Borówka amerykańska - 5 cz
- tomekb1
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 30 gru 2012, o 18:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Borówka amerykańska - 5 cz
Poproszę o pomoc w rozszyfrowaniu odmiany.
Wśród różnych odmian borówek mam jedną, która szczególnie mi smakuje.
Z tego co mogę o niej powiedzieć, to ma jasne pędy, owoce nie spłaszczone, wręcz okrągłe i bardzo charakterystyczny biało-różowy miąższ.
Mam miejsce jeszcze na kilka krzewów i chętnie bym dokupił właśnie te krzewy.
Wśród różnych odmian borówek mam jedną, która szczególnie mi smakuje.
Z tego co mogę o niej powiedzieć, to ma jasne pędy, owoce nie spłaszczone, wręcz okrągłe i bardzo charakterystyczny biało-różowy miąższ.
Mam miejsce jeszcze na kilka krzewów i chętnie bym dokupił właśnie te krzewy.
Pozdrawiam
Tomek
Tomek
Może pora dojrzewania by pomogla.
Jak nie zalezy Ci na dużych krzakach to zrób odkłady
Jak nie zalezy Ci na dużych krzakach to zrób odkłady
Pozdrawiam. Ewa
- kanclerz
- 500p
- Od: 15 lip 2012, o 13:59
Proponował bym 3 opryski magnezem ale w stężenie 0.5%,magnez jest antagonistą w pobieraniu innego pierwiastka(nie będę się szerzej wypowiadał na ten temat).Neki pisze:z forum czytałem że nawożenie borówki to
10 dkg saletry amonowej (czyli 2 łyżeczki stołowe płaskie)co miesiąc od kwietnia do czerwca ale nie póżnej niż na początku
Stężenie 2% magnezu w Lipcu
A po owocowaniu 2 razy saletrę potasową 5 dkg na 10 litrów wody do końca sierpnia
jak nie to poprawić mnie
-
- 100p
- Od: 27 sty 2014, o 10:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mam sadzonki 2 letnie sadzone z 2 tygodnie temu,
Tak jak by teraz nawieść bo zakładam że teraz bardzo potrzebują azotu i dam 5 g saletry amonowej na 10 litrów wody
i 5 litrów na krzak lunąć a potem jak dawać siarczan amonowy żeby nie przedobrzyć ?
Przepraszam za głupie pytanie ale dopiero się uczę o uprawie borówki
Tak jak by teraz nawieść bo zakładam że teraz bardzo potrzebują azotu i dam 5 g saletry amonowej na 10 litrów wody
i 5 litrów na krzak lunąć a potem jak dawać siarczan amonowy żeby nie przedobrzyć ?
Przepraszam za głupie pytanie ale dopiero się uczę o uprawie borówki
- tamburyn
- 200p
- Od: 8 gru 2014, o 10:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jeszcze raczej za wcześnie na nawożenie.
W połowie kwietnia możesz zacząć- tak przynajmniej wynika z opisów.
Piotrek
-
- 100p
- Od: 27 sty 2014, o 10:55
KaLo
Nawozy trzeba rozsiać wokół krzewu w promieniu 25-50 cm .pierwsza dawka 1,6 g siarczanu amonowego,2 i 3 ,po 3,8 g tegoż.Jeśli ściółkowane jest trocinami ,to dawka zwiększona o 50-100%.
Saletra amonowa zawiera 34% czystego składnika,a siarczan amonowy 20%
Nie rozumiem tego dawkowania proszę cie napisz czytelnie
to lepiej kupić też siarczan potasu i magnezu prawda niż saletrę czy się mylę
Nawozy trzeba rozsiać wokół krzewu w promieniu 25-50 cm .pierwsza dawka 1,6 g siarczanu amonowego,2 i 3 ,po 3,8 g tegoż.Jeśli ściółkowane jest trocinami ,to dawka zwiększona o 50-100%.
Saletra amonowa zawiera 34% czystego składnika,a siarczan amonowy 20%
Nie rozumiem tego dawkowania proszę cie napisz czytelnie
to mam czas na kupienie siarczanu amonu i wysianie ale kiedy skoro siarczan działa wolniej a saletra szybciejtamburyn pisze:Jeszcze raczej za wcześnie na nawożenie.
to lepiej kupić też siarczan potasu i magnezu prawda niż saletrę czy się mylę
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
25.03 o 10:47 napisałem o terminach nawożenia .Wzór na pole koła to pi x R*2,czyli koło o średnicy 0,55 m ma powierzchnię 3,14 x 0,55 x0,55 = 0,95 m2.
Teraz zauważyłem,że w książce jest pomyłka.Podana ilości dotyczą czystego składnika.Ponieważ siarczan amonowy zawiera 20% azotu,więc ilość nawozu to 15-25 g/m2.Jeśli podzielimy na dawki w stosunku ilościowym 1:2:2 to minimalne nawożenie będzie 3g, 6g, 6 g ,a maksymalne 5g, 10g, i 10 g/m2.
Proszę moderatora o usunięcie z postu napisanego o 10:47 zdania:
Teraz zauważyłem,że w książce jest pomyłka.Podana ilości dotyczą czystego składnika.Ponieważ siarczan amonowy zawiera 20% azotu,więc ilość nawozu to 15-25 g/m2.Jeśli podzielimy na dawki w stosunku ilościowym 1:2:2 to minimalne nawożenie będzie 3g, 6g, 6 g ,a maksymalne 5g, 10g, i 10 g/m2.
Proszę moderatora o usunięcie z postu napisanego o 10:47 zdania:
.pierwsza dawka 1,6 g siarczanu amonowego,2 i 3 ,po 3,8 g tegoż
- tamburyn
- 200p
- Od: 8 gru 2014, o 10:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
kaLo, pąki u mnie nabrzmiałe jak - zatem już nawozić?
Nie za wcześnie jednak?
Pąki są nabrzmiałe, ale liście jeszcze nie wystartowały. Trochę się obawiam, że może przymrozić. Czy nie ma to znaczenia?
Nie za wcześnie jednak?
Pąki są nabrzmiałe, ale liście jeszcze nie wystartowały. Trochę się obawiam, że może przymrozić. Czy nie ma to znaczenia?
Piotrek
- Xeper
- 100p
- Od: 27 maja 2014, o 16:09
Znalazłem jeszcze coś takiego. Ilości nawożenia dla plantacji produkcyjnej, przy założenie 3300 roślin na 1 hektarze.
Jeśli chodzi o nawożenie posypowe, dostarczające najwięcej NPK, po przeliczeniu na 1 roślinę wychodzi:
- początek wegetacji: 45g nawozu wieloskładnikowego (12-11-18 + 3MgO + mikro)/roślinę + 30g siarczanu amonu/roślinę
co daje w przeliczeniu na poszczególne pierwiastki: 11,5gN + 5gP + 8gK + 1,5gMg + mikro
- koniec kwitnienia: 30g nawozu wieloskładnikowego (12-11-18 + 3MgO + mikro)/roślinę + 30g siarczanu amonu/roślinę
co daje w przeliczeniu na poszczególne pierwiastki: 9,5gN + 3,5gP + 5,5gK + 1gMg + mikro
- początek zbiorów: 45h saletra potasowo wapniowa (14N+24K2O+12CaO)/roślinę
co daje w przeliczeniu na poszczególne pierwiastki: 6,5gN + potas i wapń
Sumując, jeśli chodzi o sam azot wychodzi, że wg. tego przepisu dostarczamy 27gN w trzech dawkach co jest moim zdaniem zbieżne z tym co napisał KaLO.
Jeśli chodzi o 3 dawkę nawożenia, to myślę , że można ją zastąpić mieszaniną siarczanu amonu (ca. 30g) z dodatkiem siarczanu potasu. Pytanie tylko co z wapniem i jego wpływem na podniesienie pH...
Jeśli chodzi o nawożenie posypowe, dostarczające najwięcej NPK, po przeliczeniu na 1 roślinę wychodzi:
- początek wegetacji: 45g nawozu wieloskładnikowego (12-11-18 + 3MgO + mikro)/roślinę + 30g siarczanu amonu/roślinę
co daje w przeliczeniu na poszczególne pierwiastki: 11,5gN + 5gP + 8gK + 1,5gMg + mikro
- koniec kwitnienia: 30g nawozu wieloskładnikowego (12-11-18 + 3MgO + mikro)/roślinę + 30g siarczanu amonu/roślinę
co daje w przeliczeniu na poszczególne pierwiastki: 9,5gN + 3,5gP + 5,5gK + 1gMg + mikro
- początek zbiorów: 45h saletra potasowo wapniowa (14N+24K2O+12CaO)/roślinę
co daje w przeliczeniu na poszczególne pierwiastki: 6,5gN + potas i wapń
Sumując, jeśli chodzi o sam azot wychodzi, że wg. tego przepisu dostarczamy 27gN w trzech dawkach co jest moim zdaniem zbieżne z tym co napisał KaLO.
Jeśli chodzi o 3 dawkę nawożenia, to myślę , że można ją zastąpić mieszaniną siarczanu amonu (ca. 30g) z dodatkiem siarczanu potasu. Pytanie tylko co z wapniem i jego wpływem na podniesienie pH...
Ten rok jest rokiem wielkiej nauki. Wiem, że nic nie wiem ;)
- Ketmia
- Od: 23 cze 2006, o 10:57
Czyli wg tego co napisał KaLo, licząc to na łyżki, maksymalne nawożenie siarczanem amonu to będzie 1 płaska łyżka kwiecień, 2 pł. ł. maj i 2 pł. łyżki czerwiec (na m2). Czy tak?
Wg tej tabeli jest znacznie więcej.
Wg tej tabeli jest znacznie więcej.
Moim zdaniem wapnia w sumie w stosunku do siarki jest tam tyle co kot napłakałXeper pisze: Pytanie tylko co z wapniem i jego wpływem na podniesienie pH...
- Xeper
- 100p
- Od: 27 maja 2014, o 16:09
Fakt, CaO byłoby ok 5g na roślinę... Borówce wapń jest potrzebny, także to chyba nie jest zły pomysł, żeby go trochę dostarczyć...
BTW, moj Chandler na dzień dzisiejszy...
BTW, moj Chandler na dzień dzisiejszy...
Ten rok jest rokiem wielkiej nauki. Wiem, że nic nie wiem ;)
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
tamburyn wiem tyle samo co wszyscy.Tak napisano w książce,że są to optymalne terminy nawożenia.Pytanie tylko,czy przyroda wystartowała w optymalnym terminie?Ptaki przylatują ,żaby całymi stadami wędrują do sadzawek,żeby śpiewać serenady.Jest koniec marca i jeszcze ponad miesiąc,kiedy mogą wyskoczyć kilkustopniowe mrozy.Mogą ,ale nie muszą.
Xeper, Ketmia te ilości dotyczą intensywnej ,towarowej produkcji.W warunkach amatorskich ,nawet nie zbliżymy się do takich plonów.
Xeper, Ketmia te ilości dotyczą intensywnej ,towarowej produkcji.W warunkach amatorskich ,nawet nie zbliżymy się do takich plonów.