To coś dojrzałe, to pokrzywa.
![Wink :wink:](./images/smiles/icon_wink.gif)
Przynajmniej to na pierwszym planie... Na drugim zdjęciu - młody podagrycznik. Podejrzewam, że na tym pierwszym też chodziło Ci o to, co rośnie za pokrzywą. To właśnie podagrycznik. Poczytaj posty w tym wątku trochę wcześniej. Wszyscy już chyba na niego narzekali. Niestety, paskuda inwazyjna, ekspansywna zmora ogrodników, zajmuje każdy kawałek ziemi i nie pozwala się tak łatwo usunąć. A czasami nawet wcale się nie pozwala. Przed Tobą długa i trudna walka, jeśli chcesz walczyć i masz wystarczająco dużo motywacji...
Ale poczytaj o nim również w wątku "Parszywa dwunastka":
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=18&t=16776
atomek pisze:Chwast zauważyłam od 2 lat widocznie przyniosłam z zakupionymi roślinami.Chwast liście tworzą rozetę i małe białe kwiatki.Po przekwitnieniu ze strąka nasionka strzelają ,roślinka bardzo szybko się rozprzestrzenia.
Hm. Na pewno jakieś krzyżowe/kapustowate. Skoro "strzela" nasionkami, jest dość ekspansywne i przez cały rok ma taką rozetkę liści. Ja obstawiałbym jakiś gatunek rzeżuchy, a najbardziej mi pasuje w tym przypadku rzeżucha owłosiona
Cardamine hirsuta, bo ma cztery pręciki i delikatne włoski na łodydze i liściach. Ale jeśli przyniosłaś ze sklepu ogrodniczego z jakąś nierodzimą roślinką, to może to być gatunek obcy dla naszej flory. To wtedy wrzucaj na jakieś zagraniczne forum
![Laughing :lol:](./images/smiles/icon_lol.gif)
Generalnie rzeżuchę poznaje się po zapachu... rzeżuchy. Rozetrzyj liście i powąchaj. Możesz spróbować ugryźć - będzie ostra w smaku, albo gorzka. Trująca nie jest, w końcu to rzeżucha
![Wink :wink:](./images/smiles/icon_wink.gif)
Ja bym nawet zaryzykował i dodał do sałatki,
![ojoj ;:oj](./images/smiles/ojoj.png)
ale nie polecam, jeśli nie jesteś pewna, że to faktycznie rzeżucha leśna albo owłosiona. Rzeżucha gorzka
Cardamine amara jest po prostu gorzka i do sałatek się nie nadaje
Jak już uda jej się przetrwać, zanim się pozbędziesz
![Laughing :lol:](./images/smiles/icon_lol.gif)
, to prześlij zdjęcie większego osobnika, z dłuższą łodygą, sprawdzimy, czy aby nie rzeżucha leśna
Cardamine flexuosa[\i], która jest pospolitsza. W takim przypadku, łodyżka powinna być pozginana prawie w każdym miejscu, z którego wyrastają na niej liście. Owłosiona ma prostą łodygę.
Jeśli już chcesz się pozbywać, to tradycyjnie, mechanicznie, zanim się rozsieje. To gatunek typowy dla młodych, odsłoniętych gleb, zarówno takich z dużą ilością próchnicy, jak i tych uboższych, ale w naturalnych warunkach rośnie tam, gdzie odsłoniła się gleba: na obrywach przy rzece, na wykrotach leśnych, na pogorzeliskach, albo po prostu na piaszczystych glebach, gdzie akurat nic nie rosło i było wolne miejsce.