Kosiarka - niedroga - jaka

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Xeper
100p
100p
Od: 27 maja 2014, o 16:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kosiarka spalinowa ,niedroga

Post »

AmaPoland pisze:Xeper,
doświadczenia z tworzywem Vikinga mam jak najbardziej pozytywne. Vikinga chwalę zawsze i wszędzie.
No i Viking jest już u mnie. Model MB443 z plastikowym wózkiem, silnikiem B&S 450E, nożem 43cm i bardzo wygodnym koszem.
http://www.stihlszczecin.com.pl/attachm ... te=generic

Kosiarka się świetnie prowadzi. Kosz jest tak umiejscowiony, że nie przeszkadza w manewrowaniu i nie bije się butami podczas koszenia. Kosiarkę już wypróbowałem kosząc kawałek trawnika z liśćmi przerzuconymi spod poziomek. Wszystko się pięknie przemieliło i powędrowało już do kompostownika :)

Standardowo kosiarka zalana jest słabej jakości mineralnym olejem SAE30, a Briggs przewiduje następujące podejście serwisowe:
1. Wymiana oleju po pierwszych 5 godzinach
2. Wymiana oleju co każde 50 godzin (lub co sezon)
Obrazek

Mimo to, wolę do tego budżetowego silniczka podejść bardziej troskliwie, tzn:
1. Wymiana oleju po pierwszych 30 minutach (najwięcej opiłków z pierwszej fazy dotarcia)
2. Wymiana oleju po kolejnych 5 godzinach (pozostała porcja opiłków z drugiej fazy dotarcia)
3. Wymiana oleju co każde 25 godzin (lub co sezon)
i używać oleju o lepszych parametrach, np syntetyczny 5W30.

Podobnie dbałem o silnik ThorX35 w MTD BO51: motorownia po prawie 10 latach użytkowania jest cały czas w bardzo dobrym stanie, także mam nadzieję, że i Briggsowi podpasuje ;:333
Ten rok jest rokiem wielkiej nauki. Wiem, że nic nie wiem ;)
Awatar użytkownika
nicol_sw
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 6 lut 2015, o 23:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Gratuluję zakupu. Ja posiadam spalinówkę AL-KO na B&S, i mam dokładnie taki sam schemat konserwacji. Najważniejsze by się go trzymać. Wówczas sprzęt wytrzyma na długo.
arek2000
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 20 mar 2015, o 10:35

Post »

co myślicie o kosiarce makita plm4620 na b&s625e czy to będzie dobry wybór do 13 arów czy ten silnik jest wytrzymały? miał ktoś do czynienia z nim bo chyba się zdecyduję na nią
ps do tej pory użytkuje już chyba 8 sezon kosiarkę na silniku tecumseh co prawda jest słaby jak .... ale odpala odziwo, jednak koszenie jest męczące ponieważ muszę dwa razy jeździć po tej samej trawie aby czysto skosić
AmaPoland
200p
200p
Od: 8 paź 2013, o 09:57

Post »

Ja tam szalenie z makitą nie przepadam. Są dużo lepsze maszyny ale jak kupisz to jakoś szczególnie cierpieć nie powinieneś. Podstawą dla Ciebie powinno być czy masz serwis w okolicy, który zapewnia części zamienne i w razie czego zajmie się kosiarką.

Tecumseh to silnik. Wiele osób tęskni za tymi maszynami bo były naprawdę solidne. Producent był ze Stanów Zjednoczonych ale padł. Ostatecznie całą konstrukcję wykupił Ariens i nazwał silniki LCT. Teraz sam produkuje te silniki na bazie Tecumseha.
arek2000
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

prawdę mówiąc miałem już dwie kosiarki na tecumseh ale powtarzam te silniki przy brigsach są słabe sąsiad zawsze kupował brigsa i to tego najsłabszego 3.5km i był wyraźnie mocniejszy od 4km tecumseh, o kulturze pracy nie wspominając
co można by rozważyć obok makity w cenie ok 1300zł ma być na B&S
pzzg
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 5 maja 2013, o 19:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

arek2000 pisze:prawdę mówiąc miałem już dwie kosiarki na tecumseh ale powtarzam te silniki przy brigsach są słabe sąsiad zawsze kupował brigsa i to tego najsłabszego 3.5km i był wyraźnie mocniejszy od 4km tecumseh, o kulturze pracy nie wspominając
co można by rozważyć obok makity w cenie ok 1300zł ma być na B&S
Najsłabszy B&S 450 ma ok 2.2km(1.7kw) i z kultura ma tyle wspólnego co młotek! a do tego chodzi jak by miał zamiar zdechnąć ;:202

Moc jest wyliczona z podanego momentu obrotowego. ( skopiowane neta)
450 125cm3 2.6KM
500 158cm3 2,9KM
500 OHV 140cm3 2,9KM
550 158cm3 3,2KM
550 OHV 140cm3 3,2KM
575 OHV 140cm3 3,2KM

625 190cm3 3,6KM
650 190cm3 3,7KM
675 190cm3 3,9KM
700 DOV 140cm3 3,2KM
750 DOV 161cm3 4KM
800 OHV 175cm3 4,45KM
850 OHV 190cm3 4,9KM
875 OHV 190cm3 5KM
950 OHV 223cm3 5,46KM

trzeba sobie przeliczyć, 1kw = 1.36 km, faktyczna moc liczona przy 2900 rpm
Awatar użytkownika
nicol_sw
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 6 lut 2015, o 23:10

Post »

Poza kwestią tego czy mowa o KM czy o kW, warto pamiętać o tym, że są firmy które cały czas podają jeszcze moc "teoretyczną", np przy 2800 - 3100 rpm. A nas, użytkowników powinna interesować moc użytkowa, czyli ta faktyczna moc podczas koszenia która jest znacznie niższa.
arek2000
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Dobrze, nie wchodźmy więc w moc, teoretyczne dane producentów, jeśli ktoś miał do czynienia z B&s 625E
to proszę o opinie o nich.
macin21
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 24 wrz 2014, o 18:07

Post »

AmaPoland pisze:
macin21 pisze:A o takiej kosiarce ktoś słyszał: Wolf-Garten Blue Power 48 A .
Hehehehe, kosiarka MTD kosztuje powyżej 2-2,5 tyś, hehehehehehe... W tej cenie znajdziesz zdecydowanie lepsze urządzenia, szersze, bardziej funkcjonalne o zupełnie innej konstrukcji.
nie 2-2,5 tyś a 1600zł. oglądałem, ale mam pewne wątpliwości, szczególnie jeśli chodzi o silnik B&S 800EX którego nie mogę znaleźć na stronie Briggsa
AmaPoland
200p
200p

Post »

Pzzg słusznie prawi i bardzo dobrze, że wstawił tu tabelę mocy silników B&S.

Marcin21, miej wątpliwości., ne tylko co do silnika. Za 1600 możesz mieć wiele innych maszyn od Stigi Combi 48 SQ B przez Vikinga MB 448 TX aż po Amę RTT531. Pomiędzy tym masz całą masę innych firm takich jak Victus i Oleo-Mac, Al-ko, Hortmasz, Hortus, Toro (choć tu będzie drożej) Makita i inne. Ja, choć to moje zdanie, odradzam MTD.
ramzej
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 23 mar 2015, o 09:38

Post »

Szukam kosiarki spalinowej do 1200zł. Póki co mam upatrzone 2 kosiarki:

Czy w mojej kategorii cenowej znajdę coś lepszego? Mam około 800m2 trawnika, szukam głównie kosiarki z napędem. Mile widziana regulacja prędkości i ułatwienie rozruchu.

Na forum nie wstawiamy linków handlowo- reklamowych, pomid.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
AmaPoland
200p
200p

Post »

Tak na szybko to te dwie maszyny mi przychodzą do głowy:
Stiga Combi 48 S
AMA RT461
Jeśli chodzi o radę ode mnie, nie kupuj w sieciówce ani przez internet. Przejdź się do pobliskiego sklepu/serwisu i zapytaj co mają. Najprawdopodobniej masz w okolicy takie punkty. Nie oszczędzaj kilkunastu/kilkudziesięciu złotych bo Ci w ciągu roku i tak może drożej wyjść.
macin21
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 24 wrz 2014, o 18:07

Post »

AmaPoland pisze:Marcin21, miej wątpliwości., ne tylko co do silnika. Za 1600 możesz mieć wiele innych maszyn od Stigi Combi 48 SQ B przez Vikinga MB 448 TX aż po Amę RTT531. Pomiędzy tym masz całą masę innych firm takich jak Victus i Oleo-Mac, Al-ko, Hortmasz, Hortus, Toro (choć tu będzie drożej) Makita i inne. Ja, choć to moje zdanie, odradzam MTD.
Ja mam chęć na tą Ryobi RLM5319SMEB z silnikiem Subaru. W tym sklepie Są jeszcze Husqvarny (dealer) i McCullochy. Sprzedawca twierdzi że w tych pieniądzach (ok1600zł) lepiej wziąć Ryobi. Ale im więcej oglądam tym czuję się "glupszy" :)
arek2000
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

ramzej pisze:Szukam kosiarki spalinowej do 1200zł. Póki co mam upatrzone 2 kosiarki:

Czy w mojej kategorii cenowej znajdę coś lepszego? Mam około 800m2 trawnika, szukam głównie kosiarki z napędem. Mile widziana regulacja prędkości i ułatwienie rozruchu.
do mnie dziś kurier przywiózł makite plm 4620 na b&S625E mam 12 arów do 8 arów nie brał bym z napędem kosiarka będzie cięższa i źle się nią będzie manewrowało
AmaPoland
200p
200p

Post »

macin21 pisze:Ja mam chęć na tą Ryobi RLM5319SMEB z silnikiem Subaru. W tym sklepie Są jeszcze Husqvarny (dealer) i McCullochy. Sprzedawca twierdzi że w tych pieniądzach (ok1600zł) lepiej wziąć Ryobi. Ale im więcej oglądam tym czuję się "glupszy" :)
Nie znam Ryobi za dobrze. Silnik owszem ale te maszyny są dosyć rzadkie... na moje oko. Jednak to o niczym nie świadczy jeśli masz dostęp do części. Zwróć uwagę na mocowanie kółek, grubość blachy deku tnącego i porównaj z innymi maszynami. Sprawdź jak jest zamocowane kółko w blasze i czy w najbliższej przyszłości nie bedzie sie wyrabiać. Jeśli blacha jest słaba i będzie się delikatnie giąć w miejscu mocowania kółek, wda się bardzo szybko rdza a po jakimś czasie wyłamie się kółko. Przyjrzyj się też mocowaniu uchwytu do kosiarki, ta sama sytuacja co z kółkami. Podnieś maszynę i zajrzyj od spodu. Zwróć uwagę czy pasek napędu idący od górnej części piasty noża jest dobrze osłonięty. Zwróć uwagę jaki to pasek bo każdorazowo przy włączaniu koszenia jest szarpany więc oceń jak szybko pęknie lub się wyrobi. Kosiarkę możesz spokojnie sam ocenić nawet tak na oko amatora. Dlatego przewagę ma kupowanie w sklepie a nie w sieci. Wybierz maszynę, która jest solidniejsza. Jeśli ta Ryobi jest ok to bierz! Serwis masz pod ręką, więc w razie kłopotów będzie komu suszyć głowę :wink: Silnik w niej jest ok. Jeśli reszta też to właśnie kupiłeś kosiarkę! :D
Zablokowany

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”