Pustynnik ( Eremurus)
- pull
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 kwie 2012, o 20:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Pustynnik
Jedynie dbam o ich dobrą kondycję.
To pustynnik himalajski - biały.
To pustynnik himalajski - biały.
-
- Od: 11 wrz 2006, o 00:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
To widać na załączonym zdjęciu.pull pisze:Jedynie dbam o ich dobrą kondycję.
-
- 200p
- Od: 9 maja 2013, o 21:44
A ja mam pytanko odnośnie uprawy pustynnika olbrzymiego z nasion, kiedy wysiać i czy do gruntu od razu?
- gieru96
- 200p
- Od: 26 mar 2011, o 10:37
Ja mam jedynie pustynnika wąskolistnego. Himalajski robi ogromne wrażenie
- maniusika
- Od: 18 mar 2009, o 20:50
Moje też już wyłażą z ziemi , tylko moich siewek na razie nie widzę a boję się ich jeszcze odkrywać ..
- orlik z lasu
- 100p
- Od: 21 sty 2015, o 19:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
PULL u mnie wyglądają tak samo. A dziś kolejne 3 pustynniki się pojawiły.
Normalnie jestem w 7 niebie.
Normalnie jestem w 7 niebie.
-
- Od: 11 wrz 2006, o 00:33
Mój pustynnik nadal nie wschodzi.
Tracę już nadzieję.
Tracę już nadzieję.
Witam
pull czy twoje pustynniki rosną może na podwyższonej rabacie albo mają warstwę drenażu ?
Pozdrawiam Tomek
pull czy twoje pustynniki rosną może na podwyższonej rabacie albo mają warstwę drenażu ?
Pozdrawiam Tomek
- pull
- Od: 13 kwie 2012, o 20:39
Moje pustynniki mają 30 cm. drenaż z gruboziarnistego żwiru, na to poszła jeszcze warstwa ziemi kompostowej.
Najważniejsza jest okrywa zimowa - kupa liści i koniecznie folia.
Chociaż nie wygląda to estetycznie jest niezbędne by utrzymać karpy w dobrej kondycji:
Ośmiorniczki przesadzałem dwa lata temu. Myślę, że w tym roku powinny osiągnąć około 2 m.
orlik z lasu, skoro mamy rośliny tej samej wielkości, zapraszam do rywalizacji - który urośnie wyższy.
Najważniejsza jest okrywa zimowa - kupa liści i koniecznie folia.
Chociaż nie wygląda to estetycznie jest niezbędne by utrzymać karpy w dobrej kondycji:
Ośmiorniczki przesadzałem dwa lata temu. Myślę, że w tym roku powinny osiągnąć około 2 m.
orlik z lasu, skoro mamy rośliny tej samej wielkości, zapraszam do rywalizacji - który urośnie wyższy.
Pull, ja nie mam himalajskiego, tylko olbrzymiego, czy mogę zapisac sie do konkursu? Mój na razie mniejszy,
bo nie był okrywany, Twój miał 'kołderkę'. Jak znajdę jutro czas, to zrobię fotkę.
bo nie był okrywany, Twój miał 'kołderkę'. Jak znajdę jutro czas, to zrobię fotkę.
Pozdrawiam, Feliksa
- Saskja
- 200p
- Od: 8 lut 2011, o 15:01
- Kontakt:
Obejrzałam dziś Wasze fotki i załamana poszłam do ogrodu, żeby zanucić pieść pożegnalną nad moimi pustynnikami. Tymczasem ku mej radości okryłam maleńkie kły... W ubiegłym roku oba moje pustynniki zostały podeptane przez fachmanów od elewacji - więc nie byłam pewna, czy żyją. Już wiem, że przynajmniej jeden zdecydował się powalczyć!!! Do tych z Waszych zdjęć mu daleko (choć przecież mieszkam w bardzo ciepłym regionie) - ale jest!!!
Pozdrawiam, Agnieszka
Mój wątek - Pisarka w Ogrodzie pod Dębami
Mój wątek - Pisarka w Ogrodzie pod Dębami
- orlik z lasu
- 100p
- Od: 21 sty 2015, o 19:06
PULL spoko możemy rywalizować, ale pewnie wygrasz
U mnie pustynnik nigdy nie osiągnął 2 metrów, do tego ponad nimi jest taki "daszek" z jałowca (pewnie się go pozbędę w tym roku), który może przyhamować wzrost, lub dziwacznie pokręcić pędy kwiatowe.
PS. kolejne 3 mi wykiełkowały leżę i kwiczę z zachwytu, bo mam już w sumie 20 sadzonek. Mam nadzieję, że w kupie będą się komponować cudnie.
U mnie pustynnik nigdy nie osiągnął 2 metrów, do tego ponad nimi jest taki "daszek" z jałowca (pewnie się go pozbędę w tym roku), który może przyhamować wzrost, lub dziwacznie pokręcić pędy kwiatowe.
PS. kolejne 3 mi wykiełkowały leżę i kwiczę z zachwytu, bo mam już w sumie 20 sadzonek. Mam nadzieję, że w kupie będą się komponować cudnie.
- Adek13
- 200p
- Od: 11 kwie 2013, o 23:07
A u mnie niestety pustynniki się nie udają. Zeszłego roku zakończyły rośnięcie na takim etapie jak na zdjęciu i powoli zaschły i w tym roku już widzę, że będzie tak samo bo jak się spojrzy w rozetę to nie wypuszcza nowych liści. Ktoś wie co im może dolegać? Może ziemia nie taka? Sam już nie wiem o co im chodzi