Lilie z nasion .
- garden11
- 1000p
- Od: 3 gru 2014, o 10:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Nasiona lilii
Wiesiu, a martagony jak siać? Wysiałam we woreczkach wszystkie jednakowo hmmm a teraz mam wątpliwości co z tymi martagonami one najpierw cebulkę tworzą tak?
- wisia7
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lut 2012, o 18:14
- garden11
- 1000p
- Od: 3 gru 2014, o 10:16
Dzięki, u mnie w woreczkach więc czekam na mini cebulki:)
- baudolino
- 50p
- Od: 11 mar 2009, o 17:05
U mnie po trzech tygodniach wykiełkowały nasiona, które sama zbierałam. Mam las szczypiorku, powiedzcie kiedy będą cebulki?
Wsadziłam też do ziemi łuski lilii drzewiastej jakieś dwa tygodnie temu no i czekam. Oczywiście nie wiem jaka to odmiana. Jeszcze u mnie nie kwitła. Latem może uda się zrobić zdjęcie do identyfikacji?!
Wsadziłam też do ziemi łuski lilii drzewiastej jakieś dwa tygodnie temu no i czekam. Oczywiście nie wiem jaka to odmiana. Jeszcze u mnie nie kwitła. Latem może uda się zrobić zdjęcie do identyfikacji?!
Katarzyna
Mnie się niestety nie udało wyhodować lilii. Chyba zbyt mokry teren.
- esony1
- Od: 27 lis 2010, o 20:09
Wyszły mi z ziemi ( trzymam na dworze w skrzynce ) martagony od Mirzana, nasiona kupiłam w zeszłym roku .... hmmmm...... mają po jednym liściu ..... zastanawiam się co dalej ??? trzymać w skrzynce jeszcze rok ( balkonowa skrzynka kwiatowa, taka potrójna ), nieokrywane ..... co dalej ?
pozdrawiam
Edyta
Edyta
- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
A ja trzymam w tunelu foliowym ubiegłoroczne wysiane zimą 2014. Już rosną.
Mam też swoje nasiona lilii azjatyckich i chyba orientalnych. Wysieję na rozsadnik lub do doniczek dopiero po "zimnych ogrodnikach". Ciekawe, czy do jesieni zdążą ładnie urosnąć. Najwyżej na zimę doniczki przestawię do tunelu foliowego
Mam też swoje nasiona lilii azjatyckich i chyba orientalnych. Wysieję na rozsadnik lub do doniczek dopiero po "zimnych ogrodnikach". Ciekawe, czy do jesieni zdążą ładnie urosnąć. Najwyżej na zimę doniczki przestawię do tunelu foliowego
Siej już teraz,najwyższa pora.Jeśli masz namiot foliowy,to większość zakwitnie w roku przyszłym,
o ile już zasiejesz.
o ile już zasiejesz.
- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Mirzan- wczoraj chwilę czasu znalazłam i posiałam lilie do doniczek.
Stoją w tunelu foilowym
Stoją w tunelu foilowym
Podziwiam,że Wam się chce w to bawić Wole kupić cebulki i szybko cieszyć się kwiatami. Jeszcze rozmnażania z cebulek bym się podjęła sadząc je odrazu do gruntu ale nasionka to ogrom pracy i test na cierpliwość.
Z liliami tak jak z dziećmi.Można adoptować gotowe,podchowane,a każdy woli własne, małe, zasmarkane,lucyna78 pisze:Podziwiam,że Wam się chce w to bawić Wole kupić cebulki i szybko cieszyć się kwiatami. Jeszcze rozmnażania z cebulek bym się podjęła sadząc je odrazu do gruntu ale nasionka to ogrom pracy i test na cierpliwość.
obsikane i jeszcze coś gorszego.Przecież to się nie kalkuluje,mieć swoje.A ile się trzeba narobić,a to uszka
doprawić,nosek wyprofilować, a nauczyć,aby nie wrzeszczało.
Zwłaszcza jak ta roślinka jest taka piękna i pachnąca!
Kolejny rok "nasion" od Mirzana w moim ogródku. Siane w styczniu 2013, ten rok to ich drugie kwitnienie. W porównaniu z pierwszym poszły w górę i mają od 2 do 6-7 kwiatów na łodydze zamiast jednego. Wielkość kwiatów też jakby pokaźniejsza
Dziękuję Mirzan!
Nie wiem czy to często się zdarza, wśród moich jest jak na razie jedna:
Kolejny rok "nasion" od Mirzana w moim ogródku. Siane w styczniu 2013, ten rok to ich drugie kwitnienie. W porównaniu z pierwszym poszły w górę i mają od 2 do 6-7 kwiatów na łodydze zamiast jednego. Wielkość kwiatów też jakby pokaźniejsza
Dziękuję Mirzan!
Nie wiem czy to często się zdarza, wśród moich jest jak na razie jedna: