Milin amerykański(Campsis radicans)- wymagania,pielęgnacja, rozmnażanie

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
beatazg
1000p
1000p
Od: 11 paź 2012, o 17:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Milin amerykański

Post »

Taki milin widziałam w szkółce może w lipcu , nazwa była mi nie znana , kolor liści był jak by śliwkowy .
Pozdrawiam :wit Beata
Awatar użytkownika
andreas74
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 26 sie 2014, o 19:54

Post »

Milin przebarwia się maksymalnie na złoto-żółty ( nie wiem jak inne odmiany w każdym razie mój 4 letni Flamenco) zrobił się cały złoto-żółty tak 2 tyg temu.jak jest dziś zrobię foto.
o ile to nie jest jakaś nowiutka odmiana to raczej to nie milin.
Przeszukując sieć z ciekawości o te bordowe odcienie znalazłem 3 gatunki milinu i 11 odmian i różnice są tylko w kolorze kwiatostanu, pokrojem i wielkością.Wszystkie są zielonolistne.
Na początku tematu ktoś kiedyś wspominał przebarwione liście i pędy na bordowo ale sugerowano jakąś chorobę.
Andrzej :)
Awatar użytkownika
sylwana85
500p
500p
Od: 21 lut 2011, o 10:00

Post »

Zawsze podobał mi się Milin. Parę dni temu zamówilam dwie sadzonki z planami puszczenia na siatkę ogrodzeniową zamiast wiciokrzewu pięciolistnego - bo ten za dużo wrastal i krzywił siatkę. A wyczytałam źe z milionem będzie to samo. Eh glicynia juz u mnie jest puszczona w formie drzewa i chyba tak samo zrobię z milinem - będzie prowadzony jako drzewo, natomiast siatkę obsadzę clematisami. Szkoda bo uwielbiam kształt liści milinu i te oiękne kwiaty.
Awatar użytkownika
asiaa
100p
100p
Od: 19 kwie 2010, o 17:50
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

W sumie to kwestia jak poprowadzisz. Ja zrobiłam ten błąd z glicynią że zaczęłam ją owijać wokół słupka i na drutach, przez co roślina tak się ukształtowała że w dużej mierze ma punkt podparcia na płocie.
Miliny posadziłam przy ścianie i nie chcąc bawić się w pergole, prowadzę go tak aby trzymał się na swoich gałęziach. Te gałęzie które skręcają za bardzo na boki przycinam. Myślę że jak rozsądnie poprowadzisz roślinę to siatki nie pokrzywi.
Asia
iryska2
50p
50p
Od: 4 mar 2015, o 13:10

Post »

Witam.
Tak się zastanawiam czy mogę mój milin puścić na orzecha włoskiego. Gdzieś słyszałam, że orzechy "zabiją" każdą roślinę. Próbował może ktoś z Was tak zrobić?
Goryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 gru 2013, o 22:01

Post »

Nie mam zdjęcia ale widziałem milin pięknie obrastający orzech włoski. Orzech jest trochę przycinany by wpuścić więcej światła do milinu.
Pozdrawiam Jacek
Awatar użytkownika
sylwana85
500p
500p
Od: 21 lut 2011, o 10:00

Post »

Dzięki Asia. Oby dwa miliny pomarańczowy i czerwony sa posadzone przy siatce. Postaram sie zamontować palik i sznury zeby młode przyrosty szły po sznurkach a nie po siatce. Ale sadze ze i tak zapomnę albo nie przyuważe i milin wejdzie swoimi ścieżkami na siatkę ;) trudno jak juz gałęzie osiągną duża grubość będę przycinala;) ale jest wart tego widoku ;) marzyłam o milinie z 6 lat i w końcu mam aż dwa ;) gdybym miała zadaszenie na tarasie to puściłabym na taras ale niestety.
Awatar użytkownika
asiaa
100p
100p
Od: 19 kwie 2010, o 17:50

Post »

U mnie akurat pięknie poszedł pionowo, a najbardziej niebezpieczne jest jak gałęzie idą w poziomie, bo wtedy siatka robi za podporę i łatwo się będzie obwieszać. Myślę że najważniejsze przez pierwsze lata nie pozwolić gałęziom przerastać przez siatkę (w pierwszych latach lubi przemarzać i gałęzie muszą rosnąć prawie od nowa), jak się dorobi prowadzącego "pnia" to myślę że nie będzie już takiego problemu z obwieszaniem siatki.
Asia
Awatar użytkownika
-Neo-
50p
50p
Od: 26 maja 2011, o 00:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witajcie :uszy Czy milin jako sadzonka z odrostu korzeniowego zakwitnie szybciej niż sadzonka zielna? Czy odrost powtarza cechy mateczne?
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

Co do szybkości kwitnienia ? nie wydaje mi się, by była istotna różnica. Natomiast odrost jest (podobnie jak sadzonka zielna) klonem rośliny macierzystej, więc i cechy powtórzy.

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

Pierwsze kwiaty tego roku:

Obrazek

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
waga65
200p
200p
Od: 15 cze 2015, o 11:05

Ekspansywny milin.

Post »

:wit
Po wykopanym milinie nic nie zostało,tak tylko się wydawało, ciągle rośnie,tylko w innej czesci ogrodu.
Jak się go pozbyć ;:88
Wykopywanie,obcinanie ,kosiarka... nic nie pomaga,gorszy niż chwast.
Jak pójdzie randap w ruch zrobi się paskudny trawnik ;:223 .
Może ma ktoś dobry patent.
pozdrawiam
waga65
jps33
---
Od: 14 gru 2014, o 15:26

Re: Ekspansywny milin.

Post »

U mnie znalazłem ostatnio wyrastający milin w pękniętym asfalcie- w jezdni. Roślina-mama rośnie 6 metrów od drogi. Nie sądzę, że herbicyd pomoże bo u mnie nie pomógł, ale możesz próbować
halina522
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2009, o 20:37

Post »

A jednak po czasie wyrywania pozbyłam się odrostów.Więc zalecam cierpliwość,bo co w ziemi to niestety nie do ogarnięcia.
Halina
doc_kr
200p
200p
Od: 5 kwie 2012, o 01:42

Post »

Waga65, Jakiej odmiany jest ten milin?. Ja mam pecha, albo mi wszystkie wymarzają, albo im moja glina nie odpowiada...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”