Zalany storczyk - jak go ratować ?
Re: Zalany storczyk-ma szansę ? Jak go ratować ?
No trzymam go w łazience bo chyba tam najwilgotniej, i w osłonce ma keramzyt z wodą. Podlewam mniej więcej co tydzień. Boję się że wszystkie korzonki mu zeschną.
Pozdrawiam Paula
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 lip 2014, o 19:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mam nadzieje, że w łazience jest okno z dostępem do światła?
- Poziomkowa
- 100p
- Od: 18 mar 2013, o 22:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Pola - może się tak zdarzyć, że wszystkie korzenie uschną. Ale powinny wyrosnąć nowe. Ja po bojach lutowych z przędziorkiem, przesadzaniem i pryskaniem też mam jednego, któremu wyschły wszystkie korzenie. Wyjechałam na ponad dwa tygodnie, wróciłam i zastałam 4 nowe korzonki. Dlatego odpuściłam i nie macam ich co chwilę
To co mnie poradziła Pani w ogrodniczym na przelanego storczyka to: wyjąć go zupełnie z podłoża i wsadzić do nowego- suchego. Ale zanim to musiscie wszystkie przegniłe korzenie poodcinać. Podobnież to działa, niestety nie wiem czy mój był w tak skrajnie drastycznym stanie, czy zrobiłam coś nie tak czy może takie postępowanie nie jest właściwe ale mój takowej "operacji" nie przeżył...
Jest okno, ale światło nie jest bezpośrednie tzn. przed oknem mam posadzonego cisa cy coś w tym stylu nie wiem dokładnie :P
Pozdrawiam Paula
Ratujcie ja już nie wiem co robić. Żółtkowi zaczęły pleśnieć korzonki i pozostałości po pędach i musiałam go wyjąć. Tyle korzeni zdrowych mu zostało, jest jeszcze szansa, wiem, ale co zrobić żeby jej nie zmarnować?
Pozdrawiam Paula
- Poziomkowa
- 100p
- Od: 18 mar 2013, o 22:25
Środek grzybobójczy trzeba zakupić, polecam Timorex lub Biosept (naturalne).
Nie ma rady innej niż znowu odciąć to co czarne i czekać na nowe korzenie, bez nich sobie nie poradzi.
Nie ma rady innej niż znowu odciąć to co czarne i czekać na nowe korzenie, bez nich sobie nie poradzi.
Witam, dostałam ostatnio dwa storczyki, jeden z nich jest raczej w stanie opłakanym. Wszystkie korzenie wydają się być zgniłe. Nie bardzo wiem czy warto a jeżeli tak to jak zabrać się za próbę uratowania rośliny. Poczytałam troszkę wątków na forum Jednak mimo to proszę o Wasza pomoc.
- cuxia
- 200p
- Od: 7 maja 2012, o 12:42
Szybko, szybko go wyjac z doniczki i sprawdzic korzenie. Te, które zgniłe, brzydkie, czarne usunąć - rany zasypać węglem i do obeschnięcia, nie wiadomo co tam się w podłożu dzieje:(
Czy mi się wydaje czy on stoi ciągle w wodzie?
Czy mi się wydaje czy on stoi ciągle w wodzie?
Pozdrawiam, Kamila
Nie, ale był tak przelany ze podłoże jest dalej mokre mimo że nie był podlewanie juz jakieś 2 tyg. Jak juz go wyciągnę i zrobię porządek z korzeniami to co dalej?
Wspomnę tylko że załatwili go tak w kwiaciarni
Wspomnę tylko że załatwili go tak w kwiaciarni
- cuxia
- 200p
Musisz zobaczyć w jakim są stanie. Jeśli jest parę żywych to z mojego doświadczenia wystarczy tylko zmiana podłoża na nowe i niepodlewanie przez jakiś czas. Jeśli się okaże, że korzeni jako takich brak, to do reanimacji, jeśli Ci się chce w to bawić.
Korzenie ewidentnie się tam zagniły, widać nawet po liściach. Generalnie nie spodziewałabym się, że jakikolwiek korzeń jest zdrowy.
Korzenie ewidentnie się tam zagniły, widać nawet po liściach. Generalnie nie spodziewałabym się, że jakikolwiek korzeń jest zdrowy.
Pozdrawiam, Kamila
-
- 200p
- Od: 9 lut 2015, o 15:26
A ja już nauczyłem się podlewać, tak żeby nie przelać. Problem mam jednak z tym, że po przekwitnieniu storczyki mi nie wypuszczają nowych pędów....nie mam pojęcia co to może być za przyczyna, zwłaszcza że pielęgnuję je zgodnie z tym co piszą mądre głowy.
- cuxia
- 200p
Najwyraźniej takie uparciuchy Ci sie trafiły. Ja mam jednego, który we wrzesniu zakończył kwitnienie i nie kwitnie - ale za to listek puszcza - coś za coś
Pozdrawiam, Kamila