Sezon 2015 - rozpoczęty

Powojniki
Zablokowany
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Powojniki -sezon 2015

Post »

Bananowe skorki ? Tego nie slyszalam. Zechcesz podzielic sie ze mna ta metoda?
PS przepraszam zabrak polskich znakow pisze z telefonu.
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Ewelino w bananowych skórkach jest dużo potasu i warto dawać w dołek przed sadzeniem krzaczorów wszelakich. ;:215

Swoje też już mam! :tan
12 moich a 6 na rozdanie. :wink:

Obrazek
eda1
100p
100p
Od: 15 cze 2010, o 18:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ewelino, pod otuliną dla pewności, że przetrwają w razie siarczystych mrozów, na szczęście nie było takich tej zimy.
Dziękuję za informację w sprawie pąków :uszy
Pozdrawiam,
Edyta
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam. Aniu widzę, że w e cena jest proporcjonalna do wielkości clematisów ;:108 . Ja w prawdzie zapłaciłam u Wę mniej ale i sadzonki są dużo mniejsze . No cóż na początek przygody z tymi roślinami to mi wystarczy. Tylko kiedy my je posadzimy jak takie mrozy w nocy ;:202 . Pozdrawiam :wit
elakuznicom
500p
500p
Od: 13 cze 2012, o 18:52

Post »

Wczoraj dowiedziałam się od mojej kol Forumowej Ewci-Mewy o skórkach banana , miałyśmy trochę mało czasu aby temat rozwinąć i mam pytanie jak juz powojnik rośnie to gdzie tą skórkę
:?: :?: ?? gdzieś obok mam wsadzić ?? i po takiej skórkowej akcji -czy to ma być 1-razowa czy ..w zależności posiadania tychże :?: :?: i czy mam normalnie je nawozić nawozem do powojników ?? ja oprócz normalnego nawożenia podsypuję skorupkami od jajek tak wyczytałam , Błękitny Anioł przerósł moje oczekiwania w zeszłym roku ale nie wiem czy dlatego, że mu dogadzałam czy po prostu "ten typ tak ma " w tym roku mam zamiar dokupić kilka ,ale na razie czekam na nowe ogrodzenie międzysąsiedzkie ,dopiero wówczas będę sadziła , nie chcę uniszczyć roślin ,a siebie wpędzać w dodatkowy stres ..

-- 21 mar 2015, o 23:07 --

Aneczko wzięło mnie w tym roku na różowy co to za cudo ?? po prawej stronie ? Ładne ,duże sadzony Ci się trafiły , nie doczytałam zakupy u P. W czygdzie indziej poczyniłaś ??
pozdrawiam Ela
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Ewo ten różowy to PPE czyli Purpurea Plena Elegans. Powojnik z grupy viticella, czyli niekłopotliwy clematis, którego raczej uwiąd nie chwyta. ;:215
A błękitny Anioł tak ma ale Twoje dbanie na pewno mu pomogło. Uwielbiam tego "gnieciucha". ;:167
Co do skórek możesz zakopać w pobliżu korzeni. Ja to robię raz w sezonie.
Ja swoje zakupy powojnikowe czynię zawsze tylko w jednym sklepie -E-clem. ;:215

Ewelko ja należę do tych niecierpliwych. Lubię kupić większą sadzonkę clematisa i szybciej się cieszyć większą rośliną. ;:131
Ja swoje zamierzam sadzić w następny weekend. Teraz siedzą na balkonie. W tym kartonie w którym przyjechały. A na noc nakrywam je identycznym kartonem w którym przyjechały róże. :D

Na działce czekam nadal na obudzenie się trzech powojników. :oops: Obym się doczekała. :oops:
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie. W takim razie i ja musze zastosować skórki banana. A ja myślę kiedy posadzić powojniki i nie wiem czy czekać do połowy kwietnia czy w tym tygodniu bo ma być już ładnie. Tylko czy jak posadzę a pojawią się przymrozki nocne to nic im nie będzie? Już nie pamiętam jak to było w zeszlym roku.
Awatar użytkownika
Una
200p
200p
Od: 16 kwie 2009, o 09:56

Post »

Ja, to bałabym się wysadzać powojniki. U mnie w zeszłym tygodniu w nocy było -5 stC.
Prognozy się nie sprawdzają. ;:223
Ewelinko, trudno doradzać przy tak niepewnej pogodzie.
Niby powojniki wytrzymują takie temperatury, ale te świeżo kupione nie są zahartowane. :cry:
Pozdrawiam
Agnieszka
:)
Awatar użytkownika
annuszka100
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 19 lut 2014, o 10:34

Post »

Dzien dobry :uszy
jesienią uratowałam dr Ruppel z supermarketu, zimował w garażu a dziś zobaczyłam całą chmarę ziemiórek latających przy doniczce... co robic? przesadzic do nowej ziemi? dodam jeszcze, że roślinka jak na razie nie daje oznak życia, nic nie wypuszcza.. ;:145 ;:145 ;:145
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak to mówią "co nagle to po diable" wiec może faktycznie warto poczekać te 2,3 tygodnie. Patyczkow do wspinaczki im braknie :;230 no ale trudno . Ważne by przeżyły więc lepiej się wstrzymać.
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p
Od: 25 paź 2009, o 17:13

Post »

Gdzieś czytałam na forum o podlewaniu powojników roztworem wody utlenionej aby dotlenic korzenie - nie mogę tego znalezc - czy ktoś to ma?
Pozdrawiam. Ewa
Awatar użytkownika
lesioc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 cze 2008, o 10:20

Post »

Pomijając fakt czy woda utleniona to dobry pomysł... to w jakim celu w ogóle dotleniać korzenie?
Zapraszam: spis treści ogród
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
aby ludzie patrząc na twoje zdjęcia cokolwiek odczuwali." Don McCullin
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p
Od: 25 paź 2009, o 17:13

Post »

Ma właściwiści bakterio i grzybobójcze wiec może w jakimś procencie zapobiegać uwiądowi - tyle zapamiętałam
niestety nie znalazłam tego postu i w związku z tym proporcji do stosowania
Pozdrawiam. Ewa
Zablokowany

Wróć do „Powojniki”