Choroby storczyków

ODPOWIEDZ
eni_gmatic
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 17 mar 2015, o 16:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Choroby u storczyków - pomóżcie proszę.

Post »

POMÓŻCIE!
Mój pierwszy storczyk trzymał się pięknie przez cały rok. Tak jak być powinno opuścił kwiaty, zmniejszyłam jego podlewanie, ale zauważyłam, że wypuszcza nowe pędy. Wszystko szło dobrze, aż do tej pory. Od prawie miesiąca pojedyncze liście zarówno starszych pędów jak i młodszych żółkną i wysychają. Ponadto na liściach (jeszcze zielonych) pojawiają się czarne plamki, na starszych łodygach również. O tyle ile wiem to zrzucanie liści przez starsze łodygi jest normalne, ale dlaczego młode również żółkną? Czy mój storczyk na coś choruje? Co robić w takiej sytuacji? pomóżcie proszę... :( Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam ciepło!
Aga
hegena
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 21 lut 2015, o 21:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kiedy ostatni raz był podlewany? Może ma za sucho? Albo w drugą stronę ma za mokro. Jak korzenie?
eni_gmatic
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Olu,

podlewam go raz na tydzień, zanurzając na kilka godzin w wodzie z nawozem do storczyków Agrecol (w proporcji 7ml nawozu na 250ml wody). Oczywiście zaprzestałam nawozić we wrześniu 2014r., a rozpoczęłam ponownie na końcu stycznia 2015r.
Nie umiem niestety ocenić stanu korzeni, nie wiem czy coś jest w nich niepokojącego.
Pozdrawiam ciepło!
Aga
natka_211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lip 2014, o 19:26

Post »

Co do tzw okresu suszy jaki niektóre storczyki muszą przejść tak jak u Ciebie dendrobium to jest to 31.10 do 14.02 włącznie (jeżeli rośliny mają naprawdę sucho i cierpią z tego powodu można co jakiś czas w tym okresie suchym lekko spryskać podłoże wodą). Moim zdaniem za szybko zaczęłaś nawozić, bo tak naprawdę dopiero teraz jest na to czas, dzień jest dłuższy i rośliny dostają więcej światła. Proponuje sprawdzić stan korzeni.
eni_gmatic
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Korzenie wydają się w porządku. Nie są pognite, nie maja przebarwień. Na w razie czego przedstawiam zdjęcia:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam ciepło!
Aga
natka_211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Może poszukaj szkodników?
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2010, o 09:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dendrobium bardzo lubią być atakowane przez przędziorki. Wydaje mi się, że masz za suche powietrze wokół rośliny. Poza tym zasychanie liści jest często naturalne, one mogą kwitnąć również na bezlistnych pędach. Myślę, że część zasycha naturalnie a reszta (szczególnie młode) została zaatakowana przez przędziorki.
eni_gmatic
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Dziękuję Małgorzato za odpowiedź. Czy te przędziorki są w jakiś sposób widoczne? Mogę to sprawdzić? Co robić jeśli rzeczywiście moje dendrobium zostało zaatakowane przez to paskudztwo?

Na temat przędziorków piszemy np. tutaj: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... u#p4926195

albo tu: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... u#p5041908

wanda/mod
Pozdrawiam ciepło!
Aga
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2010, o 09:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dziękuję mod'owi za linki, których nie musiałam szukać choć wydaje mi się, że po indentyfikacji problemu można napisać kilka słów na temat walki ze szkodnikiem by inni czytający nie byli zdezorientowani. Ja może jeszcze podam jeszcze link do bardzo trafnego opisu szkodnika opublikowany przez znawców tematu http://orchidgarden.pl/szkodniki.html
Udanej walki :D
eni_gmatic
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Bardzo dziękuję za linki i pomoc! Na pewno zdam relację po walce ze szkodnikiem. Oby się udało.
Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam serdecznie,
Aga
Pozdrawiam ciepło!
Aga
Awatar użytkownika
Iwona 0103
500p
500p
Od: 9 sie 2014, o 16:12

Post »

Witam.
Bardzo proszę o poradę w sprawie mojego storczyka. Mam go od dwóch miesięcy i na liściach zaczęły się pokazywać jakieś dziwne pęcherzyki. Korzenie są w idealnym stanie, liście są nadal sztywne, jędrne. Okno jest od strony południowej z balkonem typu logia. Zastanawiam się czy to nie aby poparzenie słoneczne, chociaż o tej porze roku to trochę dziwne. Z góry dziękuję za pomoc.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
natka_211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Poczytaj tu bo myślę, że to ma związek z tą przypadłością: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 3#p3600373
Awatar użytkownika
Iwona 0103
500p
500p
Od: 9 sie 2014, o 16:12

Post »

Natalko liście mojego storczyka zupełnie inaczej wyglądają. Są jakby skorkowaciałe. Coraz bardziej wydaje mi się, że te zmiany są od słońca bo większość falków o ciemnych liściach od strony szyby ma porozjaśniane części roślin . Storczyki o jasnych liściach jak np. Liodoro, fasciata mają liście nietknięte. Ale pewnie za dwa tygodnie słońce będzie na tyle wysoko, że mój balkon zaciemni parapet aż do września. W minionych latach, na balkonie (typ loggia) miałam przez poprzednich właścicieli mieszkania zamontowany szeroki daszek, który nie dopuszczał promieni słonecznych od lutego do końca października. Z tego powodu nigdy nie miałam poparzonych roślin. To jest pierwsza wiosna bez owego daszka.
Awatar użytkownika
Poziomkowa
100p
100p
Od: 18 mar 2013, o 22:25

Post »

Takie zmiany na liściach powoduje przędziorek, pajęczyn nie ma?
natka_211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwonko jak na słoneczko to nietypowe zmiany, może to połączenie słoneczka i właśnie zaburzenia rośliny. Komórki w listkach nie mogą przyjąć wody i takie bruzdy się robią.. Tak sobie gdybam. A powiedz mi proszę czy oprócz tych bruzd liście mają żółte obwódki? Bo jeśli tak to może rzeczywiście Poziomkowa ma racje i masz pasażerów na gapę?
ODPOWIEDZ

Wróć do „ORCHIDARIUM. Storczyki”