Storczyki platynkowe
- platynka80
- 500p
- Od: 8 cze 2008, o 22:32
W większości potwierdzeniem jest barwa pędu i kwiatów ---> dot.w przypadku fioletowych barw.
Ale nie zawsze jest to regułą ,faktycznie rodowód będzie decydował.
I będzie nawet w tych bordowo-fioletowych decydował % udziału dawcy dla koloru.
I nie jest ten % wysoki :P
Czasami wręcz nie będzie znaku widocznego w liściach i pędach.
Z punktu widzenia genetyki /i hodowców/ pewną trudnością wydaje się wykonaie mieszańca
o max.natężeniu pigmentu.Z literatury i zasad botaniki wiadomym jest ,ze próby maja ograniczony zakres.
Dla hybryd hodowlanych i dla trwałości rośliny rezygnuje się z wielkiego nasycenia.
Najlepszym obrazem jest grupa spotykana z nazwą Harlekin/ u nas często określana Arlekin/
gdzie pigmentacja jest b.różna ,prawie zmierza aż do czarnej.
Są to od kilku lat nowe linie i....tak do końca chyba nie opanowane
Mam doświadczenia własne na dwóch storczykach z tej serii w latach 2006/07, niestety były krótkotrwałymi roślinami.aż zadziwiające.
Być może ...taka grupa trafiła na polski rynek.
Jest to grupa Phalaenopsis Ever Spring King,Price . /tutaj bliższe określenia klonu /
Można zerknąć
T U T A J
U nas kojarzona przez wiele Osób z nazwą należną dla forum zootechniki!!! niby przewrotnie MUĆKA ale tego nie dopuszczamy!
z pędzikami to też przesada w określeniach-
czyżby takie rachityczne Wam rosły,ze nie zasługują na nazwę pędy??
Zwracam uwagę na poprawność sformułowań.Jesteśmy w dziale specjalistycznym,
NIE MA RADY już pora, aby przyswoić pewne określenia.
pozdrawiam J ;:76 VANKA
Ale nie zawsze jest to regułą ,faktycznie rodowód będzie decydował.
I będzie nawet w tych bordowo-fioletowych decydował % udziału dawcy dla koloru.
I nie jest ten % wysoki :P
Czasami wręcz nie będzie znaku widocznego w liściach i pędach.
Z punktu widzenia genetyki /i hodowców/ pewną trudnością wydaje się wykonaie mieszańca
o max.natężeniu pigmentu.Z literatury i zasad botaniki wiadomym jest ,ze próby maja ograniczony zakres.
Dla hybryd hodowlanych i dla trwałości rośliny rezygnuje się z wielkiego nasycenia.
Najlepszym obrazem jest grupa spotykana z nazwą Harlekin/ u nas często określana Arlekin/
gdzie pigmentacja jest b.różna ,prawie zmierza aż do czarnej.
Są to od kilku lat nowe linie i....tak do końca chyba nie opanowane
Mam doświadczenia własne na dwóch storczykach z tej serii w latach 2006/07, niestety były krótkotrwałymi roślinami.aż zadziwiające.
Być może ...taka grupa trafiła na polski rynek.
Jest to grupa Phalaenopsis Ever Spring King,Price . /tutaj bliższe określenia klonu /
Można zerknąć
T U T A J
U nas kojarzona przez wiele Osób z nazwą należną dla forum zootechniki!!! niby przewrotnie MUĆKA ale tego nie dopuszczamy!
z pędzikami to też przesada w określeniach-
Zwracam uwagę na poprawność sformułowań.Jesteśmy w dziale specjalistycznym,
NIE MA RADY już pora, aby przyswoić pewne określenia.
pozdrawiam J ;:76 VANKA
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
mam kilka takich Phalaenopsisów i jak na razie jestem z nich zadowolona. 2 mi jeszcze kwitną, pozostałe 2 puszczają pędy.Jest to grupa Phalaenopsis Ever Spring King,Price .
co do "pędzików" ja używam tej nazwy, bo moje pędy są jeszcze bardzo maleńkie i piszę zdrobniale "pędzik", bo większość jeszcze nie ma nawet 1 cm.z pędzikami to też przesada w określeniach-
- platynka80
- 500p
Dla pewności powiem, ze to wszystko nie są zakazy.
Nakazy to i owszem ,dotycza nazewnictwa stosownie do tematu.
No cóż...jak się chce coś nazywać to niech bedzie zgodnie z prawdą.
a wspomniane łyse badyle ?? --->styl z innej bajki, nie naszej .
Po prostu brakuje elegancji w takim wyrażeniu ,i i ..tyle w tej sprawie.. nie trudno wyczuć i zauważyć
Platynko -
nie widzę powodu aby ironizować wobec moich wypowiedzi.
Uwazam,ze może warto przeanalizować własną potrzebę bycia na forum ,skoro tak bardzo przeszkadzaja wymagania , co do słownictwa i stylu rozmowy.
Nikogo na siłę naprawdę nie trzymamy
moderator.JOVANKA
Nakazy to i owszem ,dotycza nazewnictwa stosownie do tematu.
No cóż...jak się chce coś nazywać to niech bedzie zgodnie z prawdą.
a wspomniane łyse badyle ?? --->styl z innej bajki, nie naszej .
Po prostu brakuje elegancji w takim wyrażeniu ,i i ..tyle w tej sprawie.. nie trudno wyczuć i zauważyć
Platynko -
nie widzę powodu aby ironizować wobec moich wypowiedzi.
Uwazam,ze może warto przeanalizować własną potrzebę bycia na forum ,skoro tak bardzo przeszkadzaja wymagania , co do słownictwa i stylu rozmowy.
Nikogo na siłę naprawdę nie trzymamy
moderator.JOVANKA
Ciężko pod takim postem przejśc do tematu storczykowego. Może po prostu czasem wystarczy przymknąc oko i nie brac wszystkiego tak poważnie? I taką rzecz jak zaproponowanie komuś rezygnacji z forum zaproponowac na PW?
Asiu mogłabyś wstawic zdjęcia Twoich storczyków szykujących się do kwitnienia? Dawno nic nie wstawiałaś, aż mi się stęskniło za Twoimi kwiatuszkami.
Obydwie Aśki pozdrawia Aśka
Asiu mogłabyś wstawic zdjęcia Twoich storczyków szykujących się do kwitnienia? Dawno nic nie wstawiałaś, aż mi się stęskniło za Twoimi kwiatuszkami.
Obydwie Aśki pozdrawia Aśka
- platynka80
- 500p
- platynka80
- 500p
- Agnieszka_73
- 200p
- Od: 16 paź 2008, o 21:17