Tunel foliowy (konstrukcja,budowa,mocowania,problemy)

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Zablokowany
x-a-xi
---
Od: 1 lut 2015, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Tunel foliowy (konstrukcja,budowa)

Post »

Zenek ja mam uchylny szczyt ze strony przeciwnej do drzwi i obok drzwi jest uchylne całe okno na szczycie obok drzwi :D jak go skończę to zrobię zdjęcia otwartego :wit
michal4823
100p
100p
Od: 30 wrz 2013, o 17:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Zbudowałem konstrukcję tunelu foliowego, jednak teraz nie wiem o ile większą trzeba kupić tą folie. Ile trzeba doliczyć z długości, na zrobienie tego zgrzewu na sznurek do naciągnięcia? Ile wkopujecie do ziemi, po 50cm naokoło wystarczy, czy lepiej zostawić więcej? U mnie niestety, dosyć mocno wieje i już nie jeden fruwający tunel widziałem, sam wolałbym tego uniknąć. Głównie chodzi mi o wymiar tej foli, która będzie nachodziła z góry ( dach ). Wymiary tunelu na rysunku poniżej.
Obrazek
Awatar użytkownika
zenmach
200p
200p
Od: 11 lip 2011, o 23:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Michał trochę niewymiarowy ten twój tunel pod ogólnie dostępne folie, chyba że kupisz 6 metrową i dasz ją w poprzek, czyli po obwodzie masz 7.1m plus zakładki na wkopanie w ziemie, skoro wieje to myślę że 0.8 m na stronę będzie dobrze. Czyli 6m x 8.7mb no i na sciany szczytowe biorąc pod uwage że wysokosść ich to jakies 2.5 metra. Czyli jakieś 12mb foli 6-metrowej to minimum, jeśli masz konstrukcje drewnianą i można ''przyszyć'' do drewna jeśli się nie da to problemem są sciany szczytowe które potrzebują zakładki i automatycznie zwiekszają radykalnie zapotrzebowanie na folie i produkują znaczne odpady, czyli zamiast 12mb x 6m będziesz potrzebował 15mb x 6m z czego duża cześc będzie odpadem, no ale zawsze możesz porobić z resztek jakies okna itp. Można jeszcze pokombinować i kupić cześc foli 6 metrowej na dach i sciany boczne i folie 8 metrową na sciany szczytowe.
Czyli na obecne założenia by wyszło
6m x 9mb plus
8m x 3mb.
x-a-xi
---

Post »

Jeżeli wymiar jest dokładny to wydaje mi się że 0,5m na sklejenie jednej wystarczyło by i wtedy "6" będzie wystarczająca . Tylko dwa szczyty z 6m będzie ciężko zrobić .
michal4823
100p
100p

Post »

Wymiary, podane na rysunku są dokładne. Jak musiałbym zmienić wymiary tunelu, aby folia lepiej pasowała? Prawdę mówiąc to konstrukcję właśnie lekko modyfikuje ( inaczej mocowane krokiewki dachu ). Jakie wymiary tunelu, były by bardziej korzystne w odniesieniu do zakupu foli?
x-a-xi
---

Post »

U mnie konstrukcja co prawda drewniana ale ma 7.5m mocują ją listwami użyłem 8 metrowej . Zgrzania trochę kradną tej foli zrób jakieś próbki czy 50cm wystarczy na jedną stronę ale myślę że powinno
Awatar użytkownika
zenmach
200p
200p

Post »

Michał domyślam się że cała konstrukcja jest drewniana? i napisz czy chcesz wkopywać folię po bokach? czy będziesz przyszywał do konstrukcji, jakie drzwi i okna planujesz i ilość, no i jaka wysokość w szczycie, to może coś wymyślimy. A konstrukcji nie opłaca się zmieniać, bo folia nie jest aż tak droga.
michal4823
100p
100p

Post »

Dokładnie konstrukcja jest drewniana. Jej wymiary to: w najniższym punkcie 195cm, w szczycie 250cm., szeroka 300cm. i długa 500cm. Okien nie mam żadnych zaplanowanych, jedynie dwoje drzwi ( na obu końcach ). Ich wymiar do 95x195. Myślę, że wkopana folia będzie bezpieczniejsza. Zawsze będzie coś trzymać w czasie wiatrów. Folie na pierwszym i ostatnim przęśle planuję owinąć wokół konstrukcji i od wewnątrz, przez łatki przybić zszywaczem.
x-a-xi
---

Post »

Spokojnie mogę polecić swój sposób Na listewki nawijałem folie i wkrętami przyczepiałem do konstrukcji folię wkopałem a zapas miałem po 25cm z każdej strony i bez zgrzewania do wkopania poszło około 80cm Ale to tylko moja propozycja też pierwszy raz robiłem coś takiego :D
Awatar użytkownika
zenmach
200p
200p

Post »

Dokładnie robiłem tak jak Adam, pierwsze na listewke zszywkami a później listewke naciągałem i wkrętami do konstrukcji.Tylko pierwsze zrób sobie ściany szczytowe a póżniej dopiero dach i reszte.
x-a-xi
---

Post »

Zenek to chyba najprostszy sposób, u mnie wiało nieźle, i na razie tunelik :wink: stoi, dziś idę trochę podziałać, jest chłodno, deszczowo, i najwyższy czas, bo parę dni słonecznych, a parapety w domu się kończą. :D Trzeba przesadzać, wynosić i może coś urośnie, jeszcze zawiasy do jednego okna, uszczelnienie i może coś będzie .
michal4823
100p
100p

Post »

Cały tydzień była piękna i słoneczna pogoda, to ja byłem chory, dzisiaj miałem dokończyć konstrukcję, to się rozpadało ;:145 .
Awatar użytkownika
zenmach
200p
200p

Post »

Adam ja foli nie mam wkopanej, tylko wszystko skręcane do konstrukcji, a w zeszłym roku całośc dzwigałem na wysokośc jednego bloczku fundamentowego, ale nie wypełnialem całego obwodu bloczkami tylko ułożyłem pare, dzięki czemu mam przewiew też od spodu, teraz tą przerwe mam uszczelnioną agrotkaniną. Jak trochę ogarne to wrzuce foty.
Zablokowany

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”