Hiacynt - wszystko o uprawie

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
betiglo
100p
100p
Od: 5 mar 2013, o 17:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Hiacynt

Post »

Witam .ja dzisiaj kupiłam w Kauflandzie takie niewielkie -ok 12 cm z cebulką hiacynty Mają kwiat jeszcze zielony ,ale na doniczce sa kolory.I tu pytanie -czy mogę je wsadzić teraz do ogródka na jakieś stałe miejsce,zeby tam sobie rozkwitły i zostały do czerwca? Kupiłam też kilka w pełni rozwiniętych dużo większych -co z nimi zrobić?-Czy zostawić je w domu [przesadzić ewentualnie do większej doniczki ] i po przekwitnięciu uciąć kwiat i zasuszyć w tej doniczce a dopiero we wrześniu posadzić do ogródka ,czy mogę razem z tymi mniejszymi posadzić już na miejsce stałe?
emalia112
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2014, o 19:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Możesz spokojnie wsadzić do ogródka . Będzie Ci tam dłużej kwitł.
razzia
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 4 kwie 2013, o 09:04

Post »

perla76 pisze:Z tego co widzę to będą kwitły na fioletowo,bądź czerwono (ciemne zabarwienie cebul) i dlatego liście maja ciemniejszy kolor.Moim zdaniem nic się nie dzieje i wszystko jest ok :wink:
Dzięki :)
A to prawda, to zeszłoroczne cebulki i były fioletowe wszystkie :)
No więc czekam z niecierpliwością i mam nadzieję, że rzeczywiście żyją :D
betiglo
100p
100p
Od: 5 mar 2013, o 17:29

Post »

Rozumiem,ze wsadzając do ogródka całą cebulę mam zakopać w ziemi?,bo teraz są te cebule całkiem na wierzchu.
emalia112
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2014, o 19:16

Post »

Tak. Tylko nie otrzepuj ziemi.
Awatar użytkownika
ewa2019
1000p
1000p
Od: 6 sty 2012, o 21:42

Post »

Moje hiacynty, siedzą w ziemi już 4 rok. Zauważyłam w zeszłym sezonie, mało kwiatków na łodydze, może są głodne albo chore?
Wczoraj byłam na działce i "powtórka" wyszedł hiacynt (10cm wys.) 6 kwiatków, może powinnam je wykopać po przekwitnięciu.
Pozdrawiam Ewa
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 maja 2013, o 21:24

Post »

ewa2019 myślę , że dobrze było by je zasilać nawozami aż do okresu zasychania liści. Potem możesz je wykopać i sprawdzić stan cebul i ewentualnie wymienić podłoże. Ja wszystkie swoje cebulowe zasilam jak tylko pokazują się pierwsze liście. Wg mnie po zimie większość składników wokół cebulek jest wypłukana i jeśli rosną przez ileś lat w tym samym miejscu warto je zasilać.
Awatar użytkownika
ewa2019
1000p
1000p

Post »

Myślę że masz racje,podsypie azofoski lub" powciskam"dookoła cebul obornik granulowany.Dotychczas , wiosną ,posypałam saletrą
amonową ,tylko.
Pozdrawiam Ewa
Awatar użytkownika
ewa2019
1000p
1000p

Post »

Jaką ziemię lubi hiacynt? Widzę szyszki dookoła roślin?
Pozdrawiam Ewa
Awatar użytkownika
zeberka4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 17:25

Post »

Lepiej jeżeli ziemia jest przepuszczalna, jak każdy cebulowiec nie lubi zalewania wodą.
koperek2
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 15 maja 2013, o 07:19

Post »

Mam do Państwa pytanie zakupiłam na allegro cebule hiacyntów sztuk 10 w kolorze pomarańczowym. Są to kwiatki, które chcę aby moi uczniowie wręczyli swoim mamą 27 maja w dniu ich święta. Moje pytanie brzmi co zrobić, jak je przetrzymać do tego czasu tak by nie kwitły?. Teraz z cebuli wyrasta zielony pęd, łodyga. Wsadziłam je do lodówki do szuflady na warzywa. Czy to im zaszkodzi? Proszę o pomoc
Koperek2
guru302
500p
500p
Od: 14 lip 2012, o 23:09

Post »

koperek2 pisze:Mam do Państwa pytanie zakupiłam na allegrooo cebule hiacyntów sztuk 10 w kolorze pomarańczowym. Są to kwiatki, które chcę aby moi uczniowie wręczyli swoim mamą 27 maja w dniu ich święta. Moje pytanie brzmi co zrobić, jak je przetrzymać do tego czasu tak by nie kwitły?. Teraz z cebuli wyrasta zielony pęd, łodyga. Wsadziłam je do lodówki do szuflady na warzywa. Czy to im zaszkodzi? Proszę o pomoc
Można prosić o zdjęcie cebul ?
pozdrawiam serdecznie Gabrysia
koperek2
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 15 maja 2013, o 07:19

Post »

Moje cebule wyglądają dokładnie tak samo jak na zdjęciu RAZZIA str. 38. Nie mogę wstawić zdjęcia chwilowy brak aparatu. dziękuję za zainteresowanie. Pozdrawiam
Koperek2
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”