Baobab (Adansonia ) - wysiew,wymagania,problemy w uprawie
- Dominik z Gdyni
- 100p
- Od: 3 lut 2013, o 21:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Baobab - uprawa, sianie
Nicrum, jak tam udał się wysiew baobabu? Ogólnie to lepiej wysiać je bliżej kwietnia lub w maju. Pomiędzy X a II jest zbyt mało naturalnego światła by utrzymać siewki.
Kaczmar, myślałem podobnie jak Ty, że baobaby nie nadają się do hydroponiki. Wpisz w google: "baobab hydroponika caine121", a przekonasz się że z powodzeniem można uprawiać baobaby tą metodą.
Kaczmar, myślałem podobnie jak Ty, że baobaby nie nadają się do hydroponiki. Wpisz w google: "baobab hydroponika caine121", a przekonasz się że z powodzeniem można uprawiać baobaby tą metodą.
Cierpliwość jest cnotą ogrodników. Jadalne rośliny tropikalne oraz egzotyczne rośliny ogrodowe to moja pasja.
-
- 100p
- Od: 6 kwie 2013, o 21:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wsadzałem nasionka do ziemi ok 5 lutego. Termin wydawał się być dobry i myślę tak i teraz.
Jeszcze nic nie wykiełkowało, czekam cierpliwie a jak już wzejdą siewki to światła będą miały dość.
Jeszcze nic nie wykiełkowało, czekam cierpliwie a jak już wzejdą siewki to światła będą miały dość.
Natura naszym najlepszym nauczycielem
- Dominik z Gdyni
- 100p
- Od: 3 lut 2013, o 21:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Nicrum, dużo tych nasion wysiałeś? Im więcej tym większa szansa powodzenia.
W szerokościach geograficznych w których występuje baobab brak jest tak kiepskich warunków jakie występują w Polsce (np na parapecie) w mieszkaniu w lutym. Słońce świeci tam pod innym kątem i dostarcza większą porcję energii warstwie ziemi w której mogą wykiełkować baobaby. Inne są tam też temperatury. W razie czego służę tabelkami porównawczymi na PV. Nasiona te poza wilgocią wymagają impulsu świetlno termicznego dlatego z mojego doświadczenia popartego wielokrotnym wysiewem baobabu w naszej szkółce - wybrany termin nie jest tragiczny (taki byłby w X,XI,XII miesiącu) ale też nie jest zbyt dobry. Trochę się pośpieszyłeś. Rok jest jednak od początku bardzo słoneczny i pozostaje mieć nadzieję że siewki nie zgniły i jeszcze wzejdą z opóźnieniem czego Ci życzę.
W szerokościach geograficznych w których występuje baobab brak jest tak kiepskich warunków jakie występują w Polsce (np na parapecie) w mieszkaniu w lutym. Słońce świeci tam pod innym kątem i dostarcza większą porcję energii warstwie ziemi w której mogą wykiełkować baobaby. Inne są tam też temperatury. W razie czego służę tabelkami porównawczymi na PV. Nasiona te poza wilgocią wymagają impulsu świetlno termicznego dlatego z mojego doświadczenia popartego wielokrotnym wysiewem baobabu w naszej szkółce - wybrany termin nie jest tragiczny (taki byłby w X,XI,XII miesiącu) ale też nie jest zbyt dobry. Trochę się pośpieszyłeś. Rok jest jednak od początku bardzo słoneczny i pozostaje mieć nadzieję że siewki nie zgniły i jeszcze wzejdą z opóźnieniem czego Ci życzę.
Cierpliwość jest cnotą ogrodników. Jadalne rośliny tropikalne oraz egzotyczne rośliny ogrodowe to moja pasja.
Rozwiązaniem w tym przypadku byłoby sztuczne doświetlanie nasionek, a później roślinki. Ja swojego baobaba wysiałam na początku stycznia. Nasionko wzeszło, a roślinka ma się dobrze i w tym roku skończyła 3 latka
notabene, baobab wysiany w lipcu padł był po kilku tygodniach...
notabene, baobab wysiany w lipcu padł był po kilku tygodniach...
-
- 100p
Zanim wysiałem moje 6 nasionek to poczytałem co i jak zrobić żeby było dobrze. W sumie termin wysiewu sam wybrałem, myślę że będzie ok. i nasionka wykiełkują. Doświetlam dwa parapety roślin a baobaby mam na trzecim parapecie którego nie doświetlam.
"Marl" wysiałaś na początku stycznia a kiedy wzeszło, doświetlałaś coś?
"Marl" wysiałaś na początku stycznia a kiedy wzeszło, doświetlałaś coś?
- kaczmar005
- 200p
- Od: 17 lip 2010, o 20:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Baobab - wysiew,wymagania,uprawa
Ja wysiałem moje baobaby w grudniu i wykiełkowały 4 nasionka na 4
oto moja fotorelacja
Ooo... fotorelację prosimy ewentualnie umieścić na forum ...dzięki
/KaRo
Dominiku niestety u mnie rośliny w hydroponice się jakoś nie trzymają?
oto moja fotorelacja
Ooo... fotorelację prosimy ewentualnie umieścić na forum ...dzięki
/KaRo
Dominiku niestety u mnie rośliny w hydroponice się jakoś nie trzymają?
-
- 100p
Kaczmar, a ile trwało oczekiwanie na siewki?
- kaczmar005
- 200p
- Kontakt:
Pierwszy pojawił się po 7 dniach:)
Przyznam, że nie pamiętam dokładnie ile to trwało. Ale jakoś szybko - w porównaniu z niektórymi opowieściami. Około tygodnia, góra dwa.
W ciągu dnia stało normalnie z innymi roślinkami, a gdy zaczęło się ściemniać to lądowało pod lampką ze światłem zbliżonym do dziennego. To samo potem z siewką, aż do lata gdy było wystarczająco jasno w ciągu dnia, a roślinka była dostatecznie duża by sobie poradzić.
W ciągu dnia stało normalnie z innymi roślinkami, a gdy zaczęło się ściemniać to lądowało pod lampką ze światłem zbliżonym do dziennego. To samo potem z siewką, aż do lata gdy było wystarczająco jasno w ciągu dnia, a roślinka była dostatecznie duża by sobie poradzić.
-
- 100p
Re: Baobab (Adansonia ) - wysiew,wymagania,uprawa
No to chyba też dam na parapet z doświetleniem do innych roślin.
Witam
Jak wasze baobaby? U mnie dwa się budzą a dwa jeszcze śpią.
Czy u was jest podobnie?
Pozdrawiam
Jak wasze baobaby? U mnie dwa się budzą a dwa jeszcze śpią.
Czy u was jest podobnie?
Pozdrawiam
Chory baobab
Hejo.
Mam w domu w doniczce już czteroletniego baobaba, ale ostatnio z jakiegoś powodu chyba zachorował.
Co rok na jesień i zimę traci liście i zimą zostaje tylko patyk, ale w tym roku po przebudzeniu chyba mu się stała krzywda.
Możliwe, że to kwestia zmiany miejsca, do której doszło zimą. Wiosną, w kwietniu łądnie się rozwijał, wypuszczał mnóstwo liści, ale jakiegoś czasu na liściach się pojawiają brązowe plamy i szybko usychają.
Poniżej zdjęcia, niestety nie mam aparatu i zdjęcia są, jak każdy widzi. Mam nadzieję, że widać schnące liście, nie tylko od czubka lub brzegu, ale także od środka. Czy to jakiś szkodnik, grzyb? A może nieodpowiedie podlewanie, ziemia lub temperatura? Nie jest to popularne drzewko w Polsce, ale może inne rośliny też mają podobne objawy przy określonych warunkach.
https://imgur.com/a/n1z58#0
Mam w domu w doniczce już czteroletniego baobaba, ale ostatnio z jakiegoś powodu chyba zachorował.
Co rok na jesień i zimę traci liście i zimą zostaje tylko patyk, ale w tym roku po przebudzeniu chyba mu się stała krzywda.
Możliwe, że to kwestia zmiany miejsca, do której doszło zimą. Wiosną, w kwietniu łądnie się rozwijał, wypuszczał mnóstwo liści, ale jakiegoś czasu na liściach się pojawiają brązowe plamy i szybko usychają.
Poniżej zdjęcia, niestety nie mam aparatu i zdjęcia są, jak każdy widzi. Mam nadzieję, że widać schnące liście, nie tylko od czubka lub brzegu, ale także od środka. Czy to jakiś szkodnik, grzyb? A może nieodpowiedie podlewanie, ziemia lub temperatura? Nie jest to popularne drzewko w Polsce, ale może inne rośliny też mają podobne objawy przy określonych warunkach.
https://imgur.com/a/n1z58#0
- kaczmar005
- 200p
- Kontakt:
Bardzo możliwe, że to są przędziorki? Widzisz na spodzie liści takie malutkie robaczki? W jakim czasie te liście wysychają? W jakich warunkach stoi baobab? Jak jest podlewany?