Rabarbar cz.1
- anet7a
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 1 mar 2015, o 15:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Rabarbar
Ja dzisiaj znalazłam na al.... Sadzonki rabarbaru 4letnie, przesyłka trochę droga ale moze warto jeśli w tym roku już mogłabym korzystać ze zbiorów. Jak myślicie?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
W tym roku,to można będzie korzystać ze zbiorów kupionych w sklepie.Nawet 10 letnia sadzonka musi się zadomowić na nowym miejscu i trwa to min,2 lata.
-
- Od: 1 lis 2008, o 20:06
kaLo nie zgodziłbym się z Twoją opinią, ja swój przesadziłam w dobrze nawiezione stanowisko i już w 1 roku miałam pojedyncze łodygi do zerwania...kilka sadzonek karp mi zbywa
Pozdrawiam Teresa
Miłe chwile dnia każdego czynią człeka szczęśliwym.
Miłe chwile dnia każdego czynią człeka szczęśliwym.
-
- 50p
- Od: 27 lut 2014, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
AJa jednak myślę, ze z podzialu kęp rabarbar owocuje na drugi rok. Ja swój posadziłam na ziemi nawożonej obornikiem, w idealnym miejscu i w roku sadzenia łodygi miał smaczne, lecz cienkie, liczę na właściwe owocowanie w tym roku:) Tydzień temu, pierwszy raz, posiałam z nasion, ale jeszcze nie mam wschodów, czekam na niego z utęsknieniem;)
- pawelp1320
- Od: 1 kwie 2013, o 11:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zależy też z iloma oczkami i co ważniejsze korzeniami została posadzona część karpy.
Pozdrawiam Paweł
-
Rozumiem,że 4 letnie sadzonki są w doniczkach.Zajmie trochę czasu,zanim korzenie się rozrosną i karpa wzmocni się na tyle,żeby wydała plon.Nawet,jeśli są to sadzonki pozyskane przez podział karp wykopanych jesienią ,to też powinny być zostawione w spokoju przez 2 lata.
Chcę przesadzić rabarbar Lider na nową działkę dlatego mam pytanie,czy ziemię trzeba wymieszać wcześniej z nawozem lub granulowanym obornikiem??Bo posiadam granulowany bydlęcy ale nie wiem czy się nada..
Pozdrawiam Ewa
- pawelp1320
- Od: 1 kwie 2013, o 11:42
Daj mu pod nogi obornik, tzn. wykop dołek (dość głęboki) wrzuć obornik i przysyp go ok. 15 cm ziemi po czym na to wsadzasz rabarbar.
Pozdrawiam Paweł
- grazka100
- 500p
- Od: 25 paź 2010, o 10:39
Podlałam dzisiaj mojego dwulatka z nasion rozmoczonym w wodzie kurzeńcem w granulkach. Mam nadzieję, że mu krzywdy nie zrobiłam. Wychodzi z ziemi, ale jest "drobnej budowy"
Ten, który został w doniczce wygląda na dorodniejszy egzemplarz. Na razie go nie podlewałam kurzeńcem, ale zastanawiam się nad tym.
Jak sądzicie?
Ten, który został w doniczce wygląda na dorodniejszy egzemplarz. Na razie go nie podlewałam kurzeńcem, ale zastanawiam się nad tym.
Jak sądzicie?
Nawozicie już swoje Rabarbary?
- majalis2013
- 500p
- Od: 20 mar 2013, o 08:10
-
to trzeba mieć garść jak King Kong.majalis2013 pisze:Mój już jak co roku dostał garść suszonego obornika.
http://poradnikogrodniczy.pl/obornik.phpSuszonym obornikiem można nawozić wszelkie rośliny ozdobne, trawy, drzewa i krzewy owocowe, oraz warzywa. W zależności od wymagań pokarmowych poszczególnych roślin, stosuje się od 0,5 do 1 litra nawozu na 1m? powierzchni gleby.