Ogrzewanie tunelu foliowego

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogrzewanie tunelu foliowego - Nagrzewnice wodne ?!

Post »

Myślę, że powinieneś równolegle ( bądź szeregowo) dołączyć drugi wentylator, aby obniżyć temperaturę tłoczonego powietrza względnie zmniejszyć moc nagrzewnicy, o ile to możliwe, aby powietrze miało niższą temperaturę.
Dziurki nieco w dół, aby dodatkowo zbijały ciepłe powietrze z góry na dół. Jednak największy wylot ciepłego powietrza powinien być na końcu tunelu.
x - e-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 17 lut 2015, o 20:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pomidorowy szał podfoliowy cz.1

Post »

Czy ktoś z Was podgrzewał tunel foliowy nocami np: farelką aby utrzymać temperaturę powyżej 12 stopni? ;:3 Ja mam zamiar w tym roku właśnie dogrzewać nocami zwłaszcza na początku, kiedy noce są jeszcze zimne a takie w naszym kraju potrafią być i w czerwcu. Nie jest to taka kosztowna sprawa gdyby ogrzewać np: farelką ( 2 kW) z ustawieniem czasu włączania i wyłączania ( 15 minut grzania i 10 minut niegrzania) podczas taryfy nocnej od godz. 22.00 - 5.00, tak aby utrzymać w nocy temp. minimalną z przedziału 12-15 stopni. Wychodzi to za noc ok 2.65 zł jeden cykl grzewczy, a na 31 dni ogrzewania wychodzi 81.50zł. Gdyby poranki były również zimne można przedłużyć cykl do godz np 7.30, a wtedy koszt nieznacznie wzrośnie. Czytam w wielu wątkach o dogrzewaniu farelkami podczas przymrozków, ale nigdzie nikt nie napisał np. jak ją ustawia tzn. na jakiej wysokości? Czy na poziomie sadzonek a strumień ciepła ustawiony na ścieżkę, czy na jakimś podwyższeniu mp: na skrzynce drewnianej, aby zminimalizować niebezpieczeństwo poparzenia najbliżej rosnących roślin? Chciałabym skosztować moich pomidorów nieco wcześniej a zwłaszcza odmian, które poznałam dzięki temu forum a wiele z nich otrzymałam od wspaniałych darczyńców ;:180 Mój tunel ma wymiar 6/3 m i myślę, że 1 farelka da radę. Co o tym myślicie?
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Najważniejsze jest aby mieć tunel z podwójną folią, najlepiej po bokach folię pęcherzykową , a na górę cienką do podwieszania, bo inaczej ciepło ucieknie. Farelkę najlepiej umieścić pół metra od sufitu , aby dodatkowo ciepłe powietrze z góry, bo ciepło się unosi, z powrotem kierować po przez jej wentylator w dół wraz go podgrzewaniem. Możesz tak skierować strumień powietrza, aby odpowiednio wymusić, żeby była wymiana w całym tunelu. Ja mam nagrzewnice wodne, które dmuchają na 15 metrów w dal i oczywiście także nieco w dół. Obrazek
D3flo
200p
200p
Od: 2 cze 2013, o 10:41

Post »

W zeszłym roku dogrzewałem dwoma farelkami tunel też właśnie o zbliżonych rozmiarach 6x3.
Dwoma, bo jedna farelka nie wystarczała. Farelka nie ma niestety takiej siły nadmuchu by cyrkulować powietrze w całym tunelu. Ustawiałem je bezpośrednio na ziemi tuż przy wejściach skierowane do środka, trzeba uważać ażeby nie poparzyć pomidorów, ale na tym etapie nie są jeszcze duże. Sprawdziło się to bo różnica temperatur to ok. 12°C nawet przy gruntowych przymrozkach, ale na wejścia gdzie jest duża nieszczelność nałożyłem jeszcze włókninę. Co do kosztów zużycia prądu to nie było aż tak wielkich różnic, może dlatego że było to jedynie okresowe interwencyjne dogrzewanie które trwało 3-4 noce
Rolnik ciągle żyje w strachu, nad warsztatem nie ma dachu.
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Re: Ogrzewanie tunelu foliowego - Nagrzewnice wodne ?!Farelki?

Post »

Nieco taniej, bo chyba dwa razy, jest dogrzewanie gazowe, też przed przymrozkami mam takie promienniki na butle gazowe o mocy do 4,5kW i od trzech do sześciu wystarczy takich promienników na tunel foliowy o powierzchni 330m2, aby ochronić przed przemarznięciem. Ale to tylko na sporadyczne przymrozki.
x - e-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 17 lut 2015, o 20:33

Post »

Dziękuję wszystkim za rady. O podwójnej folii nie pomyślałabym bez Was. Już mam upatrzoną folię bąblową, obłożę boki, zabezpieczę drzwi i od środka zrobię podwieszany sufit -tak jak radzicie. Myślę o dogrzewaniu stałym, nie tylko w razie przymrozków. Na początku spróbuję z jedną farelką. Robiłam w ubiegłym roku gardem-party w namiocie 9/3m dogrzewanym jedną farelką-nadmuch był ustawiony na skrzynce w jednym końcu namiotu i skierowany pod stół o długości 7m. Ciepło było odczuwalne w drugim końcu namiotu, a wszystkim gościom siedzącym przy stole było ciepło w nogi. Był to koniec sierpnia i godziny wieczorne, więc temperatura powietrza była nie wyższa niż 15 stopni, a ściany namiotu nieszczelne. Może jeśli dobrze uszczelnię tunel da się podnieść temperaturę wewnątrz o parę stopni jedną farelką. Jeśli nie da rady pomyślę o innym źródle ciepła. Koniecznie chcę mieć dojrzałe pomidory choćby 2 tygodnie wcześniej. Zobaczymy co z tego wyjdzie, ale już sama perspektywa takiej zabawy napawa mnie szczęściem :heja
peloponez
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 16 mar 2015, o 22:28

Post »

Szanowne koleżanki i koledzy

To mój pierwszy post tutaj więc przy okazji wszystkich pozdrawiam. Mam takie pytanie które może nie do końca pasuje do tego wątku ale nie chcę zakładać nowego. Mianowicie czy ktoś się może orientuje jaka może być temperatura nocą w tunelu foliowym nieogrzewanym takim typowym ogrodniczym 30m x 7m x 3m jeśli temperatura powietrza będzie oscylować w granicach 10stopni C? Dodam, że w dzień w tunelu jest w granicach 30-35 stopni. Czy da się tę temperaturę jakoś w prosty sposób podwyższyć (nocą)? Np okładanie boków folią bąbelkową?
luk78
50p
50p
Od: 11 mar 2010, o 19:50

Post »

Do rana temperatura w tunelu będzie taka jak na zewnątrz.
peloponez
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Folia pompowana i inne cuda nic nie pomoże? Tylko dogrzewanie tunelu piecem?

Jeszcze jedno pytanie - czy da się własnym sumptem wykonać w niedrogi sposób wentylację dachową w tunelu z folią pompowaną? Ewentualnie jak rozwiązać problem wychładzania/wentylacji małym kosztem? Słyszałem też, że warto stosować zacienienie na dachu?
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

peloponez podaj jakiej wielkości masz tunel, bo to od tego zależy w jaki sposób rozwiązać technicznie Twoje problemy.
peloponez
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Jeśli zdecyduję się na rozwiązanie bardziej profesjonalne i tunele zblokowane to jeden tunel zblokowany będzie miał 2500m2 (około). Spójrzcie koledzy na dane co do promieniowania słonecznego np dzisiaj w tym rejonie gdzie będą tunele:
http://penteli.meteo.gr/stations/katakolo/
Osiąga 500W/m2 a w styczniu jest tylko 20% słabsze promieniowanie słoneczne. Klimat panujący tam: http://pl.climate-data.org/location/193642/
Czyli naprawdę tylko nocami trzeba trochę dogrzać a sporym problemem może być temperatura w środku - chciałem pociągnąć paprykę aż do końca czerwca (zaczynać zbiory od stycznia)...

Ktoś może podpowiedzieć co do rozwiązań z wentylacją? Tak poza tym to szukam jakiegoś projektanta tuneli zblokowanych foliowych - może ktoś kogoś polecić?
peloponez
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Nikt nic nie podpowie? To gdzie stanie tunel w zasadzie można pominąć - jedyna różnica to brak śniegu no i upały latem...
marcinbb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2015, o 13:22

Post »

Wentylacja wystarczy byle jaki rekuperator i masz załatwiony temat wilgoci i odzysku ciepła ze zużytego powietrza, co znacznie zmniejsza koszty ogrzewania. A i w nocy z 10oC zrobi się 15oC praktycznie za nic. Wystarczy tylko dobrać ilość wymiany powietrza 200m3/h czy też więcej koszty średniej klary rekuperatora 1000e ale w Polsce spokojnie można znaleźć i taki za 500e który sprawdzi się w południowych klimatach.

Ogrzewanie Pompa Ciepła powietrze powietrze ( klimatyzacja z funkcją pompy ciepła ) przy pd. klimacie z 1kW prądu uzyskasz 4kW ciepła a jedziesz na układzie niskotemperaturowym więc znacznie niższe koszty ogrzewania w połączeniu z rekuperatorem idealny komplet.

Zdanie wielokrotnie złożone bez przecinków, to bełkot!. Prosimy o poprawną pisownię, pomid.
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”