Siew, rozsada,pikowanie cz.2
- vinetou80
- 200p
- Od: 7 lut 2013, o 16:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Podłoże do wysiewów cz.2
Co się spodziewałaś w Sosnowcu
Może partia nowa tylko im się datownik przestawił na produkcji,kto by tyle ziemię składował,absurd.
Może partia nowa tylko im się datownik przestawił na produkcji,kto by tyle ziemię składował,absurd.
LEGENDS NEVER DIE
- Rzepka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 mar 2014, o 14:55
Nie sądzisz, że powinna być przedatowana, jezeli to tylko pomyłka? Ja w tym sklepie byłam 1 lutego, pani poinformowała mnie, że wg faktury Sterlux otrzymali w listopadzie, mieli więc czas żeby zmienić datę, ale powtarzając za < klasykiem > ciemny lud to kupi
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Chyba jednak zalegają palety na magazynach i to nie tylko im. Ja też ostatnio widziałem u siebie ziemię z listopada 2012 roku. Piękne, czyste woreczki, jakby prosto z zakładu, tylko ta data...
Tak więc kupując patrzcie bardzo uważnie.
Tak więc kupując patrzcie bardzo uważnie.
Pozdrawiam Wojtek
-
- 200p
- Od: 2 cze 2013, o 10:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
No to moja ziemia w ogrodzie dawno nadaje się do wyrzucenia
A tak serio sterlux w cato.... w Krakowie z 27.01.15r więc trafiłem na najświeższą partie.
A tak serio sterlux w cato.... w Krakowie z 27.01.15r więc trafiłem na najświeższą partie.
Rolnik ciągle żyje w strachu, nad warsztatem nie ma dachu.
- vinetou80
- 200p
- Od: 7 lut 2013, o 16:40
Najświeższa ze stycznia
Ale jak jest w miarę sucha to powinno być ok.
Ale jak jest w miarę sucha to powinno być ok.
LEGENDS NEVER DIE
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 27 cze 2011, o 16:36
Szanowny forumowicz.
Sadzonki pomidorów ładnie rosną na podłożu z B... podlewane za twoja radą Biofl... z dodatkami HT lub Bioseptu. Niestety totalnie zawaliłem sprawę nawożenia i po odebraniu wyników z badania gleby jestem załamany. Nie będę miał gdzie tych sadzonek wysadzić.
pH/H2O Zasolenie g/dm3 N-NO3 P K Ca Mg chlorki
Foliak 7,42 1,71 117 132 570 2660 381 142
Warzywniak 8,40 0,24 <10 108 355 3060 291 <10
Jesienią wysypałem popiół z kominka i zrobiła się katastrofa, a przed tym też nieźle nawoziłem głównie kompostem i kurzyńcem.
Proszę o pomoc i pytam, czy jest na to jakaś rada czy po prostu położyć się i rok odczekać
Serdecznie pozdrawiam Julian-Solar.
Sadzonki pomidorów ładnie rosną na podłożu z B... podlewane za twoja radą Biofl... z dodatkami HT lub Bioseptu. Niestety totalnie zawaliłem sprawę nawożenia i po odebraniu wyników z badania gleby jestem załamany. Nie będę miał gdzie tych sadzonek wysadzić.
pH/H2O Zasolenie g/dm3 N-NO3 P K Ca Mg chlorki
Foliak 7,42 1,71 117 132 570 2660 381 142
Warzywniak 8,40 0,24 <10 108 355 3060 291 <10
Jesienią wysypałem popiół z kominka i zrobiła się katastrofa, a przed tym też nieźle nawoziłem głównie kompostem i kurzyńcem.
Proszę o pomoc i pytam, czy jest na to jakaś rada czy po prostu położyć się i rok odczekać
Serdecznie pozdrawiam Julian-Solar.
Późno zorientowałam się, że to co lata w pokoju to nie muchy. Widziałam jak siadały na podłożu, wśród siewek. Ziemióry zrobiły swoje - siewki mają tylko dwa liścienie i stoją w miejscu, nic im nie przybywa.Siałam do podłoża zakupionego w lutym w Castoramie. Podłałam i opryskałam HT z przepisu forumowicz, latające wyginęły, przepikowałam jeszcze do Sterluxa do pikowania i wysiewu. Ziemia ta była bardzo mokra i czarna -kupiona teraz w marcu. Czyli już na starcie zrobiłam mnóstwo błędów. Myślę, że w tym sezonie zrezygnuję ze swojej rozsady, bo trochę już póżno na kolejny siew, a zamierzałam wysadzać pod folię już 20-go kwietnia.
- legina
- 1000p
- Od: 21 maja 2013, o 11:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mirka2!!
Którym HT pryskałaś starym,czy wg.nowego przepisu forumowicz ?
Którym HT pryskałaś starym,czy wg.nowego przepisu forumowicz ?
Pryskałam starym, zrobionym na alkoholu ( bo mam też ten na zacierze drożdżowym) został mi z zeszłego sezonu pomidorowego. Zapomniałam rozcieńczyć, ale może dobrze, bo już od następnego dnia żadna ziemiórka się nie pojawia. Wychodzą listki właściwe, ale nie parami, symetrycznie, tylko takie pojedyńcze mizeroty. No to teraz "idę" znależć nowy przepis forumowicz na HT.
Zapomniałam jeszcze: dla bezpieczeństwa innych rozsad to samo zrobiłam z siewkami lewkonii, zatrwianu i innych kwiatków. Po nich widziałam, że wystarczyło tylko podlać HT, bo po oprysku były trochę "mdlejące". Już doszły do siebie, ale ten oprysk to tak z rozpędu, myślę, że wystarczyłoby samo podlanie HT.
Zapomniałam jeszcze: dla bezpieczeństwa innych rozsad to samo zrobiłam z siewkami lewkonii, zatrwianu i innych kwiatków. Po nich widziałam, że wystarczyło tylko podlać HT, bo po oprysku były trochę "mdlejące". Już doszły do siebie, ale ten oprysk to tak z rozpędu, myślę, że wystarczyłoby samo podlanie HT.
- Rzepka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 mar 2014, o 14:55
Ja mam pytanie, czy podłoże uniwersalne z Pasłęka o zawartości nawozu 0,6 + dodatek perlitu mogę zastosować do przesadzenia fiołków afrykańskich?
Właśnie pikuję pomidorki i przy okazji mogłabym rozsadzić swoje fiołki, normalnie stosuję do nich ziemię uniwersalną do kwiatów.
Pozdrawiam
Właśnie pikuję pomidorki i przy okazji mogłabym rozsadzić swoje fiołki, normalnie stosuję do nich ziemię uniwersalną do kwiatów.
Pozdrawiam
Mirka2
czy znalazłaś przepis forumowicz na nowe HT, nie mogę znależć.
czy znalazłaś przepis forumowicz na nowe HT, nie mogę znależć.
pozdrawiam Karina
Wysiałem warzywa głównie psiankowate do ziemi do wysiewów. Jednak ta lekka torfowa ziemia zdaje się dość szybko przesychać i nie ma chyba optymalnego bilansu pokarmowego na czas produkcji rozsady, przy tym jest relatywnie droga. Jeżeli chodzi o wysiew to mogę zapłacić wysoką cenę za dobrej jakości ziemię, jednak po pikowaniu, gdzie mam zapotrzebowanie na kolejne niemalże 100 Litrów wolałbym wybrać coś innego. Zatem jak Waszym zdaniem jest lepiej - postawić jednak na drogą ziemię do wysiewu i ewentualnie uzupełniać niedobory czy kupić jakąś inną ziemię, w której przez kolejny miesiąc będzie rosła rozsada?