Rzodkiewka (Raphanus sativus)Rzodkiew zwyczajna.cz.1
Re: Rzodkiewka - jak uprawiać?
W sumie w szklarni zdarza mi się obszczypywać liście rzodkiewki jak mi się panoszy i zacienia sąsiednie rządki z sałatą i ziołami.Teraz mam mobilizację i będę odważniej
To ja zrobię test, połowę rzodkiewek nie ruszę a drugie poobijam zobaczymy różnicę
- jarson64
- 500p
- Od: 27 cze 2011, o 17:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Rzodkiewkę uprawiam w tunelu foliowym jako przedplon przed pomidorami. Kiedyś wyciskałem dołki palcami i siałem po jednym nasionku w dołeczek, od paru lat zmodyfikowałem ten sposób, wyciskam dołek kantem listewki i w nim układam nasionka co około 4-5cm. Pierwszy siew 26 luty. Wczoraj siałem już czwarty rzut. Nigdy nie maltretowałem roślinek, a przy tym sposobie plon towarowy to ponad 90% .
Jeżeli rzodkiewka prawidłowo rośnie i wiąże ładny korzeń to nie ma sensu jej ''maltretować''.Sezon się zaczyna ,więc będę obserwować i te co będą się ociągały zostaną podskubane. Myślę ,że wystarczy oberwać zewnętrzne liście.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
-
- 500p
- Od: 9 paź 2013, o 11:33
U mnie też się pojawiły pierwsze wschody rzodkiewki pod agro
Podobno rzodkiewka nie lubi pikowania a tu widzę w wielodoniczkach
- elmo86
- 10p - Początkujący
- Od: 24 mar 2015, o 13:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Tak , w mini szklarence. Pierwszy raz "uprawiam" warzywa wiec się nie znam. Mam maluśki teren do zagospodarowania wiec w wielodoniczkach na początku. Zobaczymy co z tego wyjdzie.
Ja w tamtym roku też wymyśliłam sobie pikowanie i niestety z rzodkiewki miałam tylko liście i to niezbyt gęste, szkoda że rok temu nie wiedziałam że są jadalne bo bym jakąś zupę albo sałatkę zrobiła.
- Milcia120
- 500p
- Od: 1 lut 2014, o 12:18
Liście nie dość że jadalne to pyszne, ja dawałam je na kanapkę i do pomidorowej sałatki.
- justa_be
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 lut 2014, o 08:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dokładnie, ja wrzucam cale małe rzodkiewki z przerywki do świeżych sałatek
Pozdrawiam ;)
Teraz to i ja mądrzejsza i powiem szczerze że nie mogę się doczekać takich dodatków w sałacie jak rzodkiewka z liśćmi w komplecie