Hippeastrum/Amarylis - porady ,uwagi,zapytania
Re: Hippeastrum / amarylis - porady ,uwagi,zapytania
Nie wiem czy da sie jakos z telefonu dodać zdjecia, ale będę szukać rozwiązania ;)
A co do Twoich siewek to kilkoma podzieliłem sie z teściową, u mnie w ziemi kupnej cebulki malutkie, a u niej z ziemi z ogródka cebule wypuszczają już młode. ;) Byłem w szoku gdy zobaczyłem wielkości cebul, bo u mnie czasem takie już kwitły. ;) Teraz wiem skąd będę brać ziemie, więc może szybko się rozmnożą ;)
A co do Twoich siewek to kilkoma podzieliłem sie z teściową, u mnie w ziemi kupnej cebulki malutkie, a u niej z ziemi z ogródka cebule wypuszczają już młode. ;) Byłem w szoku gdy zobaczyłem wielkości cebul, bo u mnie czasem takie już kwitły. ;) Teraz wiem skąd będę brać ziemie, więc może szybko się rozmnożą ;)
- andziula30
- 200p
- Od: 9 kwie 2012, o 16:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ktoś mi podpowie co to za odmiany ? To czerwone to chyba minerwa ,a to różowe ?
I niech patrzą liście, tak łatwo upaść jak one wszystkie.
Niech kwiaty zobaczą, że ludzie choć tańczą razem, sami płaczą...
-
- 1000p
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Najpewniej apple blossom.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
- gapapl
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 maja 2014, o 21:55
Ja mam takiego na opakowaniu było napisane,że to apple blossom ,więc szarotka66 się nie pomyliła
- andziula30
- 200p
- Od: 9 kwie 2012, o 16:32
Dziękuję Kupowany był jako pink star ,ale jakoś nie zgadzało mi się z obrazkiem. W sumie też ładny
I niech patrzą liście, tak łatwo upaść jak one wszystkie.
- gapapl
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 maja 2014, o 21:55
Pink star jest więcej różowy.Niestety czasem się zdarza,iż cebule które kupujemy okazują się być inne niż nazwa na etykiecie/opakowaniu
Ja mam takie dość głupie pytanie, jestem ciekaw kiedy obrywacie przekwitnięte kwiaty z łodyg? ;)
Zaraz jak zaczynają przekwitać, czy jak kwiaty juz całkowicie zaschną? ;)
Zaraz jak zaczynają przekwitać, czy jak kwiaty juz całkowicie zaschną? ;)
-
- 1000p
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja obrywam, kiedy kwiaty zwiędną. Nie ma sensu czekać do zaschnięcia.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Nadwyżki z domu i ogrodu
U mnie był o tym dziwny problem, że jeszcze gdy posiadałem większe ilości kwiaty nie ponawiały kwitnienia. Zostały mi trzy cebule, jedna powinna zakwitnąć a znow tego nie zrobiła. Nawoziłem je, miały okresy spoczynku i nic, same liście.
----23 mar 2015, o 10:03 ----
?
Czy problem mógłby leżeć po stronie wahań temperatury?
Czesto wyjeżdżałem na kilka dni a wtedy temperatura spadała i tak się zastanawiam że może o to chodzi.
W tym roku juz problemu nie będzie bo nie szykują mi się wyjazdy, wiec zobaczę czy to wina temperatury, ale jestem ciekaw czy to mogło być przyczyną.
----23 mar 2015, o 10:03 ----
?
Czy problem mógłby leżeć po stronie wahań temperatury?
Czesto wyjeżdżałem na kilka dni a wtedy temperatura spadała i tak się zastanawiam że może o to chodzi.
W tym roku juz problemu nie będzie bo nie szykują mi się wyjazdy, wiec zobaczę czy to wina temperatury, ale jestem ciekaw czy to mogło być przyczyną.
- JAWiktor
- 100p
- Od: 21 mar 2013, o 11:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Hippeastrum - porady ,uwagi,zapytania
Witam po dłuższej nieobecności.
Moje cebule w tym roku "podzieliły się" na trzy grupy: jedne w ogóle nie zasuszyły liści i nie widać by przejawiały taką chęć. Nie kwapią się do wypuszczania nowych liści i kwitnięcia,
drugie również nie zasuszyły liści ale wykazały bądź wykazują chęci do kwitnienia i wypuszczania nowych liści, a trzecia grupa to te, którym liście zaschły i po spoczynku zakwitły.
Wszystkie przechowywane były w tych samych warunkach. Te z pierwszej grupy to jakieś wiekowe i niezidentyfikowane odmiany. Im w ogóle trudno zakwitnąć.
Dochodzę do wniosku, że każda odmiana potrzebuje nieco innego traktowania tylko trzeba trafić w jej upodobania.
Moje cebule w tym roku "podzieliły się" na trzy grupy: jedne w ogóle nie zasuszyły liści i nie widać by przejawiały taką chęć. Nie kwapią się do wypuszczania nowych liści i kwitnięcia,
drugie również nie zasuszyły liści ale wykazały bądź wykazują chęci do kwitnienia i wypuszczania nowych liści, a trzecia grupa to te, którym liście zaschły i po spoczynku zakwitły.
Wszystkie przechowywane były w tych samych warunkach. Te z pierwszej grupy to jakieś wiekowe i niezidentyfikowane odmiany. Im w ogóle trudno zakwitnąć.
Dochodzę do wniosku, że każda odmiana potrzebuje nieco innego traktowania tylko trzeba trafić w jej upodobania.
Michał
Dobre duszyczki, powiedzcie co mi zakwitło. Ja wiem tylko tyle, że hippeastrum
Pierwszy miał być Minervą a drugi Riloną....
Pierwszy miał być Minervą a drugi Riloną....
Z pozdrowieniami - Janka
Tropiki (triki) cz.1, cz.2, W objęciach tęczy...
Wieści z warsztatu WarmJanki...
Tropiki (triki) cz.1, cz.2, W objęciach tęczy...
Wieści z warsztatu WarmJanki...
Nie podpowiem nazwy, ale są śliczne.
Jutro rozwinie się mój nowy nabytek, czekam z niecierpliwością, może zobaczę podobne cudo.
Jutro rozwinie się mój nowy nabytek, czekam z niecierpliwością, może zobaczę podobne cudo.
Pozdrawiam
Beata
Beata
- Egzistens
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 5 kwie 2015, o 12:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Hej,
właśnie zakupiłam 3 okazy i zastanawia mnie podlewanie. Podlewacie od góry? Co kilka dni gdy kwitnie< czy moczycie w spodku i jaki czas? Nie wiem jak najlepiej o nie zadbać żeby nie zagniły i pięknie kwitły. Oczywiście odpowiednie nawozy również zakupione
Pozdrawiam
właśnie zakupiłam 3 okazy i zastanawia mnie podlewanie. Podlewacie od góry? Co kilka dni gdy kwitnie< czy moczycie w spodku i jaki czas? Nie wiem jak najlepiej o nie zadbać żeby nie zagniły i pięknie kwitły. Oczywiście odpowiednie nawozy również zakupione
Pozdrawiam