Kapusta- biała, czerwona, włoska, brukselka.Cz.1
Re: Kapusta
Wczoraj wysiałam na wcześniejszy zbiór kapustę i kalafior do doniczki na parapecie,a na późny kamienną głowę myślę wysiać pod koniec kwietnia do skrzynki w szklarni .
Pierwszy raz próbuję uprawiać kapustę. Moja rozsada kapustki Ditmarscher wczesna (parę sztuk) wygląda teraz tak:

Do tej pory rośnie w niby rozsadniku na zewnątrz (pudełko ze styropianu przykryte szybą). Ma już po dwa listki właściwe. Planuję ją wysadzić do tunelu foliowego. Tylko kiedy?
Chciałabym też posiać kapustę na zbiór nieco późniejszy np. środek lata. Czy mogę tą samą odmianę czy powinnam poszukać innej?

Do tej pory rośnie w niby rozsadniku na zewnątrz (pudełko ze styropianu przykryte szybą). Ma już po dwa listki właściwe. Planuję ją wysadzić do tunelu foliowego. Tylko kiedy?
Chciałabym też posiać kapustę na zbiór nieco późniejszy np. środek lata. Czy mogę tą samą odmianę czy powinnam poszukać innej?
Pozdrawiam Asia
- sylwana85
- 500p
- Od: 21 lut 2011, o 10:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
U mnie kapusty stożkowe oraz do kiszenia od ponad tygodnia wysiane sa w szklarni. na razie nic nie wykiełkowało pewnie z powodu chłodu. Ale dziś ładnie grzeje słoneczko także w końcu bedą miały ciepło. Wilgoci w szklarni dużo woda skrapla sie po szybach ;) druga turę kapust zamierzam wysiac ba dniach na rozsadniku lub na paletach i trzymać w szklarni.
- pawelp1320
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 kwie 2013, o 11:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja jeszcze nie siałem tej na kiszenie czekam jeszcze ze dwa tygodnie. A ta stożkowa Express stożkowa niedługo będzie pikowana.
Pozdrawiam Paweł
-
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Czy wysadzacie juz rozsadę do gruntu??
- Kimli
- 50p
- Od: 6 lut 2011, o 15:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja już posadziłem z kilka dni temu ditmarską. 

Człowiek uczy się na błędach, lecz czasami te błędy powtarza
- sylwana85
- 500p
- Od: 21 lut 2011, o 10:00
Ja moje wczoraj pikowalam na palety, bo tak wygodniej niż z rozsady rwanej sadzic po tygodniu , półtorej sie ładnie ukorzenia w nowej ziemi iż całymi vryłkami ziemi będę sadziła a zwłaszcza pomaga to rodzicom, maja piaszczystą suchą ziemię. Moje kapusty to stożkowa biała, czerwona, kamienna głowa i inna odmiana do kiszenia i jedna kapusta odmiana polecana na gołąbki ;) reszta kapustnych to kalarepki w tym gigant oraz kalafiory i brokuły ;)
Wczoraj wysadziłam wczesną czerwoną i kalafior na zaciszny zagonek ,okryłam agrowłókniną.
- apw81
- 200p
- Od: 11 lis 2011, o 17:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Czy już za późno na siew kapusty kamiennej głowy do gruntu? czy można siać bezpośrednio do gruntu i potem porozsadzać ??
pozdrawiam Asia
"Willst du ein Tag glücklich sein, betrinke dich. Willst du ein Jahr glücklich sein, heirate. Willst du ein Leben lang glücklich sein, werde Gärtner." Życie- to życie- nie miód, a jednak cud a jednak cud
"Willst du ein Tag glücklich sein, betrinke dich. Willst du ein Jahr glücklich sein, heirate. Willst du ein Leben lang glücklich sein, werde Gärtner." Życie- to życie- nie miód, a jednak cud a jednak cud
- Ika2008
- Od: 24 maja 2013, o 08:59
Kamienna głowa, to późna odmiana. Do jesieni spokojnie urośnie.
Nie sieję nigdy wprost do gruntu, najpierw do jakieś donicy a potem rozsadzam na miejsce stałe.
Moja sąsiadka natomiast wysiewa na docelowej grządce kilka nasion w jednym miejscu, po wyrośnięciu zostawia najładniejszą roślinę i bardzo sobie ten sposób chwali.
Nie sieję nigdy wprost do gruntu, najpierw do jakieś donicy a potem rozsadzam na miejsce stałe.
Moja sąsiadka natomiast wysiewa na docelowej grządce kilka nasion w jednym miejscu, po wyrośnięciu zostawia najładniejszą roślinę i bardzo sobie ten sposób chwali.
Pozdrawiam, Marta.
a ja mam pytanie czy komuś udało się uprawić kapustę bez stosowania oprysków chemicznych. Czy udało się pozbyć gąsienic lub zabezpieczyć przed nimi w naturalny sposób. Czytałam, że ktoś zabezpieczał kapustę siatką ochronną przeciw ptakom prze nalotem motyli. Czy to dało pozytywny rezultat?
Pozdrawiam
Ediii
Ediii
- Ika2008
- Od: 24 maja 2013, o 08:59
Pewnie komuś się udało.
U mnie problemem nie są taki, czy motyle ani nawet śmietka.
U mnie problemem są ślimaki!!! ktore pożerają wszystko w fazie rozsady.

U mnie problemem nie są taki, czy motyle ani nawet śmietka.
U mnie problemem są ślimaki!!! ktore pożerają wszystko w fazie rozsady.
Pozdrawiam, Marta.
u mnie znowu plaga mrówek. Nie wiem jak to towarzystwo zlikwidować. A ślimaki to też zaraza. Szczególnie te bez skorupek. Mam i to to.
Pozdrawiam
Ediii
Ediii