w cieniu. Zauważyłam, że moja bardzo źle znosi nadmiar światła, zaraz zwija liście i nawet zraszanie nie pomaga.
pEtr pisze:
No i z tego co czytałem i co mój egzemplarz pokazuje, strelicje hodowane u nas wypuszczają pączki gdy zaczyna przybywać dnia
Śledzę Twoje posty i bardzo ucieszyła mnie ta wiadomość, bo cały czas męczy mnie to, że roślina okres spoczynku przechodzi latem. Co sądzisz o mojej....pewno czeka mnie jeszcze 5 lat oczekiwania na kwiat.
Obrazek
Pozdrawiam:)
marvin51
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 21 mar 2015, o 11:10

Post »

Witam wszystkich :wit ,także jestem miłośniczką Strelicji. Moją mam jakieś 7- 8 lat, kupioną jako sadzonkę. Do tej pory nie kwitła.
Nie dawno pojawiły się na liściach plamy. Czy to może być grzyb? podlewam ją nawozem z małą ilością azotu np do pomidorów lub do paproci.

Obrazek
Obrazek

Pozdrawiam
Pozdrawiam Asia
sev
200p
200p
Od: 6 maja 2009, o 12:07

Post »

Moja strelicja właśnie kwitnie.

Obrazek
Awatar użytkownika
Agnieszka Gie
100p
100p

Post »

Piękna! Proszę napisz, na którą stronę świata wychodzi okno? Dużo ma światła?
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”