Borówka amerykańska - 5 cz
-
- 200p
- Od: 22 maja 2013, o 20:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Borówka amerykańska - 5 cz
Witam,tmf30 ciekawe podejscie,będę czekał na efekty,a tak przy okazji temat ukorzeniania jest w innym temacie pozdrawiam piotr.
Witam. Jestem tu nowy. Jesienia posadziłem 1500szt borówek. Mam nawodnienie kropelkowe kroplowniki co 33cm. Borówki ściółkowane trocinami iglastymi
Mam pytanie do doświadczonych "borówkaży"
Chciałbym rozpuszczać siarczan amonu w wodzie i podawać go razem z woda przez linie kroplująca. Mam zbiornik 5000l w którym będe mieszał nawoz. Wydaje mi się że na te 5000l wody mogę dać maksymalnie 10 kg nawozu (stężenie 0,2%)
Tylko jak często podawać borówką taka ilość nawozu i ile łącznie siarczanu amonu powinienem użyć. Wiem że dzięki fertygacji można ograniczyć ilość nawozu stąd moje wątpliwości co do ilości.
Mam pytanie do doświadczonych "borówkaży"
Chciałbym rozpuszczać siarczan amonu w wodzie i podawać go razem z woda przez linie kroplująca. Mam zbiornik 5000l w którym będe mieszał nawoz. Wydaje mi się że na te 5000l wody mogę dać maksymalnie 10 kg nawozu (stężenie 0,2%)
Tylko jak często podawać borówką taka ilość nawozu i ile łącznie siarczanu amonu powinienem użyć. Wiem że dzięki fertygacji można ograniczyć ilość nawozu stąd moje wątpliwości co do ilości.
Witam.Jak i kiedy powinno się obcinać borówkę?? kiedy poznać , że to już czas.mam 12 krzaków , pięknie owocuję 4 lata ale jeszcze nigdy ich nie przycinałam.Zauważyłam , że wyrosły na niektórych krzakach , bardzo długie pędy i nie wiem czy powinnam je usuwać i czy już mogę podsypywać siarczanem?? dzisiaj w nocy było -5.
Zostaw te długie pędy. Wydaje mi się, że z siarczanem można się jeszcze wstrzymać.
Daga03, z przycinaniem pędów wstrzymaj się do majowych przymrozków, i tak jak radzi Ewka42 zostaw te długie pędy, a obcinaj te najstarsze (najbardziej zdrewniałe i mocno rozgałęzione) i krzyżujące się.
pozdrawiam Mariola
bynajmniej to nie przynajmniej!
bynajmniej to nie przynajmniej!
-
- 10p - Początkujący
- Od: 8 wrz 2014, o 14:03
Powiedzcie mi czy to dobry pomysł aby sadzić żurawinę pomiędzy krzakami borówki ?
Warunki naturalne wydają się być podobne, a pomiędzy borówkami mogę zrobić małe zagłębienie aby wilgoci żurawinie nie brakowało. Będzie tez odpowiednie zacienienie przed słońcem.
Dzięki!
Warunki naturalne wydają się być podobne, a pomiędzy borówkami mogę zrobić małe zagłębienie aby wilgoci żurawinie nie brakowało. Będzie tez odpowiednie zacienienie przed słońcem.
Dzięki!
- Ginka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
Jasne że dobry , szczególnie jeśli będą miały miejsce do rozrośnięcia się i korę na wyściółkę (żeby trzymało wodę).
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 16 mar 2015, o 22:28
Czy ktoś się może orientuje jakie odmiany borówki amerykańskiej nie wymagają tzw zimowego odpoczynku? Chodzi mi o sady np w południowej grecji gdzie zimą jest +15...
- Aquaforta
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 cze 2012, o 16:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Sadziłam żurawinę między borówkami, ściółkowane korą i sosnowym igliwiem. Teraz trzeci sezon, jak na razie borówki owocowały "na spróbowanie", ale żurawiny nie było ani jednej. Nie wiem dlaczego.
Pozdrawiam
Gosia
Pozdrawiam
Gosia
Pozdrawiam
Witam
Przygotowujemy z M miejsce na 12 krzewów borówki
Ktoś doradzi może jakie odmiany wybrać żeby zachować ciągłość owocowania?
Przygotowujemy z M miejsce na 12 krzewów borówki
Ktoś doradzi może jakie odmiany wybrać żeby zachować ciągłość owocowania?
tutaj masz wszystko
http://jagody.com.pl/odmiany.html
http://jagody.com.pl/odmiany.html
Pozdrawiam. Ewa
Dziękuję
-
- 10p - Początkujący
- Od: 24 lut 2015, o 17:55
Witam Panstwa! Mam takie pytanie. Ile w ostatnim roku placono za kg borowki?
Ponoc kiedys wysylali borowke do Angli i tam wychodzilo z 50zl/kg. A teraz jaka jest oplacalnosc dla plantatorow?
Z gory dziekuje za wszelka podpowiedz.
Pozdrawiam
Ponoc kiedys wysylali borowke do Angli i tam wychodzilo z 50zl/kg. A teraz jaka jest oplacalnosc dla plantatorow?
Z gory dziekuje za wszelka podpowiedz.
Pozdrawiam