Galeria.Dalie Stanisława cz.3
- Pawel42
- 500p
- Od: 6 maja 2014, o 12:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Dalie Stanisława cz.3
Witam ponownie.A ja dzisiaj posadziłem do donic do pędzenia dwie duże karpy odmiany "Berliner Kleene" one zawsze obficie mi kwitną w donicach na balkonie.Posadziłem też do donic "Orange Nugget" dwie sztuki.Teraz tylko poczekam.A... jeszcze poszły do donic dwie dalie z grupy "Melody" czyli "Melody Harmony" (moja ulubienica) i "Melody Allegro".Zdobyłem też dwie dalie z grupy "Gallery".W każdą z donic dałem po dwa a nawet trzy korki nawozowe substrala.Rosły tak w minionym roku i miały się dobrze.Pozdrawiam wielbicielki i wielbicieli dalii.
Paweł
Wiele tracimy wskutek tego że przedwcześnie uznajemy coś za stracone /Johann Wolfgang von Goethe/
Wiele tracimy wskutek tego że przedwcześnie uznajemy coś za stracone /Johann Wolfgang von Goethe/
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 3 gru 2013, o 13:53
Choć w Zawoi jeszcze dużo śniegu
ja też posadziłam kilkanaście dali do doniczek,jak będzie cieplej wyniosę na pole i będę pilnować aby nie przemarzły
po zimnej Zośce zostaną wsadzone do ziemi,każda dostanie nawozu z gołębi.

- witch
- 1000p
- Od: 9 cze 2013, o 10:16
Dobra myśl, ja tak zrobiłam z hiacyntami i narcyzami. Mam je jeszcze na parapecie 

- Pawel42
- 500p
- Od: 6 maja 2014, o 12:36
- Kontakt:
Zastanawiam się dagmarazap czy to dobry pomysł z tym nawozem z pod gołębi? Ja wolę koński tzn kupuję worek granulatu już przerobionego i mieszam z podłożem tzn.na rabacie płytko przekopuję,koński przede wszystkim daje dużo ciepła glebie a to na początek daliom się przyda gdy będą startowały w gruncie w maju.
Paweł
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 13 kwie 2014, o 20:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witajcie, jestem baaaardzo początkującym ogrodnikiem. Dałam się chyba podpuścić i wysadziłam do doniczek karpy dalii na podpędzenie, ok 4 tyg. temu. Doniczki są w pomieszczeniu, gdzie temp. wynosi ok. 20 st. i jest bardzo dużo światła. Sęk w tym, że wyrosły mi pięknie, może nawet za bardzo. Boję się, że jak tak dalej będą rosły to "wyjdą mi z doniczek" albo co gorsza przy przesadzaniu do gruntu nie przeżyją. Macie jakiś sposób żeby je trochę przyhamować?
Agato, zależy jak wysoko wyrosły już łodygi. Jeśli są już wysokie na ok. 40 cm możesz je skrócić ucinając powyżej drugiego,trzeciego węzła (okółka liści). Wówczas dalie rozkrzewią się wypuszczając boczne pędy z kącików.
https://www.youtube.com/watch?v=M4AjLzIlGJo
Jeśli mają 10-15 cm możesz je wyciąć przy bulwie (z odrobiną piętki) i posadzić w osobnych doniczkach przykrywając folią. Ukorzenią się i będziesz mieć z nich nowe, młode roślinki, które zakwitną jeszcze w tym roku.
http://www.naogrodowej.pl/artykul.php?i ... 0jm87bp1v4
https://www.youtube.com/watch?v=M4AjLzIlGJo
Jeśli mają 10-15 cm możesz je wyciąć przy bulwie (z odrobiną piętki) i posadzić w osobnych doniczkach przykrywając folią. Ukorzenią się i będziesz mieć z nich nowe, młode roślinki, które zakwitną jeszcze w tym roku.
http://www.naogrodowej.pl/artykul.php?i ... 0jm87bp1v4
Pozdrawiam
Barbara
Barbara
Agato, można obniżyć temperaturę (otwarte okno), będą rosły wolniej. Skąpe podlewanie też zahamuje wzrost. Jeśli dalie nie są wybiegnięte - mają grube i trzymające się prosto pędy to niech rosną i kwitną. Wysadzone do ogrodu przyjmą się bo mają bulwy, trzeba wybrać na sadzenie pochmurny i deszczowy dzień. Sadzenie zbyt mocno wyrośniętych krzaków zakłóci normalny wzrost i wygląd, ale praktyka czyni mistrza! Kilka lat temu przez mój ogród prowadzono rurę wodociągu, w początku sierpnia. Wykopałem całe kwitnące krzaki dalii, po dwóch dniach posadziłem, podlałem. Przeżyły wszystkie, po dwóch tygodniach normalnie rosły i kwitły. Dalie mają ogromną siłę regeneracji i wielką chęć życia.
Pozdrawiam
Karol
Karol
- gonia8
- 50p
- Od: 17 sty 2014, o 21:13

3
25
63
144
175
178
236
260
279
300
435
444
491
639
647.
Miały być nie zamieniane, a jednak zostały zamienione. Teraz mam problem bo nie wiem na jaką wysokość rosną. Nie wiem na którym stanowisku je posadzić.

pozdrowionka
Gośka
Gośka
3 TODRA
- Tolinka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 mar 2013, o 23:30
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Bardzo proszę o pomoc w dopasowaniu nazwy do numeru
74
535

74
535

Ja się wstrzeliłem w ofertę i mam tylko dwie zamiany, zresztą tak ładne, że sam się dziwię, że przeoczyłem 614-Radegast.
Najbardziej się cieszę że załapałem się na 156-Caribean Fantasy
Najbardziej się cieszę że załapałem się na 156-Caribean Fantasy

pozdrawiam
Tomek
Tomek
-
- 200p
- Od: 29 cze 2009, o 00:32
Ja tez mam dużo zamian a najgorsze ze siedzę już od 2 godz i nie mogę poszukać tych numerów.Może ktoś wie co się pod tym kryje 40,85,98,147,149,177,194,196,201,226,377,439,451,535,644,680
Miłośniczka wszystkich kwiatów
- Gabriel
- 200p
- Od: 28 gru 2010, o 20:15
Panie Stanisławie, dziękuję bardzo za piękne dalie
Tylko numeru 209 nie umiem znaleźć, proszę o identyfikację.

Tylko numeru 209 nie umiem znaleźć, proszę o identyfikację.
Pozdrawiam, Gabriel
226 - GILL?S PASTELLE