Hiacynt - wszystko o uprawie
Re: Hiacynt
Witam .ja dzisiaj kupiłam w Kauflandzie takie niewielkie -ok 12 cm z cebulką hiacynty Mają kwiat jeszcze zielony ,ale na doniczce sa kolory.I tu pytanie -czy mogę je wsadzić teraz do ogródka na jakieś stałe miejsce,zeby tam sobie rozkwitły i zostały do czerwca? Kupiłam też kilka w pełni rozwiniętych dużo większych -co z nimi zrobić?-Czy zostawić je w domu [przesadzić ewentualnie do większej doniczki ] i po przekwitnięciu uciąć kwiat i zasuszyć w tej doniczce a dopiero we wrześniu posadzić do ogródka ,czy mogę razem z tymi mniejszymi posadzić już na miejsce stałe?
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2014, o 19:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Możesz spokojnie wsadzić do ogródka . Będzie Ci tam dłużej kwitł.
Dziękiperla76 pisze:Z tego co widzę to będą kwitły na fioletowo,bądź czerwono (ciemne zabarwienie cebul) i dlatego liście maja ciemniejszy kolor.Moim zdaniem nic się nie dzieje i wszystko jest ok
A to prawda, to zeszłoroczne cebulki i były fioletowe wszystkie
No więc czekam z niecierpliwością i mam nadzieję, że rzeczywiście żyją
Rozumiem,ze wsadzając do ogródka całą cebulę mam zakopać w ziemi?,bo teraz są te cebule całkiem na wierzchu.
- ewa2019
- 1000p
- Od: 6 sty 2012, o 21:42
Moje hiacynty, siedzą w ziemi już 4 rok. Zauważyłam w zeszłym sezonie, mało kwiatków na łodydze, może są głodne albo chore?
Wczoraj byłam na działce i "powtórka" wyszedł hiacynt (10cm wys.) 6 kwiatków, może powinnam je wykopać po przekwitnięciu.
Wczoraj byłam na działce i "powtórka" wyszedł hiacynt (10cm wys.) 6 kwiatków, może powinnam je wykopać po przekwitnięciu.
Pozdrawiam Ewa
- Jolek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
ewa2019 myślę , że dobrze było by je zasilać nawozami aż do okresu zasychania liści. Potem możesz je wykopać i sprawdzić stan cebul i ewentualnie wymienić podłoże. Ja wszystkie swoje cebulowe zasilam jak tylko pokazują się pierwsze liście. Wg mnie po zimie większość składników wokół cebulek jest wypłukana i jeśli rosną przez ileś lat w tym samym miejscu warto je zasilać.
- ewa2019
- 1000p
- Od: 6 sty 2012, o 21:42
Myślę że masz racje,podsypie azofoski lub" powciskam"dookoła cebul obornik granulowany.Dotychczas , wiosną ,posypałam saletrą
amonową ,tylko.
amonową ,tylko.
Pozdrawiam Ewa
- zeberka4
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 sty 2009, o 17:25
Lepiej jeżeli ziemia jest przepuszczalna, jak każdy cebulowiec nie lubi zalewania wodą.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 15 maja 2013, o 07:19
Mam do Państwa pytanie zakupiłam na allegro cebule hiacyntów sztuk 10 w kolorze pomarańczowym. Są to kwiatki, które chcę aby moi uczniowie wręczyli swoim mamą 27 maja w dniu ich święta. Moje pytanie brzmi co zrobić, jak je przetrzymać do tego czasu tak by nie kwitły?. Teraz z cebuli wyrasta zielony pęd, łodyga. Wsadziłam je do lodówki do szuflady na warzywa. Czy to im zaszkodzi? Proszę o pomoc
Koperek2
-
- 500p
- Od: 14 lip 2012, o 23:09
Można prosić o zdjęcie cebul ?koperek2 pisze:Mam do Państwa pytanie zakupiłam na allegrooo cebule hiacyntów sztuk 10 w kolorze pomarańczowym. Są to kwiatki, które chcę aby moi uczniowie wręczyli swoim mamą 27 maja w dniu ich święta. Moje pytanie brzmi co zrobić, jak je przetrzymać do tego czasu tak by nie kwitły?. Teraz z cebuli wyrasta zielony pęd, łodyga. Wsadziłam je do lodówki do szuflady na warzywa. Czy to im zaszkodzi? Proszę o pomoc
pozdrawiam serdecznie Gabrysia
-
- 10p - Początkujący
- Od: 15 maja 2013, o 07:19
Moje cebule wyglądają dokładnie tak samo jak na zdjęciu RAZZIA str. 38. Nie mogę wstawić zdjęcia chwilowy brak aparatu. dziękuję za zainteresowanie. Pozdrawiam
Koperek2