![Very Happy :D](./images/smiles/icon_biggrin.gif)
Z pamiętnika całkiem zielonej
- violla
- 100p
- Od: 7 paź 2014, o 19:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Z pamiętnika całkiem zielonej
Paulinko,poczytałam od poczatku i planujesz zlikwidować dość sporo.Ja w zeszłym roku tez kupiłąm działke i też rekreacyjną,tylko,że w trakcie doszłam do wniosku,że mieć działkę i nie mieć nawet owocka to się nie godzi :)Przekopywalismy starą trawę i powiem Ci,że to cięzka praca.Dlatego,zanim zasiejesz trawy przemyśl sobie te działeczke.Podziel na strefy odpoczynku,warzywna i np owocową.Parę krzaczków borówek,z dwie malinki,troche truskawek.Zobaczysz,jak fajnie sie podjada z krzaczka w czasie pobytu.Dla córki tez bedzie frajda.Bedziesz miała pewność,że nie pryskane.Mi było szkoda miejsca to wsadziłam krzaki borówek,malin itp wzdłuż płotów.Urosna to będą troche osłaniac i dawac owocki.Też przesadzałam,jak szalona bo na gorączke działkowa to chyba każdy zapadł ![Very Happy :D](./images/smiles/icon_biggrin.gif)
Nie no nie mam zamiaru wywalać wszytskiego.violla pisze:Paulinko,poczytałam od poczatku i planujesz zlikwidować dość sporo.Ja w zeszłym roku tez kupiłąm działke i też rekreacyjną,tylko,że w trakcie doszłam do wniosku,że mieć działkę i nie mieć nawet owocka to się nie godzi :)Przekopywalismy starą trawę i powiem Ci,że to cięzka praca.Dlatego,zanim zasiejesz trawy przemyśl sobie te działeczke.Podziel na strefy odpoczynku,warzywna i np owocową.Parę krzaczków borówek,z dwie malinki,troche truskawek.Zobaczysz,jak fajnie sie podjada z krzaczka w czasie pobytu.Dla córki tez bedzie frajda.Bedziesz miała pewność,że nie pryskane.Mi było szkoda miejsca to wsadziłam krzaki borówek,malin itp wzdłuż płotów.Urosna to będą troche osłaniac i dawac owocki.Też przesadzałam,jak szalona bo na gorączke działkowa to chyba każdy zapadł
Warzywnik chce mniejszy o połowę, bo nie mam zupełnie doświadczenia, więc na początek wybiorę kilka gatunków warzyw. Borówki zostają jak były i mam nadzieję, że zaowocują
![Smile :)](./images/smiles/icon_smile.gif)
Mam też róże i juki, które chce utrzymać, tylko muszę je przenieść w bezpieczniejsze miejsce i wygospodrować kącik dla córki.
No i popracować nad trawką, bo na razie to jeden wielki chwast.
Nie chce samej trawy ;)
Pozdrawiam Paulina
Z pamiętnika zielonej ogrodniczki - czyli całkiem zielona na Rodos. Cz. 1 dużo nauki, dużo wątpliwości, dużo zmian
Z pamiętnika zielonej ogrodniczki - czyli całkiem zielona na Rodos. Cz. 1 dużo nauki, dużo wątpliwości, dużo zmian
- violla
- 100p
- Od: 7 paź 2014, o 19:43
Ja Ci powiem,że nic z trawą w pierwszym roku najpierw nie robiłąm.Cos tam rosło,udawało trawę,tylko dziwiło mnie,ze sasiedzi maja zielono a u mnie jakoś tak dziwnie.Nawiozłam to cos,co trawe przypominało,po jakimś czasie spryskałam na koniczyne,mlecze itp.Jak mi znikły chwasty to dopiero wyszło,że ja prawie trawy nie mam na trawniku
Kupiłam kultywator z aeratorem w jednym w castoramie i zabrałam sie ostro do trawnika.Po moich zabiegach została prawie sama ziemia ale po miesiącu miałam juz gąszcz trawy.Tam,gdzie były łyse placki zrobiłąm dosiewki i zanim nastała zima miałam całkiem niezły trawnik ![Smile :)](./images/smiles/icon_smile.gif)
- anastazja B
- 1000p
- Od: 3 mar 2013, o 09:44
violla dobrze pisze o trawniku. Dobrze jest przekopywać i sadzić trawę od nowa przy okazji pryskając na chwasty.To ciężka praca ale po kawałku na pewno dasz radę a nowy,zadbany trawnik jest bardzo efektowny .
Dzięki za podpowiedzi. Bedziemy kopac i wyciagac chwssty na razie chcemyuniknac chemii. Przepraszam za bledy i brak polskich liter pisze z telefonu
Pozdrawiam Paulina
- Eliza52
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 wrz 2014, o 11:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nie wszystko naraz. Mniej się narobisz jak przekopiesz stary trawnik i posiejesz nowy
Pozdrawiam Ela
-
- 500p
- Od: 24 paź 2010, o 09:31
Zajrzałam pierwszy raz
, fajnie się zapowiada działeczka.
Przy maluchu nie polecam chemii i tak wszystko koło nas jest mocno zatrute
.
Jeśli tak lubi suche, jałowe gleby.
Wystarczy zmienić warunki gleby żeby się go pozbyć ;).
Przy małym dziecku nie polecam, bo choć zioło ma właściwości trujące...
U mnie pięknie sobie rośnie... ;).
Przy maluchu nie polecam chemii i tak wszystko koło nas jest mocno zatrute
![Sad :(](./images/smiles/icon_sad.gif)
Porównaj czy to nie Jastrzębiec kosmaczek.
Jeśli tak lubi suche, jałowe gleby.
Wystarczy zmienić warunki gleby żeby się go pozbyć ;).
Przy małym dziecku nie polecam, bo choć zioło ma właściwości trujące...
U mnie pięknie sobie rośnie... ;).
Wczoraj praktycznie caly dzień spędziliśmy na działce, pracy sporo zrobiliśmy grządki przygotowane oczyszczone odchwaszczone zagrabione, rabata uporzadkowana, cebulki pieknie rosna. Ale pracy jeszcze mnóstwo.przygotowanie miejsca do przesadzenia malin i roz przygotowanie ziemi pod trawnik no i budowa altanki.
Ja póki co kupuje dalie.i
Przepraszam za błędy, ale wciąż nie mamy internetu i piszę z telefonu.
Ja póki co kupuje dalie.i
Przepraszam za błędy, ale wciąż nie mamy internetu i piszę z telefonu.
Pozdrawiam Paulina
Zielone szaleństwo na całego:) kupiłam astry i cynie jutro będę siac do pojemników. Na parapecie grzeją się zioła: koperek, bazylia, tymianek nie wszedł, czekam na lubczyk.widziałam też trochę lawendy i czekam.
Kupiłam też fajne doniczki torfowe właśnie z myślą o lawendzie, że do gruntu pójdą w nich. W najbliższym czasie planujemy zakup kilku tuji. Poluje na dalie i jeżówki. Chce też różanecznik i mnostwo innych rzeczy ;)
Kupiłam też fajne doniczki torfowe właśnie z myślą o lawendzie, że do gruntu pójdą w nich. W najbliższym czasie planujemy zakup kilku tuji. Poluje na dalie i jeżówki. Chce też różanecznik i mnostwo innych rzeczy ;)
Pozdrawiam Paulina
- Eliza52
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 wrz 2014, o 11:42
Paulinko rozpoczęłaś sezon z wielkim rozmachem, jak posadzisz wszystkie roślinki, które chcesz mieć to dopiero będzie pięknie
życzę dużo ![;:3](./images/smiles/slonko2.gif)
![brawo ! ;:138](./images/smiles/clap.gif)
![;:3](./images/smiles/slonko2.gif)
Pozdrawiam Ela
Poodkrywalam róże ale nie wyglądają najlepiej :(nie wiem czy przeżyją przesadzone.dobrze że dziś popadało bo było za sucho roślinkom. Przepielilam truskawek część. Roboty tyle że nie wiem od czego zacząć.ale będzie pięknie. Dziś oczami wyobraźni widziałam siebie na leżaczku z książką ;)
Pozdrawiam Paulina
- mati1999
- 1000p
- Od: 3 maja 2013, o 13:17
Róże jeśli mają kilka ub jeden żywy pąk powinny przeżyć , nawet centymetr zielonego
Po deszczu i przycięciu na pewno odżyją ! Moje od środowym odgarnięciu,przycięciu,podlaniu i nawiezieniu zdecydowanie odżyły ![Very Happy :D](./images/smiles/icon_biggrin.gif)
![super ;:333](./images/smiles/thumbsup.gif)
mam nadzieję, dziś przesadziłm je w nowe miejsce.dość radykalnie przycięłam. Podglądam wodą z hummusem no i czekam
Pozdrawiam Paulina
- chalaputkowo
- 1000p
- Od: 16 cze 2014, o 18:59
Witaj Paulino - aż Ci zazdroszczę tyle pomysłów , działań - super
potem efekt będzie piękny i przyjazny dziecku
![heya :wit](./images/smiles/witaj.gif)
Zielono mi - bo wesoło mi - bo zielono mi - Monika
Chałaputkowo,Chałaputkowo-dwa
Chałaputkowo to i owo
Chałaputkowo,Chałaputkowo-dwa