Hippeastrum/Amarylis - porady ,uwagi,zapytania

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
agapa7
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 6 sty 2013, o 11:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Amarylis jak go uratować?

Post »

Czyli dobrze rozumiem ? Mam ją oczyścić, posypać cynamonem i od razu posadzić do nowej ziemi, czy ma poleżeć chwile obsypana cynamonem zanim ją posadzę?
finflon
50p
50p
Od: 18 paź 2014, o 23:11

Re: Hippeastrum / amarylis - porady ,uwagi,zapytania

Post »

A o to mój pierwszy amarylis. https://imagizer.imageshack.us/v2/320xq ... S4K7Dc.jpg

Tak wygląda po dwóch dniach od kupienia i dość szybko podrosły liście.

A mam takie pytanie czy można teraz nawozić nawozem do roślin zielonych. Tak użyłem opcji szukaj i znalazłem że podczas kwitnienia nawozem do roślin kwitnących.
Pisz w języku polskim poprawnie nawet jeśli masz dysleksję.

Pozdrawiam was serdecznie.
szarotka66
1000p
1000p
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

agapa7 po obraniu z tych budzących wątpliwości łusek, osuszam cebulę ręcznikiem papierowym, posypuję cynamonem (obficie) i sadzę do nowej ziemi, zagłębiając cebulę do połowy wysokości. Podlewać zaczynam po kilku dniach.

finflon zawsze po zakupie wyciągam cebulę z tego podłoża, obieram wszystkie martwe korzenie (zawsze takie są), oczyszczam z wilgotnych łusek, osuszam, posypuję cynamonem i sadzę do podłoża uniwersalnego. To, w którym kupujemy cebule zbyt szybko wysycha i się kurczy. Nawozić zaczynam po kwitnieniu, wtedy mam pewność, że cebula dobrze się ukorzeniła.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Awatar użytkownika
Zielonka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 7 mar 2015, o 21:32

Post »

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów :D Słuchajcie, jestem nowa na forum i potrzebuję pomocy. Czytałam bardzo dużo, ale o swoim problemie w przypadku hipperastrum nic nie znalazłam. Mianowicie chodzi o... Mączlika. Przywędrował do mnie na cebuli ;:124 Nie wiem jakim cudem to możliwe. Zauważyłam, że mi to dziadostwo zaczęło latać po domu (kilka sztuk), przejrzałam rośliny i nic nie znalazłam. Właśnie przed chwilą zabiłam kolejnego. Zamontowałam żółte lepne tablice, które podobno je wabią. Dziś rano obeszłam dom i jeden jedyny złapał się przy hippeastrum. Zaczęłam dokładnie oglądać cebulę i ziemię (dodam, że cebula nie ma liści ani kwiatów) a to dziadostwo siedzi na ziemi :shock: Zabiłam co się dało. I teraz pytanie: co z tym zrobić?? Larwy żerują na łuskach??? Jak to zlikwidować??? Boję się o resztę kwiatów. Załamka totalna ;:185 . Mam agricolle, nie mam obecnie innego insektycydu....

ps. Jak obrobię zdjęcia pokażę swoje hippeastrum niedużo ich, ale to ze względu na brak miejsca :?

ps.2 A jak zaczną żreć inne hippeastrum? ;:223
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Zielonka- ja bym szybko zareagowała. Bo jak Zostawisz ten problem, to Będziesz mieć mączliki na wszystkich roślinach i wtedy trudno się ich pozbyć.

Wywal tą ziemię z tego hippeastrum - bo pewnie jajeczka i larwy tam są.
Potem cebulę dokładnie Obierz z brązowych łusek, aż do zielonych. Łuski - oczywiście też Wyrzuć.
Następnie cebula do worka na śmieci i Spryskaj środkiem owadobójczym ( Agricolle może być za słaby; spróbować można). Zawiąż worek na 24 godziny i Włóż w ciemne miejsce.
Po dobie Wyciągnij z worka, lekko Opłukaj pod bieżącą letnią wodą, powinny wszystkie martwe robaki wypłynąć.
Tylko Uważaj, przy płukaniu wodą, by nie zalać środka cebuli w miejscu, gdzie wyrastają liście, bo może zacząć gnić.
Posadź do świeżego podłoża.
Jeśli Masz możliwość, to Zrób temu hippeastrowi kwarantannę.
Obserwuj i po tygodniu Zrób znowu oprysk profilaktyczny.
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
Zielonka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Ślicznie dziękuję za odpowiedź. Zaraz się biorę za to. Jutro kupię Mospilan albo Apacz. Mam stracha, że będą wszędzie. Nawet zaczynam mieć jakąś nerwicę, że coś lata :shock:

Dziś popryskam agricollem. Albo rozpuszczę w wodzie tą pałeczkę, którą znalazłam (ostatnią) na trudne szkodniki z substrala. Ona podobno jest na mączlika. I wymoczę w tym cebulę. Albo ją tym opryskam. Tylko boję się, że mogę ją uszkodzić :?

---8 mar 2015, o 20:05---

Nie wiem czy to coś da, ale rozpuściłam 1/3 pałeczki i spryskałam umytą cebulę. Niestety przy myciu złamał się jeden nowy korzonek (biedna, dopiero zaczynała się ukorzeniać i pęd kwiatowy pomału szedł). Namoczyłam tym samym roztworem ręczniki ppierowe i zawinęłam w to cebulę. Zobaczymy jakie będą efekty, jutro wieczorem ją odwinę. Oczywiście jest zawiązana w worku na śmieci. W międzyczasie zakupię insektycydy polecane na to dziadostwo. Kupię ziemię inną.

Czy możliwe jest, że mączliki mogły zostać przywleczone z ziemią??? Jak tak, to chyba czas się pochlastać, bo mam ją w kilku doniczkach :cry:

ps. Dodatkowo zauważyłam w tej ziemi chyba roztocza. Takie małe (poniżej 1mm) szybko chodzące kremowe robaczki. Takie małe, że mój aparat niewydoli, żeby dobre zdjęcie zrobić.

Pozdrawiam i dziękuję jeszcze raz za porady.
x-N-a
---
Od: 26 lut 2012, o 13:59

Post »

To jest możliwe, że z ziemią. Ja dwa lata temu kupiłam worek parowanej ziemi i to badziewie w niej było. Do tej pory mi siedzi na balkonie w poziomkach i nijak nie idzie się tego pozbyć żadnym opryskiem. Mączlika jest bardzo cieżko się pozbyć. Trzeba podobno w określonej fazie to ustrojstwo pryskać.
Awatar użytkownika
dukra13
200p
200p
Od: 23 sie 2007, o 22:30

Post »

Zielonka, czy na pewno to były mączliki/biała muszka/, a może fruwały dorosłe ziemiórki a w ziemi masz białe larwy ziemiórki.
Tak się dzieje przeważnie jak roślina jest przelana.
Awatar użytkownika
Zielonka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Ziemiórki to odrębny temat. Teraz doszedł mączlik. Wiem jak wyglądają larwy ziemiórek, bo przy wysiewie innych roślin zżerały mi nasionka od środka (są raczej przezroczyste i długie a nie jak te, o których pisałam białe, malusieńkie i szybko chodzące). Na ziemiórki mam przygotowaną strategię, ale wszystko popsuły te małe białe latające poczwary.... :cry: Teraz z nimi muszę walczyć. Co za pech.... ;:124
Awatar użytkownika
goldenka5
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 10 cze 2013, o 05:25

Post »

;:145 Powiedzcie mi kochani czy dobrze zrobiłam. Chciałam wykąpać cebule hippeastrum ( podejrzane były) przeciwgrzybicznie. Pan w ogrodniczym dał mi zaprawę nasienną t 75 ds/ws. Powiedział ze to może byc.To jest na sucho. Wsypałam troszke do woreczka włożyłam cebule i wymamlałam ją w tym i od razu dałam do ziemi ;:219 .Może tak być?? ;:145
szarotka66
1000p
1000p
Od: 21 sie 2011, o 14:11

Post »

Może tak być, tylko lepiej nie dotykać gołymi rękami, bo jak się domyślam to taka różowa zaprawa? Cudnie barwi skórę rąk. ;:306
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Solaya
50p
50p
Od: 24 wrz 2013, o 11:33

Post »

Witam po przerwie ;)
Od razu pisze z podziękowaniami dla Jolek, dzięki Tobie i Twoim siewkom postanowiłem odnowić swoją kolekcję, a nawet ją powiększyć ;)
Siewki powolutku rosną, a ja sam kupiłem 3 cebule NN, 1 evergreen i 1 neon które juz przekwitły ;)
Z mojej kolekcji pozostały 3 w marnym stanie, ale powoli sie podnoszą ;)
Niestety nie doczekałem sie dostawy amarylisów do sklepu, ale jak gdzieś spotkam to jeszcze coś zakupię. ;)
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 maja 2013, o 21:24

Post »

Solaya cieszę się z Tobą , że jednak nie zrezygnowałeś z tej pasji ;:138
Moje siewki też pomalutku rosną ale to z powodu zimna w jakim przebywają.
Życzę Tobie zdobycia swoich upragnionych roślin i odbudowania kolekcji.

Moje hipeastra jakoś nie kwapią się do kwitnięcia a do wypuszczania liści. Przez cały okres zimowy nie są podlewane a liście ciągle zielone i zaczęły wychodzić nowe jak przez okno ociepliło się. Liczę , że do lata któraś staruszka zakwitnie.
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”