Hortensja ( Hydrangea ) - identyfikacja odmian
- Iryseq
- 200p
- Od: 15 maja 2011, o 13:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Hortensja identyfikacja
http://www.szkolkarstwo.pl/article.php?id=187
Czyli hortensje ogrodowe.
Czyli hortensje ogrodowe.
- olga-s1
- 100p
- Od: 5 lis 2013, o 15:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Jaka hortensja ?
Proszę o identyfikacje mojej hortensji. Rośnie na wys ok. 80-90 cm. liście ciemno zielone, kwiaty jasno różowe, pod koniec kwitnienia zmieniają barwę na ciemno czerwoną prawie bordo, a następnie na szaro zielono. Kwitnie na nowych pędach. Mam też pytanie kiedy najlepiej ciąć taką hortensję i na jaką wysokość.
Pozdrawiam Olga
- witch
- 1000p
- Od: 9 cze 2013, o 10:16
Wygląda trochę jak Masja, ale nie mam pewności.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 24 mar 2015, o 18:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: CO TO ZA HORTENSJA?
Krzewiasta 'Grandiflora'.
Re: co to jest?
To jest hortensja pnąca, ładny okaz, widać dobrze liście jak powiększy sie zdjęcie. Gdy się ją przycina można uzyskać wygląd jakby krzewu, bo gałęzie dolne silnie drewnieją, a dodatkowo utrzymuje podpora.
- Eliza52
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 wrz 2014, o 11:42
Bardzo proszę może ktoś mi odpowie, dostałam od koleżanki wysoki patyczek hortensji, kwitnie już drugi rok bardzo pięknie, ale w tym roku zauważyłam że rozrasta się pod ziemią, -sadzonka hortensji wylazła mi w liliach, odrosty wyłażą z ziemi
Jest przez cały czas pieknie biała a na koniec szara i trzeba kwiaty obcinać. Koleżanka nie zna również nazwy a hortensja jest u niej od kiedy ma ogród (ok.25 lat) To jest jeden patyk a kwiaty wyrastają z bocznych pędów
Jest przez cały czas pieknie biała a na koniec szara i trzeba kwiaty obcinać. Koleżanka nie zna również nazwy a hortensja jest u niej od kiedy ma ogród (ok.25 lat) To jest jeden patyk a kwiaty wyrastają z bocznych pędów
Pozdrawiam Ela
Wygląda na krzewiastą 'Grandiflora'.To stara, kiedyś popularna odmiana (zgadzałoby się ze wspomnianym starym ogrodem), bo podobna, ale o bardziej kulistych kwiatostanach 'Annabelle' jest nowszym wynalazkiem.
-
- 100p
- Od: 27 sie 2013, o 07:57
Poproszę również o identyfikację hortensji, które posadziliśmy dwa lata temu. Zakupione przez teściową jak również według panującej opinii o przycinaniu hortensji, zostały wszystkie jesienią ostro przycięte.
1.
(Tutaj znaleziona wczoraj etykieta - hydrangea macrophylla, rot), czyli hortensja ogrodowa
2. 3.
4.
1.
(Tutaj znaleziona wczoraj etykieta - hydrangea macrophylla, rot), czyli hortensja ogrodowa
2. 3.
4.
Chłop z Mazur
- Reniak
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 cze 2009, o 13:53
Gdzie słyszałaś o jesiennym przycinaniu ? poczytaj o hortensjach ogrodowych , ich się w ogóle nie tnie ,
wiosną obcinasz suche kwiatostany . W przeciwnym razie nigdy nie zobaczysz kwiatów, bo kwitnie na dwuletnim pędzie.
Na 2 zdjęciu jest hortensja bukietowa Anabell, i ta kwitnie na jednorocznych pędach ,
tniesz ją co roku wczesną wiosną.
Na 3 też mi wygląda na bukietową .
wiosną obcinasz suche kwiatostany . W przeciwnym razie nigdy nie zobaczysz kwiatów, bo kwitnie na dwuletnim pędzie.
Na 2 zdjęciu jest hortensja bukietowa Anabell, i ta kwitnie na jednorocznych pędach ,
tniesz ją co roku wczesną wiosną.
Na 3 też mi wygląda na bukietową .