Moczenie nasion w gorącej wodzie ! Pilne !
Moczenie nasion w gorącej wodzie ! Pilne !
Witam,
mam takie pytanie do was.
Czy mam mieć obawy w stosunku do nasion które w czasie 30min-1h były namaczane w temperaturze min 50'C do ok 60'C, a powinny w wodzie letniej ( przez przypadek dolana gorąca woda do słoiczka ).
Czy takie nasiona będą się nadawały do wysiewu czy będzie konieczne zakupienie nowych ?
Chciałbym zaznaczyć że to był początek namaczania nasion które muszą odstać min 24h.
Proszę o pomoc i z góry dziękuję ;)
mam takie pytanie do was.
Czy mam mieć obawy w stosunku do nasion które w czasie 30min-1h były namaczane w temperaturze min 50'C do ok 60'C, a powinny w wodzie letniej ( przez przypadek dolana gorąca woda do słoiczka ).
Czy takie nasiona będą się nadawały do wysiewu czy będzie konieczne zakupienie nowych ?
Chciałbym zaznaczyć że to był początek namaczania nasion które muszą odstać min 24h.
Proszę o pomoc i z góry dziękuję ;)
Re: Moczenie nasion w gorącej wodzie ! Pilne !
Trudno powiedzieć, ale dla pocieszenia -
moja żona posiała nasiona pomidorów - włozyła do ziemi do kubeczków i kubki włożyła do zimnego piekarnika z włączonym światełkiem (bo cieplej, powinny szybciej wykiełkować itd)
Następnego dnia stwierdziła, że trochę podgrzeje piekarnik, włączyła go na 50*C - miało być na minutę...ale zapomniała wyłączyć. Z dwie, trzy godziny nasiona z ziemią były w takiej temperaturze. Wszystko oczywiście się nagrzało do takiej temperatury. Wszystkie nasiona wzeszły, w tej chwili na parapecie rosną jej ładne siewki, już pojawiają się liście właściwe.
Teoretycznie nie powinno nic z tego wyjść, a jednak
Może i z twoimi nasionami będzie wszystko dobrze
moja żona posiała nasiona pomidorów - włozyła do ziemi do kubeczków i kubki włożyła do zimnego piekarnika z włączonym światełkiem (bo cieplej, powinny szybciej wykiełkować itd)
Następnego dnia stwierdziła, że trochę podgrzeje piekarnik, włączyła go na 50*C - miało być na minutę...ale zapomniała wyłączyć. Z dwie, trzy godziny nasiona z ziemią były w takiej temperaturze. Wszystko oczywiście się nagrzało do takiej temperatury. Wszystkie nasiona wzeszły, w tej chwili na parapecie rosną jej ładne siewki, już pojawiają się liście właściwe.
Teoretycznie nie powinno nic z tego wyjść, a jednak
Może i z twoimi nasionami będzie wszystko dobrze
Mam taką nadzieję.
Wyczytałem że dobrze jest sprawdzić nasiona umieszczając je pomiędzy wilgotnymi wacikami i jeśli w przeciągu 3-5 dni zacznie kiełkować to wszystko okej.
Przetestuje i dam znać, może komuś ta informacja się w przyszłości przyda ;)
Wyczytałem że dobrze jest sprawdzić nasiona umieszczając je pomiędzy wilgotnymi wacikami i jeśli w przeciągu 3-5 dni zacznie kiełkować to wszystko okej.
Przetestuje i dam znać, może komuś ta informacja się w przyszłości przyda ;)
To wcale nie jest jakaś mocno gorąca woda.
A w naturze? Na pewno są nasiona, które w wyższej temperaturze nie tracą zdolności kiełkowania, ale to poza programem
EnterQu życzę powodzenia jeśli to jakieś wartościowe nasiona
A w naturze? Na pewno są nasiona, które w wyższej temperaturze nie tracą zdolności kiełkowania, ale to poza programem
EnterQu życzę powodzenia jeśli to jakieś wartościowe nasiona
Są nasiona,które muszą przejść przez ogień, aby mogły wykiełkować.
Ja kiedyś gdzieś słyszałem że nasiona parzy się w gorącej wodzie żeby wykiełkowały.
Pozsiadam nasiona chińskiej fasoli ozdobnej i chciałem je zakiełkować, jedno nasiono sparzyłem a jedno normalnie odrazu na gazę.
Wykiełkowały obydwa ale to sparzone szybciej i zrobiło się większe.
Niestety potem musiałem wyjechać i nie miał mi kto zadbać o dalszy wzrost roślinek
Pozsiadam nasiona chińskiej fasoli ozdobnej i chciałem je zakiełkować, jedno nasiono sparzyłem a jedno normalnie odrazu na gazę.
Wykiełkowały obydwa ale to sparzone szybciej i zrobiło się większe.
Niestety potem musiałem wyjechać i nie miał mi kto zadbać o dalszy wzrost roślinek
Przedwczoraj ponowiłem eksperyment z fasolą i dzisiaj już kiełkuje ta moczona w gorącej wodzie i jest większa.
Fasola moczona w zimnej wodzie jeszcze nie puściła kiełków.
Co do gorącej wody to zalałem dwie fasole wrzątkiem i trzymałem w tej wodzie ok 10 min.
potem wrzuciłem wszystkie fasole do letniej wody na 12 godz.
Teraz już wszystkie na gazie...
Fasola moczona w zimnej wodzie jeszcze nie puściła kiełków.
Co do gorącej wody to zalałem dwie fasole wrzątkiem i trzymałem w tej wodzie ok 10 min.
potem wrzuciłem wszystkie fasole do letniej wody na 12 godz.
Teraz już wszystkie na gazie...
-
- 100p
- Od: 1 cze 2010, o 12:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Miałem nasiona judaszowca chińskiego które były wysiane w doniczkach, trzymałem je w piwnicy całą zimę. Na wiosnę w okolicach czerwca nic dalej nie wykiełkowało, więc zalałem nasiona w doniczce wrzątkiem prosto z czajnika, po tym wyniosłem na zewnątrz po trzech tygodniach miałem całą kempkę siewek.
To ja wypróbuję tę metodę z tykwami i arbuzami bo strasznie słabo mi kiełkują ...
Pozdrawiam
Daro---
Daro---