Tulipany cz.2
Re: Tulipany cz.2
Witam
Wygląda to na zgniliznę twardzikową ( szara zgnilizna cebul ) . Jeżeli tak to fatalnie. Grzyb ten może również porażać inne rośliny cebulowe takie jak narcyzy , hiacynty , irysy , lilie i krokusy . Zarażenie następuje przez ziemię , a przetrwalniki nie tracą żywotności przez kilka lat . Grzybnia atakuje cebulę od wierzchołka lub przez wyrastający pęd dlatego są na cebulach korzenie .
Masz co najmniej na 5 lat zakaz sadzenia cebulowych .
Pozdrawiam Tomek
Wygląda to na zgniliznę twardzikową ( szara zgnilizna cebul ) . Jeżeli tak to fatalnie. Grzyb ten może również porażać inne rośliny cebulowe takie jak narcyzy , hiacynty , irysy , lilie i krokusy . Zarażenie następuje przez ziemię , a przetrwalniki nie tracą żywotności przez kilka lat . Grzybnia atakuje cebulę od wierzchołka lub przez wyrastający pęd dlatego są na cebulach korzenie .
Masz co najmniej na 5 lat zakaz sadzenia cebulowych .
Pozdrawiam Tomek
- Nanavel
- 200p
- Od: 5 mar 2014, o 11:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Z przyjemnością donoszę że kupione na jesieni cebule tulipanów sztuk 100 w mixie kolorystycznym za niecałe 28zł Wyszły z ziemi Miałam nadzieję ze za taką cenę chociaż połowa mnie zaszczyci obecnością na wiosnę. Moje zdziwienie jest przeogromne bo wzeszły chyba wszystkie ( nie liczyłam dokładnie ale na oko wygląda jakby wszystkie dały radę) a niektóre wychodzą nie pojedynczo tylko w jednym miejscu po 3 myślicie że to mogą być już nowe cebulki? czy większe cebule puszczają po kilka pęczków liści ( kurcze nie wiem jak to się nazywa, bo stożki wzrostu to to nie są;/) Ale się cieszę nie mogę się doczekać aż zakwitną, wtedy pochwalę się zdjęciami Ciekawe jakie kolory mi si trafią )
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2014, o 19:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Chyba Tomek ma racji, będziesz musiała zrezygnować nie tylko z tulipanów, ale też z narcyzów.
- tu.ja
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 lip 2008, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wygląda na to, że w tym roku będę miała mało kwitnących tulipanów. Większość poszła w liście. Może miały za sucho? Poprzedni rok był wyjątkowo ciepły i suchy, a zimą nawet śniegu nie było...
Coś tam jednak będzie kwitło:
- odm. Showwinner od kilku lat jako pierwsza startuje
- a to już tulipan turkiestański się szykuje
Coś tam jednak będzie kwitło:
- odm. Showwinner od kilku lat jako pierwsza startuje
- a to już tulipan turkiestański się szykuje
- rotos
- 1000p
- Od: 7 mar 2009, o 23:54
Izo - za wcześnie jeszcze na takie oceny. Mają jeszcze dużo czasu aby pójść w kwiaty .
Myślę, że za miesiąc pokażesz nam swoje kwitnące tulipany!
Pozdrawiam
Adam
Myślę, że za miesiąc pokażesz nam swoje kwitnące tulipany!
Pozdrawiam
Adam
- Saskja
- 200p
- Od: 8 lut 2011, o 15:01
- Kontakt:
No ale tak taka "trąbka liściowa" sterczy, to już chyba wiadomo, że kwiatu nie będzie? Bo u mnie też niestety sporo takich. W ubiegłym roku miałam jakieś 80% takich pojedynczych liści - uznałam, że to dlatego, że mieszkały w tym samym miejscu trzeci rok, więc teraz już rosną w nowym, ale niestety wciąż jakieś 20% to same liście.
Pozdrawiam, Agnieszka
Mój wątek - Pisarka w Ogrodzie pod Dębami
Mój wątek - Pisarka w Ogrodzie pod Dębami
-
- 1000p
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
Jeśli tulipan wypuścił tylko pojedynczy liść to niestety nawet za miesiąc kwiatów nie będzie. Zawsze kwitną tylko te, które kiełkują rozetką liści. Inne to po prostu za małe cebule żeby zakwitnąć. Niestety w takim przypadku trzeba poczekać do przyszłego roku.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- Rennni
- Od: 22 lip 2012, o 21:53
szarotka66 : Inne to po prostu za małe cebule żeby zakwitnąć.
Nawet mała cebula mogą kwitnąć. Posadziłam małe cebulę na koniec ogrodu, bo myślałam že nie zakwitnie....i kwitną , nie wszyscy ale mam dużo pąków i kwiatów. Kwiaty z małe cebule mniejsze niż z duże cebule. Byłam bardzo zaskoczona .
Nawet mała cebula mogą kwitnąć. Posadziłam małe cebulę na koniec ogrodu, bo myślałam že nie zakwitnie....i kwitną , nie wszyscy ale mam dużo pąków i kwiatów. Kwiaty z małe cebule mniejsze niż z duże cebule. Byłam bardzo zaskoczona .
Przepraszam za błędy w tekście, ale ja nie jestem z Polski, czytam i rozumiem ale nie mogę napisać tekst ... piszę tylko przez online tłumacza ;-)
- Rozana
- 1000p
- Od: 20 wrz 2014, o 09:30
U mnie obok dużych też jest sporo małych tulipanów ciekawe czy któryś zakwitnie.
- aneczka1979
- Od: 14 cze 2010, o 21:44
- MartaK
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 8 maja 2013, o 20:18
Jaka jest przyczyna, że tulipany wypuszczają po jednym liściu?? Niestety u mnie to zjawisko jest bardzo nasilone. W zeszłym roku wykopałam wszystkie cebule i posadziłam w koszyki i siatki. Myślałam że to coś pomoże, ale gdzie tam w tym roku znowu pełno pojedynczych liści widzę
Pozdrawiam, MK
- cyma2704
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
Jeszcze kilka dni ciepła i będzie kolor.