Sezon 2015 - rozpoczęty
- ewelkacha88
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 maja 2013, o 17:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Powojniki -sezon 2015
Bananowe skorki ? Tego nie slyszalam. Zechcesz podzielic sie ze mna ta metoda?
PS przepraszam zabrak polskich znakow pisze z telefonu.
PS przepraszam zabrak polskich znakow pisze z telefonu.
- aneczka1979
- Od: 14 cze 2010, o 21:44
Ewelino, pod otuliną dla pewności, że przetrwają w razie siarczystych mrozów, na szczęście nie było takich tej zimy.
Dziękuję za informację w sprawie pąków
Dziękuję za informację w sprawie pąków
Pozdrawiam,
Edyta
Edyta
- ewelkacha88
Witam. Aniu widzę, że w e cena jest proporcjonalna do wielkości clematisów . Ja w prawdzie zapłaciłam u Wę mniej ale i sadzonki są dużo mniejsze . No cóż na początek przygody z tymi roślinami to mi wystarczy. Tylko kiedy my je posadzimy jak takie mrozy w nocy . Pozdrawiam
-
- 500p
- Od: 13 cze 2012, o 18:52
Wczoraj dowiedziałam się od mojej kol Forumowej Ewci-Mewy o skórkach banana , miałyśmy trochę mało czasu aby temat rozwinąć i mam pytanie jak juz powojnik rośnie to gdzie tą skórkę
?? gdzieś obok mam wsadzić ?? i po takiej skórkowej akcji -czy to ma być 1-razowa czy ..w zależności posiadania tychże i czy mam normalnie je nawozić nawozem do powojników ?? ja oprócz normalnego nawożenia podsypuję skorupkami od jajek tak wyczytałam , Błękitny Anioł przerósł moje oczekiwania w zeszłym roku ale nie wiem czy dlatego, że mu dogadzałam czy po prostu "ten typ tak ma " w tym roku mam zamiar dokupić kilka ,ale na razie czekam na nowe ogrodzenie międzysąsiedzkie ,dopiero wówczas będę sadziła , nie chcę uniszczyć roślin ,a siebie wpędzać w dodatkowy stres ..
-- 21 mar 2015, o 23:07 --
Aneczko wzięło mnie w tym roku na różowy co to za cudo ?? po prawej stronie ? Ładne ,duże sadzony Ci się trafiły , nie doczytałam zakupy u P. W czygdzie indziej poczyniłaś ??
?? gdzieś obok mam wsadzić ?? i po takiej skórkowej akcji -czy to ma być 1-razowa czy ..w zależności posiadania tychże i czy mam normalnie je nawozić nawozem do powojników ?? ja oprócz normalnego nawożenia podsypuję skorupkami od jajek tak wyczytałam , Błękitny Anioł przerósł moje oczekiwania w zeszłym roku ale nie wiem czy dlatego, że mu dogadzałam czy po prostu "ten typ tak ma " w tym roku mam zamiar dokupić kilka ,ale na razie czekam na nowe ogrodzenie międzysąsiedzkie ,dopiero wówczas będę sadziła , nie chcę uniszczyć roślin ,a siebie wpędzać w dodatkowy stres ..
-- 21 mar 2015, o 23:07 --
Aneczko wzięło mnie w tym roku na różowy co to za cudo ?? po prawej stronie ? Ładne ,duże sadzony Ci się trafiły , nie doczytałam zakupy u P. W czygdzie indziej poczyniłaś ??
pozdrawiam Ela
- aneczka1979
- Od: 14 cze 2010, o 21:44
Ewo ten różowy to PPE czyli Purpurea Plena Elegans. Powojnik z grupy viticella, czyli niekłopotliwy clematis, którego raczej uwiąd nie chwyta.
A błękitny Anioł tak ma ale Twoje dbanie na pewno mu pomogło. Uwielbiam tego "gnieciucha".
Co do skórek możesz zakopać w pobliżu korzeni. Ja to robię raz w sezonie.
Ja swoje zakupy powojnikowe czynię zawsze tylko w jednym sklepie -E-clem.
Ewelko ja należę do tych niecierpliwych. Lubię kupić większą sadzonkę clematisa i szybciej się cieszyć większą rośliną.
Ja swoje zamierzam sadzić w następny weekend. Teraz siedzą na balkonie. W tym kartonie w którym przyjechały. A na noc nakrywam je identycznym kartonem w którym przyjechały róże.
Na działce czekam nadal na obudzenie się trzech powojników. Obym się doczekała.
A błękitny Anioł tak ma ale Twoje dbanie na pewno mu pomogło. Uwielbiam tego "gnieciucha".
Co do skórek możesz zakopać w pobliżu korzeni. Ja to robię raz w sezonie.
Ja swoje zakupy powojnikowe czynię zawsze tylko w jednym sklepie -E-clem.
Ewelko ja należę do tych niecierpliwych. Lubię kupić większą sadzonkę clematisa i szybciej się cieszyć większą rośliną.
Ja swoje zamierzam sadzić w następny weekend. Teraz siedzą na balkonie. W tym kartonie w którym przyjechały. A na noc nakrywam je identycznym kartonem w którym przyjechały róże.
Na działce czekam nadal na obudzenie się trzech powojników. Obym się doczekała.
- ewelkacha88
Witajcie. W takim razie i ja musze zastosować skórki banana. A ja myślę kiedy posadzić powojniki i nie wiem czy czekać do połowy kwietnia czy w tym tygodniu bo ma być już ładnie. Tylko czy jak posadzę a pojawią się przymrozki nocne to nic im nie będzie? Już nie pamiętam jak to było w zeszlym roku.
- Una
- 200p
- Od: 16 kwie 2009, o 09:56
Ja, to bałabym się wysadzać powojniki. U mnie w zeszłym tygodniu w nocy było -5 stC.
Prognozy się nie sprawdzają.
Ewelinko, trudno doradzać przy tak niepewnej pogodzie.
Niby powojniki wytrzymują takie temperatury, ale te świeżo kupione nie są zahartowane.
Prognozy się nie sprawdzają.
Ewelinko, trudno doradzać przy tak niepewnej pogodzie.
Niby powojniki wytrzymują takie temperatury, ale te świeżo kupione nie są zahartowane.
Pozdrawiam
Agnieszka
Agnieszka
- annuszka100
- 10p - Początkujący
- Od: 19 lut 2014, o 10:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dzien dobry
jesienią uratowałam dr Ruppel z supermarketu, zimował w garażu a dziś zobaczyłam całą chmarę ziemiórek latających przy doniczce... co robic? przesadzic do nowej ziemi? dodam jeszcze, że roślinka jak na razie nie daje oznak życia, nic nie wypuszcza..
jesienią uratowałam dr Ruppel z supermarketu, zimował w garażu a dziś zobaczyłam całą chmarę ziemiórek latających przy doniczce... co robic? przesadzic do nowej ziemi? dodam jeszcze, że roślinka jak na razie nie daje oznak życia, nic nie wypuszcza..
- ewelkacha88
Jak to mówią "co nagle to po diable" wiec może faktycznie warto poczekać te 2,3 tygodnie. Patyczkow do wspinaczki im braknie no ale trudno . Ważne by przeżyły więc lepiej się wstrzymać.
Gdzieś czytałam na forum o podlewaniu powojników roztworem wody utlenionej aby dotlenic korzenie - nie mogę tego znalezc - czy ktoś to ma?
Pozdrawiam. Ewa
- lesioc
- Od: 3 cze 2008, o 10:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Pomijając fakt czy woda utleniona to dobry pomysł... to w jakim celu w ogóle dotleniać korzenie?
Zapraszam: spis treści ogród
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
aby ludzie patrząc na twoje zdjęcia cokolwiek odczuwali." Don McCullin
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
aby ludzie patrząc na twoje zdjęcia cokolwiek odczuwali." Don McCullin
Ma właściwiści bakterio i grzybobójcze wiec może w jakimś procencie zapobiegać uwiądowi - tyle zapamiętałam
niestety nie znalazłam tego postu i w związku z tym proporcji do stosowania
niestety nie znalazłam tego postu i w związku z tym proporcji do stosowania
Pozdrawiam. Ewa