Jagoda kamczacka cz. 2
-
- 100p
- Od: 3 kwie 2013, o 16:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Jagoda kamczacka cz. 2
U mnie też pojawiają się paki kwiatowe. Przy okazji sprawdziłam i mam 2 kariny. Jakie inne odmiany mogę posadzić do takiego towarzystwa?
Asia
Ja mam Duet i Karinę,jak kupowałam w szkółce to powiedzieli,że to dobry zestaw
Pozdrawiam Ewa
Nie wiem jakie odmiany mam, może mi ktoś pomóc ustalić ? Mogę wrzucić zdjęcia
- seedkris
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Czy jest dobry czas na pierwsze nawożenie? Czy czekać do kwitnięcia? Jakie nawozy stosujecie?
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
- Dorja
- 500p
- Od: 23 wrz 2014, o 08:45
Trzyletni koński obornik, podsypałam w tygodniu. To mój pierwszy rok z tymi roślinami. Mówi się, że nie są wymagające, ale ja tam wolę all inclusive niż fast food, myślę że rośliny również
Sąsiedzi wsadzili je tak, jak stały w to, co było na działce- glina pierwszy sort. Różnice widać już po pierwszych lisciach. Odmiany te same.
Sąsiedzi wsadzili je tak, jak stały w to, co było na działce- glina pierwszy sort. Różnice widać już po pierwszych lisciach. Odmiany te same.
Katarzyna. Ogród po wiejsku
- Aquaforta
- Od: 26 cze 2012, o 16:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Swoim jagodom podszykowałam ziemię- dołki z ziemią ogrodniczą, torfem i kompostem. Na jesieni sporo drzewnego popiołu, na zime sosnowe igliwie. Wydaje mi się, że w pierwszych dwóch latach jedzenie mają pod nogami, dokarmiać można jak będą ciut starsze.
Moja karina jeszcze nie zamierza otwierać pączków- w przeciwieństwie do odmian rosyjskich.
Pozdrawiam
Gosia
Moja karina jeszcze nie zamierza otwierać pączków- w przeciwieństwie do odmian rosyjskich.
Pozdrawiam
Gosia
Pozdrawiam
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 16 cze 2014, o 22:20
U mnie (okolice Legnicy) Atut w pełni kwitnienia, Duet zaczynają pojedyncze kwiaty się pokazywać podobnie jak u Wojtka. W tym roku chcę dokupić kilka odmian kanadyjskich, choć niestety ciężko z ich dostępnością
Poszukuję takich odmian jak: Aurora, Borealis, Honeybee, Indygo Gem, Tundra oraz rosyjskiej: Jugana (odmiana licencjonowana).
Znalazłem też informację, iż odmiana Ruben ma bardzo słodkie owoce przypominjące smakiem borówkę amerykańską, może ktoś z Was posiada takową odmianę i jest w stanie obiektywnie coś powiedzieć o tej odmianie?
Poszukuję takich odmian jak: Aurora, Borealis, Honeybee, Indygo Gem, Tundra oraz rosyjskiej: Jugana (odmiana licencjonowana).
Znalazłem też informację, iż odmiana Ruben ma bardzo słodkie owoce przypominjące smakiem borówkę amerykańską, może ktoś z Was posiada takową odmianę i jest w stanie obiektywnie coś powiedzieć o tej odmianie?
Pozdrawiam, Damian.
- Dorja
- 500p
- Od: 23 wrz 2014, o 08:45
Aurora i Borealis można dostać u p. T. Kusibaba, info w necie. Też się na nie zasadziłam, i chętnie poczytam jak to jest z ich smakiem.
Katarzyna. Ogród po wiejsku
- Balykan
- 200p
- Od: 8 paź 2013, o 11:33
Ja jakiś tydzień temu dosadziłem Borealis do kolekcji (Nimfa, Leningradskij Velikan, Duet, Morena, Wojtek). Niestety Aurory nie dostałem, bo też bym zamówił. Borealis mikra, ale będzie kwitła, więc może napiszę jak to jest z jej smakiem i czy przebije mojego ulubionego L.Velikana.
Co do nawożenia, to ja standardowo przy sadzeniu mieszam z dobrą ziemią (workowaną) i moją rodzimą odrobinę granulowanego obornika i kompostu, no i z wierzchu jeszcze podsypuję tym obornikiem z lekka. Robię tak z każdą rośliną, którą sadzę na działce, ale u mnie piasek i glina, więc trzeba więcej nawozić i mniejsze ryzyko spalenia roślin. Jagody po takiej kuracji startowej rosną jak szalone, zresztą inne rośliny też. Potem od czasu do czasu sypię tym obornikiem, czasem jakąś azofoską też podsypuję. One są ponoć bezobsługowe, ale widzę, że im służy ten obornik i azofoska.
Co do nawożenia, to ja standardowo przy sadzeniu mieszam z dobrą ziemią (workowaną) i moją rodzimą odrobinę granulowanego obornika i kompostu, no i z wierzchu jeszcze podsypuję tym obornikiem z lekka. Robię tak z każdą rośliną, którą sadzę na działce, ale u mnie piasek i glina, więc trzeba więcej nawozić i mniejsze ryzyko spalenia roślin. Jagody po takiej kuracji startowej rosną jak szalone, zresztą inne rośliny też. Potem od czasu do czasu sypię tym obornikiem, czasem jakąś azofoską też podsypuję. One są ponoć bezobsługowe, ale widzę, że im służy ten obornik i azofoska.
- corazonbianco
- Od: 1 kwie 2012, o 11:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A czy on prowadzi sprzedaż detaliczną?Dorja pisze:Aurora i Borealis można dostać u p. T. Kusibaba, info w necie. Też się na nie zasadziłam, i chętnie poczytam jak to jest z ich smakiem.
Nie lubię hortensji, zimy i śniegu oraz pastelowych kolorów w ogrodzie.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 16 cze 2014, o 22:20
Zakup w doniczkach minimum po 50 sztuk z odmiany, dzwoniłem do nich i niestety nie ma wyjątków, chciałem przyjechać osobiście po odbiór ale Pani w słuchawce stwierdziła, że tylko takie ilości jak napisali na stronie wchodzą w grę w ostateczności można się skrzyknąć i zrobić zakupy grupowe, tylko trzeba znaleźć odpowiedniego człowieka co po 1. nie oszuka a po 2 zechce mu się bawić w rozsyłanie sadzonek.
Pozdrawiam, Damian.
-
- 50p
- Od: 8 paź 2013, o 13:47
Może warto ich zapytać komu to sprzedawali w Waszych stronach i poprosić o podanie adresu. Raz że będzie bliżej, a dwa może odkryjecie nową szkółkę i zakupicie coś jeszcze przy okazji.
------------------------------------------
Pozdrawiam
Pozdrawiam