Ketmia i jej zielony zakątek

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Ketmia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 cze 2006, o 10:57
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ketmia i jej zielony zakątek

Post »

Tego nie sprawdzałam. Ale tak się zakręciłam na te mirabelki, że ak mi się moje skończyły, to pozbierałam jeszcze owoce rosnące obok mojej pracy. Pokusa była tym większa, że te ostatnie były znacznie większe i słodsze.
Z ciekawostek dodam, że zrobiłam jeszcze dżem z owoców czeremchy i czarnegp bzu.
pozdrawiam, Ela
Mój zielony zakątek
Awatar użytkownika
Ketmia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Ketmia i jej zielony zakątek 2

Post »

Witam się z Wami moimi pierwszymi wiosennymi kwiatkami.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Mój ogródek nie jest największy i coraz ciężej mi znaleźć miejsce na nowe nabytki, a wizyty w szkółkach i centrach ogrodniczych zachęcają do zakupów.
Kiedy czytam wątki na forum, od razu mam ochotę kupować, siać i rozmnażać nowe rośliny. Tylko gdzie ja to wszystko potem upcham?

Obrazek

Poniżej goździki chińskie

Obrazek

A posiałam jeszcze lewkonie, lwie paszcze, aksamitki, żeniszki i trojeść bulwiastą.
Ponadto w doniczkach siedzą jeszcze bulwy begonii (moja premiera jeśli chodzi o uprawę tych roślin, do tej pory kupowałam gotowe) oraz kanny, które dostałam gratisowo, gdy kupiłam dalie przez internet. No i jeszcze kłącza dziwaczków.
O całej masie dalii już nie wspominam, bo co roku mam ich sporo. Tak więc, sezon ogrodowo-forumowy uważam za otwarty :).
pozdrawiam, Ela
Mój zielony zakątek
Awatar użytkownika
beacia0088
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lis 2013, o 20:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ketmia i jej zielony zakątek 2

Post »

Elu wiosna cudna i siewki już takie piękne.Oj będzie kolorowo i pięknie jak to wszystko zakwitnie.Powodzenia w dalszych siewkach i pracach ogrodowych:)
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p
Od: 3 maja 2013, o 13:17

Post »

:wit Będe obserwować bo sledze go od pierwszej częsci ale trudno było śię wpisac :oops: ale jest pięknie i będe zaglądać ;:138
Awatar użytkownika
Ketmia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie, kochani :)! Dzisiaj taki ziąb. Wyglądam rano przez okno, a tu śnieg na samochodzie. A przecież mamy astronomiczną wiosnę. Ja się na to nie zgadzam! Dobrze, że wczoraj wieczorem okryłam moje hortensje! Krzaczki całą zimę przesiedziały pod warstwą liści, bo trudno było przewidzieć, że zima będzie taka łagodna. Ja zresztą mam jedną taką hortensję, która mi notorycznie przemarza zimą, więc mam uraz. Teraz moje hortensje mają już zielone pączki. Szkoda by było.
pozdrawiam, Ela
Mój zielony zakątek
Awatar użytkownika
Ketmia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oto mój najnowszy nabytek. Pożeracz gałęzi :).

Obrazek

Wreszcie go rozpakowałam, skręciłam kółka i postanowiłam wypróbować. Gałęzi nacięłam tej wiosny wyjątkowo sporo. O, np. znacząco opitoliłam moją katalpę.

Obrazek
Tak więc, jak widać na załączonym obrazku, rozdrabniacz będzie miał trochę pracy.

Odpaliam dzisiaj to urządzenie, bo byłam ciekawa jak pracuje i? bardzo szybko okazało się, że nie jest to sprzęt na niedzielę. Robi sporo hałasu, więc zdążyłam nakarmić go jedynie na próbę kilkoma gałązkami. Tak wyglądają rozdrobnione. Starczyło mi akurat żeby podrzucić je pod jedną borówkę amerykańską. Resztę przemielę w jakiś normalny dzień.
Obrazek
pozdrawiam, Ela
Mój zielony zakątek
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p

Post »

Ciekawa ta maszyna ! ;:oj akurat szprzydała nam by się bo będziemy wycianać 100 letniego orzecha :)
Awatar użytkownika
Ketmia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mati, to kawał drzewa ;:oj . A kominek masz?
My przymierzamy się do wycinki naszej starej śliwy, ale najpierw musimy poczekać, aż nam jeszcze podrosną czereśnie. W przeciwnym razie pozbędziemy się cienia i nie będzie gdzie usiąść.
pozdrawiam, Ela
Mój zielony zakątek
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p

Post »

No kominka nie ;:131 dom ponad 45-50 letni :wink: Ja pozbyłbym się jeszcze drugiego od południa bo zasłania mi ogródek ;:14
Awatar użytkownika
Ketmia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To spraw sobie kozę. Polecam :). Właśnie zainstalowaliśmy sobie piec kominkowy, żeby się uniezależnić od Gazpromu :wink: i teraz większe gałęzie będą mogły tam wylądować. Mniejsze do rębaka, większe na opał :)

A orzech potrafi zasłaniać. Mam takiego od sąsiadki. Dobrze chociaż, że orzechy daje.
pozdrawiam, Ela
Mój zielony zakątek
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p

Post »

Dom ogromny dwu piętrowy taki kwadrat ;:224 pudło samotne w okolicy ;:14 Dach już zwiało , mogło by jeszcze jedno piętro ;:306 Kurcze jakby go przyciąc albo czymś podlać ;:224
Awatar użytkownika
Ketmia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to piec by się przydał. Ogród masz tuż przy domu?
pozdrawiam, Ela
Mój zielony zakątek
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p

Post »

Dom w dodatku z cegły nie otynkowany palce można wsadzić ;:14 Zimno w zimie jest :? Ogród tak tuż obok dalej sad pola łąki inne domy itd... Lecz swój mam na podwórzu tworzę go od 2009r :wink: Powinno wszystko być w 1 części mojego wątku :wink:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”