Ogród zielonej

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Una
200p
200p
Od: 16 kwie 2009, o 09:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród zielonej

Post »

Czyli kłosowiec obok Limeligha, a pod nogi może coś różowego niższego. :roll:
Powinno się zmieścić i kolorystycznie pasowałoby. ;:224
Pozdrawiam
Agnieszka
:)
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

Super sobie opracowałaś tą rabatę. Wszystko ładnie dobrałaś.
W tym tygodniu przyjeżdżają do mnie róże a w raz z nimi hortensja Lime Light. Kiedy proponujesz ją wsadzić?
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Myślałam, że ten 1,5m x 1m to już po odliczeniu żywotników.
To może obok limelight kłosowiec, a pomiędzy kłosowca a perowskią (oba fioletowe) tam za lilie liatrę kłosową białą?
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kłosowce są cudowne, ale chyba krótkowieczne. U mnie żyły dwa lata, a potem zaniknęły.
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Albo przyszła mi do głowy jeszcze budleja dawida...
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Małgosiu dzięki, ;:196 mam problemy z wyobrażeniem sobie efektów nasadzeń. GP pozwala mi na lepsze spojrzenie na rabatę. Miałam kiedyś program w 3D, tam dopiero były możliwości wizualizacji. ;:224 Rośliny z samosiewu zdecydowanie lepiej się prezentują w moim ogrodzie, niż wychuchane na parapetach. To była tylko kępa smagliczki, zostawiona z większej całości. Kup jedną, zostaw na rabacie i wtedy samosiejki wykorzystaj, gdzie potrzebujesz. ;:204

Paweł to wyjątkowo prosty program, jak brakuje wyobraźni, :oops: pomaga.

Alu znalazłam go kiedyś zimą, gdy jest sporo czasu, można się pobawić. ;:333 Trochę potrwa, zanim zakwitnie moje cudo, dziś się tak prezentował róg przy bramie. ;:306

Obrazek

Martuś zazdroszczę wyobraźni przestrzennej i kolorystycznej. ;:215 Mnie zawsze ciężko przychodzi komponowanie. Tak naprawdę, dopiero jak rabata zakwitnie widzę efekt. ;:218

Agnieszko poczekam, ;:204 ale kłosowiec z pewnością tam zagości.

Madziu hortensje z doniczki możesz sadzić bez problemu. Gdyby przyszedł duży mróz, to raczej korzeni nie zniszczy, prędzej pąki. Jeżeli przyjdzie roślina z rozwiniętymi liśćmi musisz ją najpierw hartować, dopiero po tygodniu sadzić. Z dalszą częścią rabatki muszę się jeszcze zastanowić. ;:218

Zuza dzięki. ;:196 Mam wszystkie te rośliny, tylko muszę nabrać przekonania, że tak będzie mi odpowiadać. Budleja u mnie na wschodzie chyba nie da rady, poza tym chyba za duża docelowo. Poczekam kilka dni, akurat ma padać, więc mam czas na zastanowienie. ;:333

Wandziu to dla mnie idealne rozwiązanie. ;:306 Nie będę musiała wyrzucać, jak mi się nie spodoba kompozycja.

Dziś było tak ciepło, że pracowałam w lekkich ubraniach. Nareszcie trochę porządków porobiłam, bo część bylin z badylami stała. :oops: Przesadzałam trawy i jeżówki na rabatę zachodnią ze świerkami na pniu. Zrobiłam też obwódkę z turzycy włosistej koło róży Bonica. Zajęłam się też żurawkami, niestety wyjątkowo brzydkie po bezśnieżnej zimie. Opuchlaków nie znalazłam, ale większość liści powycinałam, bo zmarzły, albo wiatr je wysuszył. Poprzycinałam przemarznięte liście czosnków, choć nie mam pojęcia, czy im to nie zaszkodzi. Wyglądały tak brzydko, że się nie zastanawiałam. Coraz więcej wiosny widać na rabatach. Miodunka mizerna i jeszcze jakiś paskudnik zjadł jej większość liści. Sasanka z ubiegłorocznego siewu.

Obrazek Obrazek

Jeszcze kilka dni ciepła i tulipan zakwitnie, niezbyt urodziwa skrzynka gazowa dostała kratkę z bluszczem.

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Rozana
1000p
1000p
Od: 20 wrz 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kawał roboty zrobiłaś. :-D Soniu powinnam lepiej wykorzystać moją wyobraźnię. Na jakieś wizualizacje celu ;:306 . Zobaczymy jeszcze co mi w ogródku wyjdzie latem. Muszę sobie dokładnie w głowie rozrysować. :D
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Martuś wizualizacje piękne, ale kobieta zmienną jest i efekt końcowy trudno przewidywalny. ;:162
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Soniu ale Ty tak konsekwentnie dążysz do celu, że chyba Ciebie ta wypowiedź się nie tyczy. :D
Awatar użytkownika
Rozana
1000p
1000p
Od: 20 wrz 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja zmieniam plany. Ostatnio chciałam posadzić różę w pewnym miejscu. Ale nie byłam w stanie bo jak zaczęłam kopać głęboko to okazało się że w ziemi jest mnóstwo korzeni gruzu itp że wolałam jej zmienić miejsce niż się sama z tym męczyć.
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Marto to tamto miejsce idealne byłoby na skalniak. Świetnie by rosły tam skalniakowe rośliny. ;:215
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, jak zawsze jesteś miła ;:196 ale zanim ten cel osiągnę, to ;:202 pomyśleć ile razy zmieniam decyzję.

Martuś tak powinno wyglądać ogródkowanie, ;:108 jak się nie da tak, to zawsze jest inne wyjście.
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Sonia, sugeruję wybranie się do pobliskich lasów (masz w okolicy takowe?) i "przytarganie" sobie najzwyklejszej miodunki. Kwiat jest identyczny, różnią się jedynie liśćmi - brak im kropek. A rozrastają się jak szalone i równie mocno kwitną ;:108
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”