Nutella ten sposób bardzo sprawdził mi się pod różnymi roślinami w newralgicznych miejscach,szczególnie też wśród krzewów owocowych. Może jesienią i zimą niezbyt estetycznie wyglądają wystające butelki ale ważne , że przynoszą oczekiwany skutek.
Ponieważ, w niektórych miejscach mam ziemię gliniastą i na zboczu, woda w czasie podlewania nieraz szybko spływa.
Ten sposób sprawdza mi się też wśród lilii drzewiastych, one są żarłoczne więc w zagłębionej butelce mają ,,lekki" nawóz.
Z moich obserwacji zauważyłam , że lilie szybciej przekwitają w czasie suszy. W ten sposób konewką nalewam wodę nie narażając lilii na moczenie z węża, czy szok temperaturowy. Nieraz spotkałam się w sklepach ogrodniczych z glinianymi estetycznymi pojemnikami do podsiąkania stosowane w donicach. Może one u Ciebie się sprawdzą
![Very Happy :D](./images/smiles/icon_biggrin.gif)
Powodzenia.
Jeśli chodzi o sadzenie na raty, to się nie wypowiem bo nie wiem. Wiem jednak, że jak sobie dobierzesz odpowiednie lilie to będą Ci kwitły bardzo długo ponieważ mają one też różne terminy kwitnienia od wczesnych do późnych.