Z mchem można różnie. Albo usunąć mechanicznie i liczyć się z tym że pojawi się znowu, albo tradycyjnie wapnować. Jeśli chodzi o chemie na mech to warto spróbować, Mogeton 25 WP lubFloranid Antymech 09GR. Z tymże Floranid jest bardziej toksyczny. I trzeba pamiętać że warto trochę zadbać o glebę a nie tak zostawić.
Pozdrawiam
Witam serdecznie .
Moja dzialka znajduje sie blisko lasu 15 m. który znajduje sie ze strony poludniowej .
Zauwazylem ,że trawa na dzialce zaczyna zarastać mchem i o zgroza jest go coraz więcej,
Podczas koszenia trawy kosiarka jeżdzi jakby po poduszce, coraz mniej trawy a mech sie rozrasta.
Czy ktoś zna jakis skuteczny sposób aby sie go pozbyć .
Pozdrawiam.
Trawę trzeba "napowietrzyć", najlepiej dobrymi, ostrymi grabiami. Najlepiej robić to od razu na wiosnę, gdy trawnik jest przed sezonem. Trawa i ziemia muszą być suche, gdyż po deszczu ten mech odrywa się płatami i zostają brzydkie "placki". Jeśli masz dużo tego trawnika to czeka Cię ciężka praca, może trzeba będzie użyć maszyny.
Po takim wygrabieniu można posypać trawnik specjalnym nawozem przeciw mchom.
Mech świadczy o kwaśnym podłożu, może więc pomyśl o posadzedzeniu tam borówki amerykańskiej lub różaneczników.
Istotnie jest tego trochę a poza tym miejsce gdzie jest najwięcej mchu jest dość zacienione o dziwo tam gdzie jest dużo słońca nie ma go ,występuje najwięcej wlasnie pod drzewami zresztą dość wysokimi i rosną od południowej strony zasłaniając słonce .
Zastanawiam się jeszcze nad wycinką może nie wszystkich ale choć części drzew aby trochę w to miejsce dochodziło więcej słońca.
Mimo wszystko zastosuję się do rady jaką otrzymałem choć wiem ,że jest trochę za póżno .
Dzięki ,pozdrawiam.
Mech nie lubi grabi :):0 , ja co roku wiosona jadę areatorem i wertrykulatorem , mam mało mchu , a moja działka także blisko lasu , a na samej działce tez dużo wielkich drzew zasłanijacych słońce. Posypałem też preparatem przeciw mchu .
Ze swojej strony mogę polecić koncentrat AlgoClear - spam reklamowy jest niedozwolony na tym forum, pomidorzanka.
Środek do wszelkich twardych nawierzchni. Można stosować również do kostki brukowej.
Środek usuwa mech, algi, glony, grzyby i bakterie. Jest to nowość na polskim rynku.
Mam problem .na ścieszce w mocno zacienionej części działki poawił się mech. Zdrapywanie nie pomaga.Boję się używać chemii ,bo obok rosną hosty i bluszcz.Może ktoś ma doświadczenie i podsunie jakiś pomysł.
Jeśli miejsce jest zacienione i/lub w pobliżu wody - to mech będzie tam wracał zawsze.Lepiej polubić, niż walczyć. A jak już to raczej naturalnymi środkami zamiast chemicznymi. Zmyć pod ciśnieniem, przeszorować.
A jak już chemia to domowa - jak do zabrudzonej kostki.
Ludwik i woda 1:3.
Nigdy nie używać żadnych szczotek drucianych do czyszczenia kostki.
Takie działanie powoduje niszczenie warstwy dekoracyjnej kostki.
Dodatkowo powstające pory w betonie sprzyjają szybszemu porastaniu.
Czyszczenie kostki brukowej wykonać myjką pod ciśnieniem, a jak wyschnie kilkukrotnie nanieść warstwę impregnatu hydrofobowego w celu zmniejszenia chłonności.
Zajmuje się czyszczeniem kostki, także sprawa walki z mchem jest mi znana.
Bardzo prosze o poradę jak pozbyć się mchu na rabatach kwiatowych jest go zkażdym rokiem więcej,wapnowanie wygrabianie nic nie daje.Wszystkie kwiaty obrośniete mchem.nie ważne czy w słońcu czy w cieniu. Pozdrawiam JANINA
Witajcie,
mam przeogromny problem. Ostatnio próbowałam przekopać ziemię na działce, jednakże jest tam sama glina, a dodatkowo jest porośnięta mchem i trawą samosiejką i nie idzie wbić szpadla ani wideł. Potrzebuję porady:
- jak zmiękczyć taką ziemię i jak się pozbyć trawy i mchu, bo chciałabym posadzić nową. Wjazd ciężkim sprzętem nie wchodzi w grę bo w alejkach sprzęt nie wykręci i tym samym nie ma mowy o wywrotkach z ziemią.