MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.4

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Zablokowany
molo8
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 17 mar 2015, o 22:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.4

Post »

Ja mam pytanie odnośnie trzmieli.
Chciałbym zapytać czy ktoś z Was jest posiadaczem psa i ma w swoim ogrodzie budki dla trzmieli? Jeśli tak to jakie macie doświadczenia? Czy trzmiele mogą zaatakować gdy się człowiek lub pies zbliży do budki z gniazdem zbyt blisko, czy raczej nie ma się czego obawiać?
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
julcia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 maja 2011, o 08:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dostałam domek , ale nie sprawdzałam zawartości tuby ;:145 , trzcina też nie była zaślepiona. Trzcinę już zalepiłam glinką z ogrodu, a pszczółki poszły na swoje miejsce bo w Wielkopolsce cieplutko.
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
fire28
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 9 kwie 2014, o 11:44

Post »

Witam. Też doszła do mnie paczka. Rurki niestety musiałem wszystkie wymienić. Miałem zapas. Co do roztoczy to profilaktycznie oczyściłem w piasku i jest ok. Trochę czasu zajęło ale warto.
Odnośnie hodowli w nawierconych pniakach. Moje zdanie - to nie warto. Jest to brudna hodowla. Swego czasu załatwiłem plaster z pnia topoli, nawierciłem masę otworów. 90% było zasiedlonych fajnie to wyglądało. Przezimowały dobrze, wystawiłem obok zrobionego ulika z trzcinami i roztoczy było pełno. Próbowałem rozłupać, ale po tym jak kilka kanałów okazało się całkowicie zainfekowanych. Cały plaster zniknął w ognisku. Jak kto chce mieć roztoczy hodowlę niech wierci pieńki. Ładnie to wygląda na działce, ale tylko wygląda.
Awatar użytkownika
seedkris
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2009, o 11:56

Post »

O taką opinię mi chodziło, dzięki. Z pieńkowej hodowli czas zrezygnować.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
Awatar użytkownika
Suppa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 mar 2008, o 09:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

molo8 pisze:Ja mam pytanie odnośnie trzmieli.
Chciałbym zapytać czy ktoś z Was jest posiadaczem psa i ma w swoim ogrodzie budki dla trzmieli? Jeśli tak to jakie macie doświadczenia? Czy trzmiele mogą zaatakować gdy się człowiek lub pies zbliży do budki z gniazdem zbyt blisko, czy raczej nie ma się czego obawiać?
Pozdrawiam.
Trzmiele to bardzo łagodne owady, mogą użądlić ale czynią to jedynie w sytuacji bezpośredniego zagrożenia i kontaktu - gdy je złapiemy, przyciśniemy itd. Co do pieska - różnie może być. Dla przykładu moja psina jest bardzo łagodna, jednak jak tylko usłyszy że jakiś owad koło niej przelatuje od razu z wściekłością łapie takiego delikwenta, nie jestem w stanie jej tego oduczyć :roll:
Lepiej umieścić takie budki w jakimś ustronnym miejscu, żeby trzmiele miały spokój.

Heh, to Was uraczyli z tą trzciną i roztoczami :shock: Oj widzę, że potwierdzają się słowa, które kiedyś tu napisałem - że roztocza będą wkrótce największym zagrożeniem dla murarek. Zobaczymy jak to się dalej potoczy.

Jeszcze parę lat temu te pieńki, cegły kratówki itp siedliska zamknięte były popularyzowane w dobrej wierze przez entuzjastów murarek, jednak pojawiła się kwestia pasożytów i jak to zwykle bywa - życie na swój sposób weryfikuje nasze szczytne założenia i teorie :roll:
Pozdrawiam, Maciek.
boggi
500p
500p
Od: 8 maja 2013, o 23:39

Post »

No dobra jak już mamy tę paczuszkę, i widać takie brązowawe przecinki, co możemy zrobić ?
Może przepłukać kokony w piasku i przecedzić, żeby zostały czyste kokony.

zmod, pomid.
Awatar użytkownika
MarcinP87
50p
50p
Od: 10 lis 2010, o 18:01
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witam
Ja skończyłem właśnie zalepiać ziemią rurki z papieru (kolorowych gazet).
Może to będzie jakieś rozwiązanie na brak trzciny.
200 rurek 8-9 mm.

Obrazek

Obrazek

Pszczółki też otrzymałem ale tylko 32 szt :(
Awatar użytkownika
ewa2019
1000p
1000p
Od: 6 sty 2012, o 21:42

Post »

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/487 ... 021c1.html
Może to dobry pomysł-skrzynka po jabłkach+trzcina+siatka ochronna ;:218
Pozdrawiam Ewa
Awatar użytkownika
sparks25
500p
500p
Od: 14 lut 2010, o 22:15

Post »

boggi pisze:No dobra jak już mamy tę paczuszkę, i widać takie brązowawe przecinki, co możemy zrobić ?
Może przepłukać kokony w piasku i przecedzić, żeby zostały czyste kokony.
Te brązowe przecinki to nie są roztocza, tylko odchody które zostały z czasu, jak murarka była larwą, i teraz odrywają się od kokonów pod wpływem transportu !
boggi
500p
500p
Od: 8 maja 2013, o 23:39

Post »

Cieszę się bardzo, że nie mam roztoczy :)
Awatar użytkownika
kidaa21
200p
200p
Od: 6 kwie 2012, o 20:29

Post »

Roztocza są mniejsze od tych "przecinków" :D o 3/4, tak więc musisz się naprawdę przyjrzeć by je wypatrzeć.
:)
molo8
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 17 mar 2015, o 22:39

Post »

Suppa pisze:
molo8 pisze:Ja mam pytanie odnośnie trzmieli.
Pozdrawiam.
Trzmiele to bardzo łagodne owady, mogą użądlić ale czynią to jedynie w sytuacji bezpośredniego zagrożenia i kontaktu - gdy je złapiemy, przyciśniemy itd. Co do pieska - różnie może być. Dla przykładu moja psina jest bardzo łagodna, jednak jak tylko usłyszy że jakiś owad koło niej przelatuje od razu z wściekłością łapie takiego delikwenta, nie jestem w stanie jej tego oduczyć :roll:
Lepiej umieścić takie budki w jakimś ustronnym miejscu, żeby trzmiele miały spokój.

Bardzo dziękuję za opinie,
pzdrawiam
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 maja 2013, o 21:24

Post »

Wczoraj otwarłam parę trzcinek i jakieś kokony tam są ale na pewno nie murarki porównując to to z zdjęciami z forum :roll:
Są w białej, płaskiej osnowie a w nich coś jak biaława gąsienica z wieloma nóżkami.
Zablokowany

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”