Przygotowanie wł. rozsady przez początkujących ogrodników -2
Re: Przygotowanie wł. rozsady przez początkujących ogrodników -2
Ja chyba osiwnę przez tą moją rozsadę... Przychodzę z pracy, a pomidory klapnięte. Liście tak im smętnie wiszą, a nie mają sucho. Dałam im w sobotę popić. Po południu mają wietrzenie, stoją w najchłodniejszym pokoju czyli 17-21 stopni, ale w południe słońce na nie świeci. Może właśnie od tego słońca? Że za ciepło się robi? Ale nie no... 6 mam klapniętych, 4 niedawno pikowane normalnie stoją obok. Znowu muszę coś kombinować
W foliaku to już w ogóle armagedon. Tylko rukola szaleje, kiełkuje i się rozrasta. Reszta nie wie co się dzieje
Ale nikt nie mówił, że będzie łatwo
A niedawno im żółknęły końcówki liści. Z tego się otrząsnęły, to obwisły, masakra
W foliaku to już w ogóle armagedon. Tylko rukola szaleje, kiełkuje i się rozrasta. Reszta nie wie co się dzieje
Ale nikt nie mówił, że będzie łatwo
A niedawno im żółknęły końcówki liści. Z tego się otrząsnęły, to obwisły, masakra
Staram się, aby miały cały czas wilgotno, może czasami warto dać przeschnąć podłożu. Najśmieszniejsze, że kiedy rok temu czy wcześniej pikowałam siewki do byle jakiej ziemi z ogródka, albo do kwiatów nie miałam żadnych problemów-albo nie zwracałam na nie uwagi
Pomidory rosły, przeschły czasem na wiór i dusiły się w małych doniczkach. Były zdrowe, zielone i grube, a teraz człowiek chucha, dmucha i chyba tym wszystkim przedobrzyłam. Mam nadzieję, że wyjdą z tego cało, bo wyglądają naprawdę dobrze. Następną partię popikuję do samego streluksu i zobaczę co będzie-opadną liścienie, czy nie?
Pomidory rosły, przeschły czasem na wiór i dusiły się w małych doniczkach. Były zdrowe, zielone i grube, a teraz człowiek chucha, dmucha i chyba tym wszystkim przedobrzyłam. Mam nadzieję, że wyjdą z tego cało, bo wyglądają naprawdę dobrze. Następną partię popikuję do samego streluksu i zobaczę co będzie-opadną liścienie, czy nie?
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Po pikowaniu wskazane jest utrzymać temperaturę powyżej 20 oC przez kilka dni, a potem może być niższa w nocy w granicach 15-17 oC.
Już wiele razy pisano, że największym zagrożeniem dla pomidorów jest nadopiekuńczość.
Już wiele razy pisano, że największym zagrożeniem dla pomidorów jest nadopiekuńczość.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Kochani, po zaprawieniu nasion nadmanganianem potasu i wsianiu w podłoże wyrosły mi żółte siewki.Czy coś z tego wyjdzie?Roztwór zrobiłem z 1gr KMnO4 i 99gr wody.Moczyłem 15-20min.
A płukałeś nasiona, po kąpieli w roztworze nadmanganianu ?
Wielokrotnie odkażałem nasiona pomidora w takim roztworze. Nigdy nie było żadnych problemów tego typu z siewkami.
To zalecane, sprawdzone stężenie. Czas "kąpieli" również. Ale, trzeba po tym płukać nasiona przez kilka, kilkanaście sekund pod bieżącą wodą.
Ja zawsze to robiłem. Nie wiem więc, jak wyglądałoby to bez płukania. Może to jest powód.
Rozumiem, że siewki, tuż po pokazaniu się, miały odpowiednią ilość światła.
Wielokrotnie odkażałem nasiona pomidora w takim roztworze. Nigdy nie było żadnych problemów tego typu z siewkami.
To zalecane, sprawdzone stężenie. Czas "kąpieli" również. Ale, trzeba po tym płukać nasiona przez kilka, kilkanaście sekund pod bieżącą wodą.
Ja zawsze to robiłem. Nie wiem więc, jak wyglądałoby to bez płukania. Może to jest powód.
Rozumiem, że siewki, tuż po pokazaniu się, miały odpowiednią ilość światła.
No tak,nasion nie płukałem .Czy z tych siewek nic nie będzie?
-
- 50p
- Od: 11 sie 2014, o 12:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
WINTEREK
Skarbnica dla mnie bomba ,strzał w 10.
DZIĘKI
POZDRAWIAM
Zbyszek
Skarbnica dla mnie bomba ,strzał w 10.
DZIĘKI
POZDRAWIAM
Zbyszek
Pozdrawiam,Zbyszek
- legina
- 1000p
- Od: 21 maja 2013, o 11:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
lester!!
Czasem tak się zdarza,że siewki wychodząc z podłoża są jasne,a nawet zółtawe.Tak miałem w tym roku z częścią papryk.Po kilkunastu godzinach(doba),siewki nabrały zielonego koloru(niektóre dłużej).Zobaczysz wieczorem-jutro rano.Być może ,że masz u siebie podobną sytuację.Przypuszczam,że mogło to być spowodowane raczej brakiem światła.W ub.roku miałem niepłukane nasiona z nadmanganianu i nie zauważyłem jakichkolwiek zmian na siewkach.
Czasem tak się zdarza,że siewki wychodząc z podłoża są jasne,a nawet zółtawe.Tak miałem w tym roku z częścią papryk.Po kilkunastu godzinach(doba),siewki nabrały zielonego koloru(niektóre dłużej).Zobaczysz wieczorem-jutro rano.Być może ,że masz u siebie podobną sytuację.Przypuszczam,że mogło to być spowodowane raczej brakiem światła.W ub.roku miałem niepłukane nasiona z nadmanganianu i nie zauważyłem jakichkolwiek zmian na siewkach.
- mymysteryy
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 sie 2014, o 07:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A ja przez gapiostwo urwałam całkiem liścienie podczas zdejmowania kasku Floridzie Pink . Myślicie, że taki kikutek ma szansę przeżyć? Została sama łodyżka ok. 2 cm. Zostało mi tylko 1 nasionko zapasowe, więc nie wiem czy go wykładać?
- legina
- 1000p
- Od: 21 maja 2013, o 11:19
mymystery przykro mi,kikut zostanie kikutem.Nie ma żadnych szans na wytworzenie liści.
- mymysteryy
Trudno . Wkładam więc ostatnie nasionko do skiełkowania. Kikut eksperymentanie zostawiam do obserwacji
-
- 500p
- Od: 4 maja 2009, o 14:51
Jak urwałaś stożek wzrostu, to zostanie kikut, jak tylko liścienie ma szanse.
Dorota
- mymysteryy
Poszła całość . Mam nauczkę na przyszłość, by to ostrożniej robić.