MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.4
Re: MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.4
sparks25 Super jakość i czystość u Twojej murarki
Pozdrawiam Józef
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 16 mar 2015, o 22:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Pewnie wykażę się dużą ignorancją ale nurtuje mnie pytanie czy takie trzmiele (bądź pszczółki) można by hodować w tunelu foliowym zblokowanym? Mam na myśli taki większy tunel (np 2500m2)?
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Do tunelu są trzmiele hodowane specjalnie to tych celów i taki ul posiada dla nich odżywkę, a zapylanie to tylko ich hobby zbieranie pyłku, bo z tego za bardzo nie wyżyją.
Był przypadek, że pewne gospodarstwo sadownicze, zamiast pszczół zastosowało do zapylania sadu grusz murarki i w czasie sezonu one sprowadziły jakiegoś wirusa, bo to one są jednak dzikie i wszędzie latają, nie jak pszczoły, które mają opiekę medyczną przez pszczelarza i odpowiednią selekcję. Grusze zostały wycięte.
Nie jest to post promujący trzmiele, ale w produkcji towarowej, lepiej zaczynać od sprawdzonych sposobów
Był przypadek, że pewne gospodarstwo sadownicze, zamiast pszczół zastosowało do zapylania sadu grusz murarki i w czasie sezonu one sprowadziły jakiegoś wirusa, bo to one są jednak dzikie i wszędzie latają, nie jak pszczoły, które mają opiekę medyczną przez pszczelarza i odpowiednią selekcję. Grusze zostały wycięte.
Nie jest to post promujący trzmiele, ale w produkcji towarowej, lepiej zaczynać od sprawdzonych sposobów
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
-
- 100p
- Od: 27 sty 2014, o 10:55
Wystawić kokony murarki 23 marca czy jeszcze poczekać i przed świętami wystawić ?
- kidaa21
- 200p
- Od: 6 kwie 2012, o 20:29
Ja wystawiłam swoje maleństwa 2 tyg temu jak i cześć z nas..
Dzis widziałam latające murarki "dzikie" kilka sztuk nie ze swojej hodowli bo sprawdzałam <no jeden samczyk wyszedł bo mały kokon został rozgryziony>.
Po za tym pokazują się juz pszczółki innych gatunków, wiec chyba juz najwyższa pora a one juz same wybiorą sobie czas wygryzania , wydaje mi się ze za jakis tydzien zacznie się "sezon" a mrozów -10*C nie bedzie wiec spokojnie
Dzis widziałam latające murarki "dzikie" kilka sztuk nie ze swojej hodowli bo sprawdzałam <no jeden samczyk wyszedł bo mały kokon został rozgryziony>.
Po za tym pokazują się juz pszczółki innych gatunków, wiec chyba juz najwyższa pora a one juz same wybiorą sobie czas wygryzania , wydaje mi się ze za jakis tydzien zacznie się "sezon" a mrozów -10*C nie bedzie wiec spokojnie
:)
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 9 kwie 2014, o 11:44
Moje już tydzień na zewnątrz. Połowę wystawiłem, a reszta jak się ociepli niebawem.
- Suppa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
Czy to zostało w jakiś sposób udowodnione?ekopom pisze:Był przypadek, że pewne gospodarstwo sadownicze, zamiast pszczół zastosowało do zapylania sadu grusz murarki i w czasie sezonu one sprowadziły jakiegoś wirusa..
Ja dziś wyposażyłem ul i wystawiłem kokony w pudełku. Nic się jeszcze nie wygryza, ale jak będą miały ochotę to sobie wyjdą
Pozdrawiam, Maciek.
- sparks25
- 500p
- Od: 14 lut 2010, o 22:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
julcia1 ale domek masz dachem do dołu musisz go odwrócić.
- julcia1
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 maja 2011, o 08:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Naprawdę jutro poprawię dziękuję ,ale mam nadzieję ,że chyba nie ma to znaczenia ważne aby deszcz nie zmoczył domku.
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Moje zielone zakręcenie
- kidaa21
- 200p
- Od: 6 kwie 2012, o 20:29
julcia1 sprawdziłaś czy nie masz roztoczy?? Mam nadzieje ze oczysciłas je wczesniej
:)
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Suppa pisze:Czy to zostało w jakiś sposób udowodnione?ekopom pisze:Był przypadek, że pewne gospodarstwo sadownicze, zamiast pszczół zastosowało do zapylania sadu grusz murarki i w czasie sezonu one sprowadziły jakiegoś wirusa..
:
Na tyle, że sprowadził z Holandii ekspertów i to oni laboratoryjnie udowodnili. Wirus był przeniesiony, ponieważ murarki latały także gdzieś na pobliskie, czy dalsze drzewa grusz , które miały wirusa i w ten sposób załatwił sobie sad towarowy.
pozdrawiam Ludwik