Słoneczne rabaty

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Słoneczne rabaty

Post »

Witajcie :wit
Coś się zapodziałam między waszymi ogrodami i brakło mi czasu na ogarnięcie własnego wątku. Jakby tego było mało tak musiał iść wczoraj do dentysty z moim 5-latkiem. Miał być zwykły przegląd i kontrola wychodzących nowych zębów, a pani stomatolog znalazła jeden jedyny maleńki ubytek i postanowiła go rozwiercić i napakować plombom :roll: . Nawet nie wiedziałam, że teraz dzieciom proponują kolorowe wypełnienia. Młody dostał wybór kolorowych plomb, popatrzył z powagą i lekkim powątpiewaniem na dentystkę i z kamienną miną odpowiedział, że poprosi białą plombę, bo tylko taka pasuje do zębów (takie duże, a nie wiedzą :lol: ) Mina lekarki i asystentki bezcenna ;:306 :;230
Z prac ogrodniczych znalazłam sobie możliwość pogrzebania w ziemi za sprawą nawożenia. Podsypałam róże i powojniki ;:108 Najgorsze jest to, że wszędzie robi się paskudna susza. Nie sadziłam, że będę tęskniła za deszczem :roll: Szkoda, że mieszkacie tak daleko, bo chętnie bym się zgodziła być pomocnikiem ogrodnika przy waszych ogrodach ;:108
Rozanka, czytałam gdzieś, że pod lilie można normalnie robić piaskowy drenaż (tzn mieszać ziemię z piaskiem, żeby woda nie stała w cebulach)
Agnieszko, sasanki wysiewałam jesienią 2013 roku. Po prostu wrzuciłam do ziemi nasionka z moich już kwitnących sasanek i stwierdziłam, że jak mają być to będą. Wcześniej próbowałam wysiewać z kupionych nasion z marnym efektem ;:222 Jak już wspominałam te sieweczki będą kwitły po raz pierwszy więc sama jestem ciekawa kolorów. Z tych starszych okazów mam fioletowe, czerwone, białe, trafiła się nawet jedna sasanka pełna :tan
BlueAnna, cieszę się, że mogłam pomóc ;:168
Aika, witam cię serdecznie :wit I zapraszam przy wolnej chwili do odwiedzania mojego pseudo ogrodu :lol:Większość roślin jest u mnie dopiero drugi rok, w tym roku więc wychodzą ze żłobka i może nawet zaczynają etap przedszkolny..
Alu, czekam na te sasanki jak głupia. A pomyśleć, że kiedyś za nimi nie przepadałam ;:224 U mnie od dwóch dni temperatura nie spada poniżej 2 stopni, i według prognoz nie powinno być przymrozków w najbliższym czasie.
Soniu, Aneczko, Dorotko, Jolu i oczywiście Alu, chętnie bym wam użyczyła moich podrapanych rąk do ciężkiej, ogrodowej pracy. Gorzej raczej nie powinno być :;230 Powiem wam szczerze, że narzekamy czasem na nadmiar roboty, ale po takim przepracowanym dniu to niby ręce wiszą do kolan, ale człowiek jest mega szczęśliwy i jakiś taki mniej toksyczny dla otoczenia ( ja tak mam ;:224 )
Tulap, nie ma możliwości pstrykać portretów, bo krokusy żyją w stadach ;:306 Większość już przekwita..Teraz liczę na drugą falę..
Camellia, zamawiałam z lilypolu promocyjną paczkę z wiosennymi cebulami. Wsadziłam łącznie ponad 300 cebulek: krokusów, szafirków, szachownic i nawet dwie cesarskie korony, które też przetrwały i zaczynają wychodzić.
Sonia(Zosiu?), ślimaki potrafią się schować głęboko w ziemi.. nawet do 0,5 m :shock: Dlatego nie straszne im najgorsze mrozy. Zaczęłam u siebie dokarmianie tych "uroczych" stworzeń. Wczoraj w strategicznych miejscach podsypałam niebieskie granulki, bo już mi chapsnęły jedną ostróżkę :evil:

Kochani, wieczorkiem obiecuję zdjęcia. Teraz pędzę do królestwa każdej kobiety.. do kuchni :;230
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

No i się dyplomatycznie wykręciła ;:306
Masz rację, szanuj swoje zdrowie, jeszcze ci się przyda :wink:
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No ja się nie wykręcam ;:224 .. a macie jakieś baraki dla niewolników..yyy... to znaczy dla ogrodników? ;:306 ;:306 Bo nie opłaca mi się przyjeżdżać na jeden dzień, a tak to pojadę na "roboty sezonowe" i wrócę na Święta :;230 :;230
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Jakby co to ja mam pokój gościnny :wit zapraszam :tan
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Kochana, ja to nawet mam pokój dla gości, jak jesteś tak chętna charytatywnie popracować nad moją rabata i ścieżką :;230
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dzięki za pomysł z miodunkami leśnymi. ;:196 Werbena wschodzi po dwu miesiącach. ;:oj Pokój gościnny z komputerem i siewkami na parapecie czeka. :)
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Co masz na myśli z drugą falą krokusów?
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Mateuszu drugą falę -czytaj- na krokusy co to Sabinka w styczniu, między śniegami, sadziła. Wylazły z ziemi. Niedługo powinny zakwitnąć. ;:215
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A,chyba że te ;:108
Bo myślałem,że są takie,co później kwitną-jak moja feralna dwudziestka,chyba z liści ozdobna....
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziewczyny, teraz to nie mam się już jak wykręcić.. kiedy pokój gościnny czeka :;230 Szkoda, że nie mieszkamy bliżej siebie.. świetnie byłoby was poznać na żywo ;:196 ;:196 ;:196
Sonia, werbena ładnie wschodzi i to się liczy, kto by patrzył ile jej to zajęło ;:224 :lol: . U mnie jutro wielkie pikowanie. Nareszcie powysadzam heliotrop, lawendę i przerośniętą szałwię :roll:
Tulap, jest dokładnie tak jak pisze Aneczka, moje śniegowe cebulki właśnie poczuły wiosnę i wyłażą im pierwsze zielone wąsy ;:108

Obiecane Zdjęcia.. Przegląd dnia ;:183

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A już niedługo.. zakwitną żółcielki :heja

Obrazek

wychodzą korony..

Obrazek

i poskręcane orliki..

Obrazek

Jackmani wypuścił spore listki

Obrazek

Prymulki..

Obrazek

Obrazek

i "najwiekszy" okaz :lol:

Obrazek

sasankowe kizie mizie ;:167

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

i na koniec: pierwsze żonkile.

Obrazek
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Sabinko jaką Ty masz wiosnę :D Narcyzy cudne,już zakwitły.
Czytam,że będziesz pikować werbenę,ja na swoją wciąż czekam,a nóż widelec się obudzi,a wtedy zatańczę z radości :heja
Krokusami trzeba się nacieszyć,bo szybko przekwitają ;:108

Miłej nocki :wit
Awatar użytkownika
Rozana
1000p
1000p
Od: 20 wrz 2014, o 09:30

Post »

Denerwujesz mnie tymi fotkami. ;:306 Za ładnie masz. :D
Awatar użytkownika
Eliza52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2014, o 11:42

Post »

No i okazało się że wcale nie jesteś taka "wyrobiona" i nici z "prac sezonowych" Sabinko wiosnę masz już cudowną, szczególnie urocze są te "kizie mizie", Czy to prawda że trzeba im dać trochę wapna albo kredy?
Pozdrawiam Ela
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pełną parą kwitki ruszają :tan
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aness, z werbeną jeszcze zaczekam i tak patrząc po jej wielkości to raczej będę ją sadziła w kępach, tak jak sadziłam naparstnice ;:108 . Przepikuję lawendę, heliotrop i szałwię trójbarwną, bo już jej kolejne liście idą i pokłada się w pojemniku ;:131
Martuś, od jutra załamanie pogody..skończy się ładnie i pewnie deszcz do reszty zmasakruje krokusy ;:222 . Ale nie narzekam, ziemia spragniona wody, a ja jakoś tak niechętnie patrzę w stronę konewki.. Jeszcze się nanoszę podczas upalnego (oby) lata ;:108
Eliza, no wiesz.. nie pogrążaj mnie publicznie..tyle co próbowałam udobruchać dziewczyny cobym nie musiała wędrować pół Polski z mojego Podkarpacia na Mazowsze czy jeszcze dalej ;:224 Przyznam, że nigdy nie słyszałam o tym, że sasanki lubią wapienne podłoże... Jakoś tak zawsze rosły całkiem ładnie i zdrowo, więc nie interesowałam się wymogami w uprawie. Nigdy też nic nie sypałam.. tym bardziej, że zaraz obok rosną tulipany i róże.. Ciekawe czy wapno nie zaszkodziłoby towarzystwu?
Tulap, od kilku dni jest tak ciepło, że można zapomnieć o wszelakich kurtkach, kwiatuchy też poczuły temperatury :heja Jutro i w sobotę ma padać, więc będą miały dodatkowy prysznic, a w niedzielę znowu słonecznie ;:3
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”